kapat
26.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Kalp hastalarına ok müjdesi

Pennsylvania Tıp Fakültesi'nce geliştirilen "Kalp oku" hayatından umut kesilen ve ölümü bekleyen kalp hastalarına fazladan altı ay daha "yaşam" hediye ediyor

Amerika'da 2001 yılında Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylanan, "Arrow Lion Heart" adı verilen "destekleme cihazı", kalp nakli bekleyen hastalar için büyük umut oldu. Pennsylvania Eyaleti'nde altı hafta önce kalp yetmezliği nedeniyle ölümün eşiğine gelen 35 yaşındaki Gayla L. Snider bu cihaz sayesinde ülkede evine dönmeyi başaran ilk kişi oldu. Snider, "Kan dolaşımı yetersizliği yüzünden altı hafta önce az daha ölüyordum. Şu anda gerçekten çok iyi hissediyorum. Yavaş yavaş her şey normale dönmeye başladı. Her şey beklediğimden daha iyi gidiyor" diyerek hayatta kaldığı için çok mutlu olduğunu ifade etti. Avrupa'da yirmi beş kişiye takılan cihazla bazı kalp hastaları kurtulmuş fakat Amerika'da daha önce cihazın takıldığı sekiz kişi yaşamını yitirmişti.

ŞANS YÜZDE ELLİ, AMA DEĞER
Ameliyat olmayı bekleyen kalp yetmezliği hastalarında kullanılan "Arrow Lion Heart" cihazı hastaların (yüzde elli şansla) altı ay daha ölüme direnebilmelerini sağlıyor. Kordonsuz ve tüpsüz olarak vücuda takılan cihaz kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Ayrıca şarj edilebilen alet kordonsuz olduğu için hastaya da büyük kolaylık sağlıyor. Hastaya hareket imkanı tanıyarak yatağa bağlı kalmasını engelliyor. Cihazın yapay kalple karıştırılmaması gerektiğinin altını çizen uzmanlar cihazın sadece "kalp yardımcısı' olduğunu ifade ediyor. Pennsylvania Tıp Fakültesi tarafından geliştirilen "Arrow Lion Heart" cihazından başarılı sonuçlar elde edilmesi kalp nakli bekleyen hastalar için de büyük sevinç kaynağı oldu.

HASTALARIN ÖMRÜ ALTI AY UZUYOR
KALBE yardımcı olan cihaz "Arrow Lion Heart"ın tanıtımı Pennsylvania eyaletinde Penn State Milton S. Hershey Tıp Merke-zi'nde yapıldı. Cihazın tanıtımını yapan Dr. Walter E. Pae Jr. vücuda nasıl takıldığı ve yerleştirildiği hakkında bilgi verdi. Aletin bir bölümü vücudun dışına bir kısmı ise derinin altına yerleştirilerek hastanın kalp nakli beklerken yaşama şansı arttırılıyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır