kapat
26.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

IMF de imamları soruyor

IMF İle takvime bağlanan işlerin 2 ay gecikmesi tedirginlik yaratırken, hükümetin haracama arttırıcı kararlarının maliyeti en ihtiyatlı hesaplamalarla 2 katrilyonu buluyor

IMF ile ilişkileri rayına sokmak için, 4.5 ay çaba sarf eden hükümet, 5'inci gözden geçirme çalışmasının henüz sonuçlanmadığı bugünlerde, harcama arttırıcı kararlarıyla kaygı yaratmaya başladı.

Piyasalarda beşinci gözden geçirmeye ilişkin ek niyet mektubunun IMF'ye gönderilmemesinin yarattığı baskı, özellikle faizlerin seyri yönüyle Hazine'yi endişelendirmeye başladı. IMF ile çizilen yol haritasına göre, tamamlanması gereken birçok düzenleme de henüz yürürlüğe girmedi.

HARCAMALAR ARTIYOR
Yapısal reformlardaki gecikmenin yanı sıra, IMF'yi harcama arttırıcı bazı kararlar da rahatsız ediyor. Hükümetin harcama baskısı yaratan bazı kararları şöyle

* Çiftçiye mazot desteği 690 trilyon

* Çaya 50 bin lira fazla ödeme 45 trilyon lira

* Halkbank kredi faizlerinin yüzde 44'ten yüzde 30'a çekilmesinin maliyeti 108 trilyon lira. Bu tutarın bütçeden karşılanacağı ve ödeneğinin bulunduğu belirtilse de IMF bütçe kaynaklarının ve bütçe gelirlerini arttıracak önlemlerin ağırlıklı olarak sosyal güvenlik kuruluşlarının finansman açıklarının kapatılmasında ve borç stokunun azaltılması için kullanılmasında ısrar ediyor.

* TEKEL'in sözleşme dışı üretilen tütünleri alması için, yerel düzeyde baskı yapılıyor. Tütün Kanunu gereği, taban fiyat açıklamayan ve ihtiyacı kadar tütün alması gereken TEKEL, çiftçinin elinde kalan ürünü de alırsa, en az 25 trilyon lira kaynak yaratılması gerekecek.

* Akaryakıt bayilerinin kar paylarının 2 sent arttırılması, 280 trilyon lira yük meydana getirdi. Kurdaki düşmeye ve ham petrol fiyatlarındaki istikrarlı seyre rağmen, akaryakıt pompa fiyatlarını düşürmeyerek, ÖTV'yi arttıran ve bu yolla kaynak yaratan hükümetin 280 trilyon liralık yükü karşılaması için vergi tutarlarını arttırması da söz konusu olacak. Bu durum pompa fiyatlarına yansıyacak.

* Hükümetin en önemli sınavını ise, memur ve emekliler ile kamu işçilerine verilecek zamlar oluşturacak. Hükümetin işçi zammı için ayırdığı kaynak 850 trilyon lira civarındayken, işçinin talebi bu tutarın 3 katını aşıyor. Memurlar için düşünülen yüzde 5-7'lik zammın ise, en az yüzde 10'a yükseltilmesi tartışılıyor. * IMF'nin elektrik fiyatlarında enflasyonla uyumlu ayarlama yapılması talebi ise, Enerji Bakanlığı'nın üretimde rasyonelleşmeye gidildiği ve kaçak elektrikle mücadele edildiği gerekçesiyle, yerine getirilmiyor. Elektrik KİT'lerinin finansman açığının yıl sonunda bir katrilyon lirayı aşacağı belirtiliyor.

* Buğday fiyatlarına verilen yüzde 32'lik zam ve bu yıl üretimin rekor düzeyde gerçekleşecek olması da ayrıca finansman baskısı yaratıyor.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır