kapat
26.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Ağca'nın ebruları sergileniyor

Kartal cezaevi'nde tutuklu bulunan Mehmet Ali Ağca'nın sanatçı yanı da ortaya çıktı

Kartal Cezaevi'nde tutuklu bulunan Mehmet Ali Ağca'nın cezaevinde ebru çalışması yaptığı öğrenildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi meslek edindirme kurslarınca (İSMEK) cezaevinde açılan ve Mehmet Ali Ağca'nın da katıldığı öğrenilen ebru kursunda yapılan çalışmalar, 6. İSMEK Sergisi'nde sergileniyor.

Papa suikastından yargılanan ve cezasının bir bölümünü İtalya'da çektikten sonraürkiye'ye iade edilen Mehmet Ali Ağca'nın tutuklu bulunduğu Kartal Cezaevi'nde açılan ebru kursuna katılan mahkumların yaptığı çalışmalar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi meslek edindirme kurslarınca (İSMEK) düzenlenen sergidealdı. Cezaevindeki ebru kursuna katılan mahkumlar arasında,ğca'nın yanı sıra, Bahçelievler'de 7 TİP'li gencin öldürülmesi olayına karışan Ünal Osman Ağaoğlu ve Susurluk sanıklarındanFevzi Bir'in de bulunduğu öğrenildi.

Eserlere isim yazılmadı
Feshane Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilenebru kursuna katılan 6 mahkumun 12 parça yapıtı sergilenirken, eserlerin üzerine mahkumların isimleriılmadı ve standa sadece 'Kartal Cezaevi' etiketi yapıştırıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eğitim Müdürü Mehmet Doğan,ın eğitimine ve topluma kazandırılmasına katkıda bulunmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Kartal Cezaevi'nde sürdürdükleri eğitim programının başarısı ile övündüklerini ifade eden Doğan, hizmetlerini yaygınlaştırarak, sürdüreceklerini belirtti. Doğan, "İSMEK olarak Kartal Cezaevi'nin yanı sıra Bakırköy ve Metris Cezaevleri'nde de kurslar düzenleyeceğiz. Mahkumlara, ebru, hat, rölyef gibi geleneksel sanatlarımızın yanı sıra ud, saz, gitar gibi müzik aletlerini öğretmek istiyoruz" diye konuştu.

Ebru nedir?
15. yüzyıldan beri yapılmakta olan Ebru, geleneksel bir Türk sanatıdır. Yoğunluğu artırılmış bir su hazırlanır. Boyalar bu suyun üzerinde yüzdürülür, çeşitli sivri uçlar ve taraklarla şekil verilip, motifler çizilir. Daha sonra üzerine kağıt, kumaş, cam vs. serilir. Serilen nesne suyun üzerinden kaldırıldığında hazırlanan deseni tamamen alır. Böylece Ebru gerçekleştirilmiş olur. Ortaya çıkan bu iş tektir. Yeni bir Ebru için aynı işlemler tekrarlanır. Her seferinde farklı bir görüntü ortaya çıkar. Çünkü Ebru yapımında havanın sıcaklığı, nemi, kullanılan malzemenin birbiri ile uyumu ve sanatçının elektrik yükü alınan sonucu etkiler.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır