kapat
24.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

El Kaide sanığı iki Türk sorgulanıyor

CIA, Afrika'da 2'si Türk 5 El Kaide üyesini yakaladı. Yakalananlardan biri olan Arif Ulusam'ın, G.Afrika'ya halı satışı için gittiği öğrenildi

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA ve Malavi polisinin cumartesi sabahı saat 2'de Blantyre kentinde düzenlediği operasyonda aralarında iki Türk vatandaşının da bulunduğu beş El Kaide üyesi yakalandı. Malavi haber ajansına göre ülke Yüksek Mahkemesi Pazar gecesi aldığı bir kararla da Malavi hükümetinden yakalanan sanıkların sınırdışı edilmesinin durdurulmasını istedi.

Yakalanan Türkler'den İbrahim Habacı'nın Hollanda'daki Uluslararası Bedir Okulu'nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu belirtilirken, Arif Ulusam'ın ise geçimini terlikçilikle kazandığı, 3 yıl önce G. Afrika'ya halı satışı için gittiği, ancak bir daha geri dönmediği belirtildi. Malavi ajansına açıklamalarda bulunan sanıkların avukatı Shabir Latif, Mahkeme Yargıcı Healey Potani'nin polise verdiği talimatla sanıkların ülkeyi terk etmelerine izin verilmemesini istediğini söyledi. Latif, diğer sanıkların ise Sudan'daki İslami Zekat Fonu'nun yöneticisi Mahmut Serdar İsa, Suudi asıllı Fahad Ral Bahli'nin ise Prens Sultan Bin Aziz'in Malavi ofisinin yöneticisi olduğunu söyledi. Yakalanan bir diğer kişi Halife Abdi Hasan ise Malavi Müslüman topluluğunun Blantyre kentinin Chadzunda bölgesindeki okulda öğretmen olduğu kaydedildi.

GÖZLERİ BAĞLI, KELEPÇELİ
SABAH'ın telefonla ulaştığı Avukat Shabir Latif, "yakalananlara önce haberleri olmadan ilaç verildi. Sonra insan haklarına aykırı olarak gözleri bağlanıp kelepçelendi. Ve Lilongwe'ye transfer edildi. Şimdi bilinmeyen bir yere götürülmek üzere bekliyorlar" dedi.

Latif, dün sabah aldığı bilgiye göre de CIA'nın yakalanan beş sanığı Küba'daki Guantanamo Amerikan Üssü'ne diğer El Kaide sanıklarının bulunduğu kampa götürmek istediğini belirtti.

Avukat Latif, arama emri olmadan tüm sanıkların evlerinin, paralarının ve bilgisayarlarının araştırıldığını da kaydetti. Latif, yargıç Potani'ye bu girişimle ülkede insan haklarının ihlal edildiğini söylediğini de kaydetti.

Yakalanan sanıklardan adının Arif Ulusam olduğu bildirilen kişi ifadesinde "Ben İstanbul'da Take Away restorantı sahibiyim" demesi üzerine konuştuğumuz Pizza Take Away sahibi Mazlum Akay, böyle bir kişiyi tanımadıklarını söyledi. Akay, "Ancak ben take away türü bir restoran sahibiyim demiş olabilir" diye konuştu.

EŞİ ŞAŞKINLIK İÇİNDE
Arif Ulusam'ın Gaziantepli, İbrahim Habacı'nın ise Karaman'lı olduğu öğrenildi. 47 yaşındaki Arif Ulusam'ın eşi ve üç çocuğunun Gaziantep'te yaşadığı öğrenildi. Ulusam'ın Malavi'de gözaltına alındığı haberi eşi ve kızları Büşra (13), Zuhal (18), Zeynep'i (21) şoka uğrattı.

Ulusam'ın kızı Zuhal Ulusam "Babamızın kesinlikle örgütle ilgisi yoktur, arkadaşının kurbanı olmuş olabilir" dedi. Ulusam ailesinin bir dönem büyük maddi sıkıntılar yaşadığı ve evlerinin yandığı belirtildi.

MALAVİ NERESİ?
Tanzanya ve Mozambik'le komşu olan Malavi'nin nüfusu 10 milyon 700 bin. 1964 yılında İngiltere'den bağımsızlığını ilan etti. 1891'de İngiliz kolonisi olarak kuruldu. Nüfusun yüzde 16'sı HIV yani AIDS virüsü taşıyor. Çoğulcu demokrasiyle yönetiliyor. 27 bölgeden oluşuyor. Nüfusun yüzde 46'sı tarımla uğraşıyor. Nüfusun yüzde 55'i Protestan yalnızca yüzde 20'si Müslüman. Dünyanın en az gelişen ülkelerinin başında gelen Malavi'de tam bir mülteci bile bulunmuyor. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Malavi'de kişi başına milli gelir yalnızca 400 dolar.

İnci DÖNDAŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır