kapat
26.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Dikkat patron geliyor tuvaletler temiz mi

OPET'in Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk, 300 bin kilometre yol katederek istasyonlardaki tuvaletleri denetledi. 290 istasyon beyaz bayrak almayı haketti

İnsan 13 yıl öğretmenlik yapıp, bir şeyler öğretmeye alıştıktan sonra, belki de her yeri okul, herkesi öğrenci görüyor. Her yerde, her işte, eğitimi, yönlendirmeyi, daha iyiye götürmeyi iş ediniyor.

Nurten Öztürk OPET'in Yönetim Kurulu Üyesi... 53 yaşında, şiir yazıyor, fotoğraf çekiyor, ama son üç yıldır en çok Türkiye'yi il il gezip, "Tuvaletiniz temiz mi?" diye soruyor.

Türkiye onları, 1982 yılında kurdukları Öztürkler Petrol'ün ardından 1992'de kurdukları OPET'in yüzde 50 hissesini 125 milyon dolar karşılığı Koç Holding'e sattığında tanıdı. Öğretmen çift Nurten ve Fikret Öztürk, belki de ücretli yaşayan herkesin hayal ettiği bir şeyi gerçekleştirmiş, kendi işini kurup zengin olmuştu. Çiftin hayat hikayesi, bu yüzden çok ilgi gördü.

300 BİN KİLOMETRE YOL
Sonra ortalık duruldu ama, Nurten Öztürk bu kez yollara düşüp önce OPET bayilerinin, sonra da bayilerin olduğu tüm il ve ilçelerdeki tuvaletlerin temizliğine adadı kendini. 2000 Mart ayında başlayan "Temiz Tuvalet Kampanyası" boyunca 300 bin kilometre yol kateden Öztürk, 290 istasyonda eğitim çalışmasını tamamlayarak 'beyaz bayrak' taktı. Şimdi aynı eğitimi okullarda vermeye hazırlanıyor. Ayrıca istasyonlardaki pompacılar ve diğer personel de işlerini iyi yapma konusunda eğitiliyor. Yani öğretmenlik devam ediyor...

* Nereden çıktı Türkiye'yi dolaşma fikri?

Bu aslında bir bilinçlendirme çalışması. Bir ulusun çağdaşlığı, evinin en gizli yerinden belli olur. Yani kapısını hep kapadığımız gizli tuttuğumuz tuvaletlerden. Ve yine o tuvaletlerin temizliği de sağlıklı yaşamın ön koşullarındandır. Bu ülkede hep tuvaletler sorun olmuştur. İşte biz de Doğu'dan başladık, tüm illeri dolaştık. Kendime şöyle bir program yaptım, her hafta bir ile gidiyorum ve orada bu çalışmayı başlatıyorum. Gidiyoruz, o ildeki tüm tamirci ve araç kullanıcıları, servis sahiplerini, yani bizimle temasta bulunabileceğini düşündüğümüz herkesi yemekli toplantılarda biraraya getiriyoruz.

* Peki çocukları eğitirken aldığınız haz ile bunu karşılaştırsanız...

Yani çok büyük bir haz yaşıyorum. Çünkü insanlarımız o kadar aç ki eğitime. Kendisine değer verilmesini o kadar arzuluyorlar ki. Düşüncelerini paylaşabilmek, kendilerini anlayabilecek bir insanın olması onlar için çok önemli. Bu insanın ayaklarına gelmiş olması daha da önemli.

* Siz akaryakıt işi yapan bir şirketsiniz. Böyle bir yola girme fikrini işinizle ilgili olarak nasıl anlamlandırıyorsunuz?

İstasyonlarda tuvalet temizliği ve hijyeni nedir, niçin önemlidir, bunun eğitimini veriyoruz. Çünkü biz yüzde 100 Türk sermayeli bir şirketiz. Madem ki diyoruz biz uluslararası olmayı hedefliyoruz diğer uluslararası şirketler yıllardır Türkiye'de faaliyette bulunuyor, ve biz en az onlar kadar iyi hizmet veriyoruz. Bu konuda da iyi olmamız şart. Çünkü ülkemizin insanları yeteri kadar itildi, hakettiği muameleyi göremedi. Hiç değilse bizim istasyonlarımızda biz onlara hakkettikleri şekilde hizmet verelim. Bunun çabası içindeyiz. Dolayısıyla insanlarımız da bunu takdir etsinler istiyoruz.

* Nasıl denetleniyor istasyonlar?

Kendi denetim ekibimiz ve saha ekibimiz var. Ayrıca gizli müşteriler ve 600 fahri müşteri aracılığıyla denetim yapıyoruz. Eğitimlerden sonra sınav yapıyoruz, belge veriyoruz. Yetersiz çıkan istasyonu valiye söylüyoruz, kontrolünü istiyoruz.

* Kaç istasyona beyaz beyrak takıldı?

Şu anda 290 istasyonda beyaz bayrak var. Yıl sonuna kadar 557 OPET istasyonuna daha vermeyi düşünüyoruz. İstasyonların yol cephesine asılan bayraklarda 'Temiz bir çevreyle elele' amblemi var. Aynı bayrak uygulamasını okullarda da yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Kadıköy yöresinde gönüllü okullar saptandı. Yarışmalar düzenlenecek. Ayrıca Diyanet İşleri'ne bir yazı yazdık, Cuma hutbelerinde bu konuya da yer verilmesini istedik.

1 MİLYON $'LIK İŞ
* Diyelim ki istasyon sahibi tuvalet temizliğini aksattı ve denetimde çıktı. Bayrak iniyor mu?

Eğer üç denetimde de tuvalet kötü bulunmuşsa bayrak indiriliyor. Ayrıca denetimlerde 70 puanın altına düşen istasyonun bayrağı geri alınıyor.

* Bu kampanyanın maliyeti nedir?

İlk yıl 1 milyon doların üzerinde yalnız Temiz Tuvalet Kampanyası'na ayrılan bütçe. Şimdi her yıl için 500 bin dolar bir bütçe düşünüyoruz. Ama bu yalnız bizim şirket olarak yaptığımız masraf. Kendi eğitim araçlarımız ve eğitim ekibimizle dağıttığımız broşürler için yaptığımız masraf. İstasyonlar ve bayilerin bu anlamda yapmış olduğu masraf da var. Onlar kampanyaya katılmadan önce tuvaletlerini restore ediyor. Engelli tuvaletleri yapıyor. Pompa görevlilerinin eğitimi için bir eğitim otobüsü var ve ikinci bir eğitim otobüsü daha alıyoruz. Kalite kontrol araçlarımızı, ilave kontrol araçları alıyoruz her bölgede kalite kontrol aracı olmak kaydıyla. Bunların yanında burada çalışan ekip, bu araçlar içerisindeki ekipman belli masraf gerektiriyor. Dolayısıyla Opet'in eğitime ayırmış olduğu bütçe, yatırıma ayırdığı, istasyon yatırıma ayırdığı bütçesiyle hemen hemen eşdeğer.

DENETİMDE TEMİZ BULUNMAYAN, SINIFTA KALDI
Türkiye'nin en zengin işkadınlarından biri. OPET'i kendisi gibi öğretmen olan eşiyle birlikte kurdu, büyüttü. Sonra Koç'u ortak etti. En büyük tutkusu doğa fotoğrafları çekmek ve şiir yazmak. Türkiye'yi adım adım dolaşıyor. Gittiği her yerde tuvalet temizliği konusunda toplantılar düzenleyip, eğitim veriyor. 557 Opet bayisinin temizliği denetlemek için özel ekiple çalışıyor. Temiz olana beyaz bayrak çekiyor. Temizliği ihmal eden bayinin bayrağını kendi eliyle indiriyor

OPET, Tarkan'a sponsor olacak
Türkiye genelinde yaygın bir bayii ağına sahip olan OPET, şimdi yaygın bir hayran kitlesine sahip Tarkan'a sponsor olmaya hazırlanıyor. OPET'in Tarkan'la olan yolculuğu, bugün 15.00'te Rahmi Koç Müzesi'nde kamuoyuna duyurulacak. Bu sponsorluğun, OPET müşterilerine nasıl geri döneceğini bugünden bilemiyoruz ama Nurten Öztürk'ün akaryakıt istasyonları aracılığıyla yaptıklarına bakılırsa, Tarkan da kısa sürede il il gezecek gibi görünüyor.

Esen EVRAN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır