kapat
24.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

KAZIM YILMAZ


Yabancıya vergi kıyağı

Yapılan vergisel düzenlemeler o kadar çok ve çabuk yapılıyor ki, vatandaşın bunu izlemesi mümkün değil. Vatandaşın izlemesi bir tarafa, mesleği vergicilik olan bizler bile izlemekte zorlanıyoruz. Bazen bu değişikliklerin hızına uygulama da erişemiyor.

24 Nisan'da yayımlanan 4842 sayılı yasa ile yabancıların Türkiye'deki irtibat bürolarında çalışanların ücretlerine uygulanan istisna 1.6.2003 tarihinden itibaren kaldırıldı. Bu defa, mini vergi paketinde (20 yaşın üstündeki taşıtları verip yeni taşıt alanlara yapılacak olan ÖTV indirimi paketi) bu istisna yeniden getiriliyor.

Asıl olay başka. 4842 sayılı yasa ile kurumların karları üzerinden yaptıkları vergi kesintisinde önemli değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler, (önceki tarihli teşvik belgeleri kapsamındaki yatırım indirimi hariç) şöyle

* İstisna kazançlar üzerinden yapılan stopaj kaldırıldı.

* Kesinti, istisna kazançlar da dahil kar dağıtımına bağlandı.

* Dağıtılan kârın istisna kaynaklı olup olmadığına bakılmaksızın tamamı üzerinden kesinti yapılacak.

* Halka açık olan ve olmayan şirketler arasındaki oran farklılığı ortadan kaldırıldı.

* Tam mükellef kurumlara dağıtılan kâr payı üzerinden yapılan kesinti kaldırıldı.

* Türkiye'de ticari kazanç elde eden dar mükellef kurumlara dağıtılan kâr payları üzerinden kesinti kaldırıldı.

* Dar mükellef kurumların kazançlarının, kurumlar vergisi düşüldükten sonra kalan kısmı üzerinden yapılan kesinti kaldırılarak, bunun yerine kazancın yurtdışındaki merkeze aktarılan tutarı üzerinden kesinti yapılması kabul edildi.

Yıllık veya özel beyanname veren dar mükellef kurumların, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazançlarından kurumlar vergisi düşülür, kalan kısım üzerinden kesinti yapılırdı. Ve bu kesinti kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği zaman yapılırdı.

Uygulama değişti. Hükmün yeni şekli şöyle "ana merkeze aktarılan tutarı üzerinden". Vergi kesintisi yapılıp ödenmesi için, kazancın ana merkeze aktarılması gerekmekte. Ana merkeze aktarılmazsa vergi yok.

Peki, kazanç ana merkeze değil de başka yere aktarılırsa ne olacak? Örneğin, ana merkezi ABD olan bir dar mükellef şirket, Türkiye'de elde ettiği kazancı İtalya'ya aktarırsa? Bu durumda vergi kesintisi yapılmasını gerektirecek bir düzenleme yok. Zorlama, yorum ve kıyasla vergi alınmaya başlanırsa, hukuk düzeninde yargı buna engel olacaktır. Çünkü kanunda açıkça, ana merkeze aktarılan tutar üzerinden vergi kesileceği yazılı ve metni yazanın düşündüğünün yasa hükmü karşısında önemi yoktur. Kesilecek verginin oranı yüzde 10. Şimdi, hangi yabancı şirket kârını ana merkeze aktarır?

YMM'lerin beyanları
Maliye Bakanlığı'nın mali müşavirlerin aylık 1.047 milyon lira gelir beyan ettiğini açıklamasından rahatsız olan Ankara YMM Odası, mensubu yeminli mali müşavirlerin ortalama aylık beyanlarının 4.760 milyon lira olduğunu açıkladı. Bu tutara, YMM şirketlerinden aldıkları ücretler ve kâr paylarının dahil olmadığını, bunlar da dahil edilirse ödedikleri vergilerin çok yüksek olduğunun anlaşılacağını duyurdu. Bakanlık yeminli mali müşavirlerle ilgili açıklamalarını ayrı yapsa galiba YMM'ler rahatsız olmayacaklar.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır