kapat
26.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Köylüye büyük destek

SABAH ve TEMA'nın gerçekleştireceği proje ile iki köyde tarım ve hayvancılık gelişecek. Erzurum'un köyleri yoksulluktan kalkınmaya geçecek

SABAH'ın başlattığı "Bir SABAH Çok Şeyi Değiştirir" kampanyası kapsamında TEMA Vakfı'na yapılan bağışlarla gerçekleştirilecek olan projeyle, iki köy hayat bulacak.

SABAH'ın desteği ile TEMA Vakfı, Erzurum'un Pasinler ilçesine bağlı Kotandüzü ve Yayladağı köylerinde tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine yönelik olarak önemli bir projeyi hayata geçiriyor. SABAH'ın başlattığı kampanyadan elde edilecek gelirle finanse edilen ve iki köyün kaderini değiştirecek olan 'Kotandüzü ve Yayladağı Köyleri Erozyon Önleme Amaçlı Kırsal Kalkınma Projesi' için ilk adımlar atıldı.

BİLGİ VERDİLER
Kotandüzü ve Yayladağı köylerinde yapılacak olan proje öncesinde, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Gökyiğit ve TEMA Vakfı Onursal Başkanı ve Mütevelliler Heyeti Başkanı Hayrettin Karaca köylerde gerekli incelemelerde bulunarak, köylüleri tarım ve hayvancılık konusunda bilgilendirdiler. TEMA ekipleri ise, iki köydeki ihtiyaçları ve yapılması gerekenleri bir rapor halinde hazırlayarak çalışmalara başladılar.

KÖYLER PROJEYE UYGUN
TEMA tarafından köyler hakkında hazırlanan raporda, proje için Kotandüzü ve Yayladağı köylerinin seçilmesinde, köylülerin yapılacak olan çalışmalara katılımcı isteğinin yanı sıra, bu iki köyün uygulanacak projeye göre yönlendirmeye müsait olmasının etkili olduğu belirtiliyor.

Proje kapsamında, tarımsal üretimde verimliliği artırmak için çeşitli uygulamalar yapılacak ve köylülere tarımsal faaliyetler hakkında gerekli eğitim verilecek. Hayvancılıkla geçimini sağlayan köylülerin, yüksek verim alabilmesi için hayvanların bakımı ve meraların ıslahı gibi çeşitli uygulamalar yapılacak. Daha birçok faaliyetin yeraldığı projeyle köylerin kalkınması için her türlü katkı sağlanacak.

Toplam 83 hane olan ve 705 kişinin yaşadığı köylerde uygulanacak olan projenin 4 yılda gerçekleştirilmesi planlanıyor. Tarımsal verimliliğin artırılmasına yönelik çalışmaları içeren proje sayesinde, fert başına 200 dolar olan yıllık gelirin 2005 yılına kadar iki katına çıkarılması hedefleniyor. SABAH'ın desteği ile gerçekleştirilen proje, toplam 222 bin 720 dolara malolacak.

PROJEDE NELER VAR?
TEMA tarafından hazırlanan projede, Kotandüzü ve Yayladağı köylerinde yapılacak olan çalışmalar, Mera Yönetimi, Islahı ve Gölet Yapılması, Hayvancılığın Geliştirilmesi, Gelir Getirici Ağaçlandırma Çalışması Yapılması, Alternatif Gelir Getirici Faaliyetlerde Bulunulması, Çiftci Eğitim ve Yayım Faaliyetinde Bulunulması, Erozyon Kontrol Tedbirleri Alınması olarak 6 ana başlık altında toplanıyor.

Bu çalışmalar çerçevesinde, düzenli bir otlatma sistemi uygulanmadığı için tahrip olan meralar, uygun otlatma sistemleri ile ıslah edilecek. Meralar ve eğimli tarım araziler bitkilendirilerek erozyon önlenecek ve tohumlama yapılarak ıslah edilecek olan meralarda verimin artırılması sağlanacak. Ayrıca özellikle su sıkıntısı çekilen köylerde, hayvanların içme suyunu temin etmek ve tarımsal faaliyetlerde kullanmak amacıyla ilk etapta yaklaşık 4 adet gölet yapılacak.

Hayvancılığın geliştirilmesi için de gerekli çalışmaları içeren proje kapsamında, hayvanların bakımı, beslenmesi, veteriner hizmetleri gibi bir çok konuda çalışmalar yapılacak. Bunun yanında köylerde bulunan 686 adet büyükbaş hayvanın, yüksek verim alınabilmesi için melezleme ile ıslah edilmesi planlanıyor.

ARICILIK EĞİTİMİ VERİLECEK
Tarla ve çayır kenarlarında hem yakacak hem de kereste üretimine yönelik ağaçlandırma çalışmaları yapılacak olan köylerde, arıcılığın geliştirilmesi ile ilgili olarak köylülere 2 yıl süreli uyulamalı eğitim verilecek. Birinci yıl en az 5 aileye 10'ar adet arılı kovan verilip eğitim çalışması yapılacak, ikinci yıl ise arıcılık eğitimi daha geniş kapsamlı olarak yürütülecek.

KÖYLÜLER SEVİNÇLİ: ARTIK KADERİMİZ DEĞİŞECEK
Projenin bir an önce hayata geçirilmesi için can atan Kotandüzü ve Yayladağı köylüleri ise projeye verdiği destek nedeniyle SABAH'a teşekkür ettiler.

Selahattin Doğan, "Bizler güçlükle hayvancılık ve tarım yaparak ancak karnımızı doyuruyoruz. SABAH Gazetesi sayesinde artık daha iyi imkanlara kavuşacağız.

İbrahim Çoban "Köyümüzün insanları çalışkandır, ama yapacakları bir şey yok. Eğer onlara imkan verilirse üretimin artacağını biliyorum.

HAYIRLI
Ahmet Bayar İnşallah bundan sonra kaderimiz değişir. Bu da Sabah Gazetesi sayesinde olacak." dedi. Köy imamı Naca Topal, "Bu hayırlı bir hizmet. Ben bu konuda camide de vaaz vereceğim.

Muhtar Sadrettin Karslı, "Sabah gazetesine helal olsun. Böyle bir hayırlı işi yapmaları bizleri çok mutlu etti. Bu nedenle SABAH'a teşekkür ediyorum.

TEMA seferberliği
TEMA Vakfı, köy köy gezerek vatandaşlara toprağın önemini ve daha iyi nasıl verim alınabileceğini anlatıyor. Önceki gün Erzurum'un köylerini gezen TEMA Mütevelliler Heyeti Başkanı Hayrettin Karaca ve ekibi, geç saatlere kadar köylüleri tarım ve hayvancılık konusunda bilgilendirdiler. Hayrettin Karaca, köylülere hitaben yaptığı konuşmada toprağın önemini anlattı. Yaptıkları olayın bir halk hareketi olduğunu belirten Karaca, köylülere toprağı daha iyi kullanmanın yollarını anlatarak, "Siz benim anlattıklarımı uygularsanız, ürettiğiniz verimin 3-4 katından fazla ürün alırsınız. Türk köylüsünün artık ayağa kalkması lazım. Bunun için bilinçlenmeniz gerek. Ne gerekiyorsa sağlamacağız" dedi.

SABAH'A HELAL OLSUN
Yoksulluğun kasıp kavurduğu Anadolu köylülerü SABAH'ın katkısıyla sağlanacak projeden mutlu oldular. Tedirginliklerini gizlemiyorlardı, içlerinde bir"acaba" sorusu yok değildi. Ancak karşılarında TEMA Vakfı heyeti ve muhabir arkadaşımızı görünce işin ciddiyetini anlayıp SABAH'a teşekkür ettiler.

SİZLERİN KATKISI TEMA VE DARÜŞŞAFAKA VE TEMA'YA ULAŞTI

Bir Sabah Çok Şeyi Değiştiriyor
SABAH Gazetesi'nin toplumsal sorumluluk yaklaşımı çerçevesinde hayata geçirdiği, 22 Nisan 2003 tarihinde başlayan "Bir Sabah Çok Şeyi Değiştirecek" projesi, ikinci ayını tamamladı.

Sabah okurlarının her gün Sabah Gazetesi için ödedikleri paradan bir bölümünün Tema Vakfı'na, bir bölümünün de Darüşşafaka Cemiyeti'ne bağışlanmasını öngören projenin, 23 Mayıs 22 Haziran 2003 tarihleri arasında toplanan bağışlar, Sabah Gazetesi'nde dün düzenlenen bir törenle Sabah Genel Yayın Müdürü Ergun Babahan tarafından kurumlara teslim edildi.

31 MİLYAR TOPLANDI
Bir aylık dönemde Sabah okurlarının desteğiyle toplanan 31 milyar 80 milyon liralık bağış, Tema Vakfı Onursal Başkanı ve mütevelli Heyeti Başkanı Hayrettin Karaca tarafından teslim alındı. Darüşşafaka Cemiyeti adına da Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Azmi Özkardeş, Ergun Babahan'dan çekini teslim aldı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır