kapat
26.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Temizel: 226 milyar dolar gitti

BDDK eski Başkanı, komisyona off-shore sorusu üzerine "suçsuzum" dedi. Temizel, "20 yılda 226 milyar dolarımız gitti. 6.5 milyar dolar olsaydı bunlar olmazdı" diye konuştu

BDDK eski Başkanı Zekeriya Temizel'in TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'na yaptığı açıklamaların tutanaklarını, SABAH ele geçirdi. Temizel, Komisyon üyelerinin off-shore sorgusu karşısında kendisini savunurken, suçsuz olduğunu öne sürdü.

Trade Deposit Bank'ın iktisat Bankası'nın Malta şubesine devrine kendisinin izin verdiğini söyleyen Temizel, "Ancak bu devretme işinde biz bir yanlış görmedik. Bankaya baktığınız zaman orada bir bankaya kredi açmış banka orada durduğuna göre bu kredi batık kredi değil" dedi. Kararların raporlara göre alındığını belirten Temizel, bu işlemler sonucunda 447 milyon dolar zararın bulunduğunu belirtti.

"226 MİLYAR DOLAR GİTTİ"
Temizel, yolsuzluklarla ilgili yaptığı genel değerlendirmede ise, Türkiye'nin hiç bir zaman kaynağını yatırımlara yönlendiremediğini anlatarak, şöyle konuştu

"Türkiye kısa vadeli sıcak para hareketlerine açıldı. Kısa vadeli sıcak para hareketlerinin bir ülkede kaldıkları ortalama süre 8 gün olarak belirlenir. Ortalaması 8 gündür. Gelir vurur çıkar; yine gelir ve yine vurur çıkar. Türkiye'nin son 20 yıl içerisinde ödemiş olduğu faiz giderlerine bakın 226 milyar dolarlık bir rakam bulursunuz".

"MERKEZ BANKASI SUÇLU"
Demirbank'ın Fon'a devrinde Merkez Bankası ve Hazine'yi suçlayan Temizel, "Bu bankanın bir sonraki günkü yükümlülükleri yaklaşık 1 katrilyondu. Bu durumda Türkiye'nin ödemeler sisteminin çökeceği ve dünya ödemeler sisteminden dışlanacağı bir gerçekti. Bunun burada herhangi bir işi kalmadı yazısı geldikten sonra yapacak bir şey kalmadı" dedi.

Bankalar krizinin 6.5 milyar dolarlık bir kaynak bulunmaması yüzünden ortaya çıktığını söyleyen Temizel, şöyle devam etti

" Türkiye'nin krizdeki en büyük darbesine neden hazinenin Demirbank'ın elindeki kağıtları almak için 6.5 milyar dolar bulamaması oldu. Yani Hazine bankanın elindeki kendi kağıtlarını geri alabilseydi bunların bir kısmı yaşanmayacaktı. Merkez Bankası ve Hazine'nin politikalarına güvenerek bu tür kararlar alma nedeniyle zarara uğraması olgusunu maalesef bir yatırımcı riski olarak algılamak gerekiyor".

"YİĞİT İĞRENÇLİK YAPIYOR"
Korkmaz Yiğit'in kendisi hakkında, düzenlenen raporlarda oynama yapıldığını iddialarını yanıtlayan Temizel, "Ben onunla ilgili raporlarda hiç bir değişiklik yapmadım. Bu tür insanların bu ifadelerde bulunması iğrenççe bir olaydır. Yasadışı faaliyetleri yüzünden bu adamın her zaman peşinde olacağız" dedi.

"DEVLETİ BELGEYLE SOYDULAR"
Türkiye'deki tüm yolsuzlukların temelinde devletten bireye kaynak aktarılmasının bulunduğunu söyleyen Temizel, "Yolsuzlukların hepsine bir bakın; devletin bizzat yaptığı ya da devlet güvencesindeki ekonomik faaliyetlerdir tek kaynak" dedi. Temizel, devletin soyulmasında 'belge' yönteminin kullanıldığını belirterek şöyle konuştu

"Devlet soyulurken belge kullanılır. Devletin belgesiz soyulması mümkün değildir. Siz borçlanarak aldığınız parayla hayali ihracatçıyı finanse ettiniz, borçlanarak aldığınız parayla hiç yapılmamış yatırımları finanse ettiniz. Bütün bunlarla beraber ortaya konulmuş olan bu sistemin ayakta kalması mümkün değildir"

Fatih ERTÜRK


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır