kapat
24.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Belli limitin üzerindeki para hareketleri sürekli gözlenecek

Maliye Bakanlığı, Karapara Aklamanın Önlenmesine Dair Kanunu silbaştan değiştiriyor. Yeni düzenlemede, finans sektöründen bilgi akışını sağlayacak yeni yöntemler tekrar devreye sokulacak.

Maliye Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), 4208 sayılı Karapara Aklamanın Önlenmesine Dair Kanun'da yapılacak değişiklikler için çalışmalara başladı. Mevcut düzenlemenin işlemeyen yönlerinin tek tek ortaya konduğu çalışmada, karaparayla daha etkin mücadele için ne tür tedbirler alınması gerektiği üzerinde duruluyor.

İŞLEM LİMİTİ GELİYOR
''Finans sektöründe yapılacak her türlü işlem için kimlik tespitinde bulunulması, şüpheli işlemlerin bildirimi ve belli limitin üzerindeki finans hareketleri için devamlı bilgi verme'' zorunluluğunun yeni dönemde karaparayla mücadelenin 3 temel ilkesi olacağı belirtiliyor. Bu çerçevede, özellikle bankalar ve diğer finans kuruluşlarının karaparayla mücadele için daha etkili şekilde devreye sokulacağı ve buradan bilgi akışının sağlanacağı ifade ediliyor.

Yürütülen çalışmalara göre, Karaparayla Mücadele Kanunu'nda yapılacak değişiklikle birlikte MASAK'ın yapısında da büyük değişikliğe gidilecek. Yeni düzenlemelerle MASAK, faaliyetleri bakımından ''Mali İstihbarat Birimi''ne dönüştürülecek. Her türlü mali bilgi, burada toplanacak, analiz edilecek ve değerlendirilerek sonuca ulaştırılacak.

Yine MASAK, düzenleyici bir kuruluş niteliğine kavuşturulacak. Yasal düzenlemeler ve uygulamalar sırasında ilgili birimlerle koordineli hareket edilecek. Maliye yetkilileri, yeni dönemde dozenleyici kuruluş niteliğinde çalışacak MASAK için koordinasyonun ön planda olacağını ve faaliyetlerin yürütülmesi sırasında diğer birimlerle sıkı bir işbirliği içinde hareket edileceğini bildirdiler.

Yeni düzenleme çerçevesinde MASAK, araştırma ve inceleme birimi haline de gelecek.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır