kapat
26.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Dokundurmuyor

İtalya Başbakanı Berlusconi'den sonra Fransa lideri Chirac da hakkındaki suçlamalar üzerine dokunulmazlık yasası çıkarıyor

Paris Belediye Başkanı olduğu dönemdeki harcamaları, partisine gelen bağışlar ve bütçeyi özel işleri için kullandığı yolunda hakkındaki suçlamalar bir türlü dinmedi. Birçok savcı, onu hakim karşısına çıkarıp ifade verdirme girişiminde bulundu. Bunların ardı arkası kesilmeyince o da çareyi "dokunulmazlık" zırhına bürünmekte buldu.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'tan söz ediyoruz. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin 2006 yılına kadar hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet davalarına karşı dokunulmazlık sağlayan yasayı meclisten geçirmesi, diğer liderlere de "örnek" oldu. Chirac da görevde olduğu süre boyunca yargılanmasını önleyecek yasa için çalışmalara başladı.

Tasarıya göre Chirac, sadece görevini ilgilendiren konularda yani "vatan hainliği, görevini kötüye kullanma ya da yerine getirmeme" gibi suçlar işlerse yargı önüne çıkarılabilecek. Diğer "sivil" suçlardan yargılanması mümkün olmayacak. Fransa Cumhurbaşkanı'nı böyle bir yasa hazırlatmaya iten olay 1980 ve 1990'lı yıllarda Paris belediye başkanlığı yaptığı döneme dayanıyor.

TASARI SONBAHARA HAZIR
Savcıların hakkında dosya açtığı ve soruşturma yaptığı Chirac, partisine usulsüz bağış almak, tatil masraflarını belediye kasasından ödemek, aşırı yüklü bir mutfak harcaması yapmak, kamu bütçesinden parayla özel parti düzenlemekle suçlanıyordu. Ancak şimdiye kadar bu iddiaları reddeden Chirac, kesinlikle ifade vermeyeceğini açıkladı. Danışmanlarına İtalya'daki "örneği" inceleme emri veren Fransız lider, kendisine dokunulmazlık tanıyacak yasayı en geç sonbaharda Fransa parlamentosuna getirmeyi planlıyor.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, geçtiğimiz hafta üst düzey devlet yetkililerine ve milletvekillerine tam dokunulmazlık sağladı. Senato ve meclisten geçen yasa, muhaliflerin eleştiri yağmuruna tutuldu. Özelleştirilen bazı şirketleri rakiplerinin almasını önlemek için hakimlere rüşvet vermek, vergi kaçırmakla suçlanan Berlusconi görev süresi doluncaya kadar rahat edecek...


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır