kapat
26.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Bir günde şirket kuruldu

19 bürokratik işlemi 3'e indirerek bir günde şirket kurmayı sağlayan yasadan yararlanan ilk şirket, Kuşadası Limanı'nı 30 yıl işletmeye hazırlanan Ege Avrasya Caribbean oldu

Bürokratik işlemleri 19 aşamadan 3 aşamaya indirerek bir günde şirket kurulabilmesine olanak sağlayan yasadan ilk yararlanan şirket Ege Liman İşletmeleri A.Ş. oldu. Kuşadası Limanı'nın 30 yıllık işletme hakkını devralan, yüzde 35'ini Royal Caribbean şirketinin oluşturduğu Ege Avrasya Royal Caribbean konsorsiyumu, limanı işletecek olan şirketi bir gün içinde kurdu. Yasaya göre şirket kuruluş işlemleri aynı gün ve tek merkezde (ticaret ve sanayi odalarında) yapılabiliyor.

Kuşadası Limanı'nı devralan Limaş A.Ş., zamanında taahhüdünü yerine getiremediği için, 27 milyon dolara en yüksek teklifi yapan konsorsiyum limanı işletmeye hak kazanmıştı. Ege Liman İşletmeleri A.Ş. adıyla faaliyet gösterecek olan şirketin yüzde 35'ini Royal Caribbean oluşturuyor. Şirkette Akfen ve Avrasya şirketleri de pay sahibi.

DÜNYANIN 2. BÜYÜĞÜ
Royal Caribbean, dünyanın en büyük ikinci seyahat gemisi operatörü. Bunun yanı sıra, birçok ülkede liman yatırımları ve işletmeciliği de yapan şirket, Kuzey ve Güney Amerika'da bölgesinin en yoğun kruvaziyer limanlarını işletiyor. Şirket, 2003 sezonunda dünyanın en büyük gemilerine Kuşadası Limanı'nda ev sahipliği yapmayı planlıyor. Bu nedenle de şirket kurma işlemlerinin bu kadar kısa sürede tamamlanması, şirketin planlarını gerçekleştirmesinde önemli bir rol oynayacak.

1969'da Royal Caribbean Cruise Lines adı altında 3 Norveç taşımacılık şirketi tarafından kurulan şirket, 23 gemisi ve 47,400 yolcu kamarasına sahip. Piyasa değeri 2.5 milyar dolar olan şirketin 2001 satışları 3.1 milyar, net kârı ise 254 milyon doları.

1993'te halka açılan ve hisse senetleri New York Borsası'nda işlem gören Royal Caribbean, "Royal Caribbean International" ve "Celebrity Cruises" markaları ile hizmet veriyor. Dünyanın en büyük yolcu gemileri "Voyager of the Seas", "Explorer of the Seas" ve "Adventure of the Seas"i filosunda bulunduruan Royal Caribbean, Mart 2002'de Avrupalı First Choice şirketi ile % 50 ortaklık ile Island Cruises adlı bir şirket daha kurdu. Önümüzdeki iki yıl içerisinde kamara kapasitesini sırasıyla % 14 ve % 10 arttırma kararı alan şirket, dünya kruvaziyer piyasasında % 25 pay ile ikinci sırada.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır