kapat
24.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Cumhuriyet'in ilk hanedan düğünü

Osmanlı şehzadesi Selim Osmanoğlu, Türkçe öğrenmek için geldiği İstanbul'da tanıştığı Alev Öcal ile evlendi. Çiftin düğünü Şehzade Selim'in büyük halası olan Sultan Abdülaziz'in kızı Esma Sultan Yalısı'nda yapıldı

Bir şehzade 80 yıl sonra ilk defa önceki gece Türkiye'deki bir sarayda evlendi. Sultan Beşinci Murad ile Sultan Reşad'ın torunu ve hanedana hem anne hem de baba tarafından mensup tek Şehzade olan Osman Osmanoğlu'nun üç oğlundan en küçüğü olan 24 yaşındaki Şehzade Selim, okul arkadaşı Alev Öcal ile dünya evine girdi. Londra'da yaşayan 24 yaşındaki Şehzade Selim Süleyman Vasıf Osmanoğlu, Türkçe öğrenmek için katıldığı Boğaziçi Üniversitesi yaz kampında tanıştığı Alev Öcal ile geçtiğimiz yıl nişanlanmıştı. Arkadaşlıkları üç yıldır devam eden genç çift, Alev Öcal'ın Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olmasının ardından bu yaz evlenmeye karar verdi.

ŞAHİDİ HOCASI OLDU
Antalya'da avukatlık yapan Turgut-Deniz Öcal çifti, kızlarının Osmanlı hanedanından biriyle evlenmesini 'rüya gibi' diye tanımlarken, Alev'in Londra'da yaşamasına üzüldüklerini anlattılar. Şehzade Osman Osmanoğlu, eski eşi Athena Chistoforides ile konuklarla tek tek ilgilenirken oğlunun evlenmek için bir Türk kızını seçmesinden onur duyduğunu söyledi. Şehzade Selim düğün için büyük halası Sultan Abdülaziz'in kızı Esma Sultan'ın Ortaköy'deki sahil sarayını seçti. Şehzade Selim'in nikah şahitliğini aynı zamanda hocası olan ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı yaparken Alev Öcal'ın şahidi ise amcası Doç. Dr. Turgay Öcal oldu. Osmanlı hanedanını bir araya getiren düğün için her türlü abartıdan uzak bir organizasyon yapıldı. Armonia Organizasyon tarafından gerçekleştirilen hazırlıklar sırasında tamamen batılı süslemeler tercih edildi. Eflatun ve pembe ortancalarla süslenen Esma Sultan Yalısı'ndaki nikah masasına genç çift 'stranger in the night' şarkısı eşliğinde geldi.

155 DAVETLİ KATILDI
Çift, düğün yemeği için Osmanlı mutfağı yerine Fransız mutfağını tercih etti. Balık tabağı ile yemeğe başlayan konuklara sebze ve yengeç etli krep ile sığır filetosu ikram edildi. Tatlı olarak ise framboazlı crustadine tercih edildi. Çift ayrıca yedi katlı düğün pastasını konukların alkışları ile birlikte kesti. Alev Öcal'ın gelinliği İstanbul'da Hamle Modaevi tarafından yine son derece sade olarak hazırlandı. Gelinin özellikle hiç takı kullanmaması, boynundaki gerdanlığın gelinlik aksesuarı olarak hazırlanması dikkat çekti. Aile de geline göz önünde takı takmaktan özellikle kaçındı. Düğüne 155 davetli katıldı. Davetliler arasında bulunan Osmanoğlu Ailesi'nin ikinci reisi Burhanettin Cem ve oğlu Şehzade Selim Cem de yurtdışından gelerek törene katıldı.

Şehzade Selim ile genç eşi nikahın ardından İtalya'da 15 gün süren bir balayı geçirecek. Ardından Side'de Alev Öcal'ın ailesine ait yazlıkta yaz sonuna kadar kalacaklar. Çift daha sonraki yaşamlarını ise Londra'da geçirecek.

Ülkeye girişlerine 1974'te izin verildi
1924'de Türkiye sınırları dışına çıkartılan Osmanlı Hanedanı'nın ancak 1974'te yeniden ülkelerine dönmelerine izin verilmişti. Uzun yıllar Türkiye'den ayrı kaldıktan sonra zaman zaman ziyaret için tekrar Türkiye'ye gelen Burhanettin Cem, önceki akşam Esma Sultan Yalısı'ndaki düğün törenine katılırken, 'Dünyada İstanbul'dan daha güzel bir şehir yok' diye özlemini dile getirdi. Neslişah Sultanda davetliler arasında yerini aldı. Esma Sultan Yalısı'na ilk kez geldiğini söyleyen Neslişah Sultan, "Ancak buralarda yaşamışım gibi hissediyorum. Bu mekanlar bana hiç yabancı gelmiyor" dedi.

Hanedan mensuplarının Türkiye'ye girmelerine tekrar izin verilmesinin ardından Sultan İkinci Abdülhamid'in soyundan gelen bir hanedan mensubu Şehzade Orhan Osmanoğlu, 1980'lerde bir restoranda nikahlanmıştı. Şehzade Selim'in düğünü ise 80 yıl aradan sonra bir sarayda gerçekleşen ilk hanedan düğünü olarak tarihte yerini alacak.

Esra TÜZÜN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır