kapat
26.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Unakıtan: 2 cent'lik artışın faturası tüketiciye kesilecek

IMF ile görüşülmeden akaryakıt bayi kâr paylarının 2 cent artırılmasıyla bütçeye getirilen 280 trilyon liralık yükün karşılığının bulunması çalışmaları sürerken Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, maliyeti nihayetinde tüketicinin ödeyeceğini söyledi.

Unakıtan, Hazine arazilerine ilişkin tasarının TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında bayi kâr paylarının getirdiği yüke yönelik açıklama yaptı. Akaryakıt bayilerinin 1 sent kâr payı ile ayakta kalmaya çalıştıklarını belirten Unakıtan, "Masrafları çok, bu kâr ile idare edemiyorlar, bayileri çalıştıramayacaklarını söylüyorlar, onlar daha fazla istediler ama biz kâr paylarını 2 sent arttırdık" dedi.

Artış için yoğun faaliyette bulunan bayilerin istasyon kapatma eylemini gündeme getirmesinin ardından hükümet, litre başına 9 sent olan bayi kâr payını 17 Haziran'da 11 sente yükseltti. Unakıtan, alınan kararla bayilere nefes aldırdıklarını ifade ederek, "Petrol fiyatları dünyada yükseliyor, düşerken düşürüyoruz" dedi.

Bütçede Özel Tüketim Vergisi için belirli bir vergi geliri tahmini yaptıklarını söyleyen Unakıtan şöyle konuştu "Bütçede hassasiyetlerimiz var. Ona göre hareket ediyoruz. İlk anda o dağıtım payının maliyetini ödeyecek olanlar da tüketicidir. Belli bir maliyete katlanırız ancak hepsine değil. Herkes kendi payına düşeni alacak, nihayetinde bunu tüketici öder."

Ekonomi yetkilileri ise kâr payı artışlarıyla ortaya çıkan maliyetin karşılanması için vergilerin arttırılması gerekirse zam yapılması yolunun seçileceğini ifade ediyorlar.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır