kapat
26.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

METİN MÜNİR


Türkiye'de bir Portekiz bankası

Lizbon

Önümüzdeki ayın başında yeni bir yabancı banka Türkiye'de kapılarını açacak.

Bankeuropa adlı bu bankanın sahibi, Portekiz'in en büyük özel sektör finansal kurumu olan Banco Commercial Portgues veya kısa adı ile BCP.

BCP, geçen yılbaşında Sürmeli Grubu'ndan 55 milyon dolar batıkla devlete geçen Sitebank'a 3 milyon dolar ödeyerek bankacılık lisansı aldı. Sitebank'ın İstanbul Maçka'daki genel merkezinin birkaç milyon dolar ettiği düşünülecek olursa bu herhalde Türkiye'nin verdiği en ucuz bankacılık lisansı olmalı.

Ancak BCP, Bankeuropa'ya 30 milyon dolar civarında sermaye enjekte etti.

Bankeuropa ise 10'u İstanbul, diğer ikisi Ankara ve İzmir'de olmak üzere 12 şube ile işe başlayacak.

Banka en az 30-40.000 dolar birikimi bulunan üst gelir düzeyindeki müşterilere hitap edecek. Amacı, ilk 10 yılda varlıklı müşteri pazarının % 25'ini ele geçirerek bu katmanda bir numaraya yükselmek. Kırk şubeye ulaşmak ve 50.000-55.000 arasında müşteriye sahip olmak.

1986'da kurulan BCP, Portekiz'in en büyük özel sektör finans kurumudur. Geniş bir finansal hizmetler yelpazesine sahip olan kurum Avrupa'nın en büyük sigorta şirketlerinden olan Eureko BV ile ortaklığı dolayısıyla özellikle sigortacılıkta çok güçlüdür.

BCP'nin en büyük özelliği, değişik gelir gruplarına değişik bankalar aracılığıyla hizmet vermesidir. Örneğin, varlıklılarla orta hallilere ayrı isimler altında, değişik ürünlere sahip, değişik şube yapıları olan bankalar tarafından hizmet vermektedir.

Bankanın bir başka ilginç özelliği faaliyet gösterdiği ülkelerde yerli ortaklarla çalışmayı tercih etmesidir. Lizbon'da görüştüğüm BCP yöneticileri, Türkiye'de de aynı politikayı izeleyeceklerini, Türk sermayedarlarla konuşmaya açık olduklarını söyledi.

15 yılda Portekiz'in en büyük bankası haline geldikten sonra 10 milyon nüfuslu ülkede pazar kısıtlı olduğu için BCP dış piyasalara yöneldi. 1998'de Polonya'ya (Bank Millenium), 2000'de Yunanistan'a (Novabank) girdi. Sitebank, Yunanistan'daki banka aracılığı ile satın alındı.

HSBC ve Unicredito'nun ardından Türkiye'ye gelen BCP, Avrupa ölçeğinde en büyük bir bankalardan biri olmamakla birlikte bankacılığa getirdiği enerji ve yenilikler bakımından öncüdür.

Bankeuropa'nın genel müdürlüğünü İlhan Aydın yapacak. Aydın, Sitebank'a el konduktan sonra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından atanmıştı. Aydın, Temmuz 2001'de Sitebank'a genel müdür olmadan önce Garanti, Pamukbank, Dışbank, ve Esbank'ta çalıştı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır