kapat
24.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Irak'ın çıkmamış petrolüne 30 yıllık ipotek formülü

Irak'ı yeniden yapılandırmak için planlar geliştiren ABD, son olarak henüz çıkarılmamış petrole mortgage sistemiyle bugünden ipotek koyma yoluyla finansmanı düşünüyor

ABD, Irak'ı yeniden yapılandırabilmek için çeşitli planlar yapıyor. Bu planların en sonuncusu ise hayli ilginç. ABD'nin Irak'ın yeniden inşası için her yıl ihtiyaç duyulacak 3-4 milyar dolarlık parayı bulmak için, gelecekte çıkarılarak satılacak olan petrolü ipotek altına almayı planladığı belirtiliyor. Bu plana, Irak'ın yeniden inşasını üstlenen Bechtel Group ve 180 milyon dolarlık işi kapan Halliburton şirketlerinin önemle destek verdikleri konuşuluyor.

Bu arada, Amerikan Eximbank yetkilileri tarafından hazırlanan raporda savunulan, "Gelecekte çıkarılacak Irak petrolü devreye sokulmadan, Irak halkı ve uluslararası toplumun arzuladığı istikrarlı ve güvenlikli Irak'ı kurmak imkansızdır" görüşü de ABD'nin planlarını ortaya koydu. Gazete, Eximbank Başkanı Philip Merrill'in, Amerikan yönetimi içinde bu tezi destekleyen en önemli kişi olduğunu belirtti. Merrill, "Irak'ı yeniden inşa edebilmek için paraya ihtiyaç var. Bu parayı da ancak petrolden elde edebiliriz. Elde edilen gelir doğrudan Iraklı vatandaşlarımızın geleceği için kullanılacaktır" yorumunda bulundu.

IRAK'A PARA YETMİYOR
Halen Irak'taki işgal güçlerinin elinde 7 milyar doların bulunduğu, ancak bu paranın ülkenin onarımına yetmeyeceği kaydediliyor. Irak petrolüne ipotek konulmasının, işgal kuvvetlerinin Irak halkı adına borçlanmasının hukuka ve ahlaka aykırı olduğunu savunan çevrelerde rahatsızlık yarattığı belirtiliyor. Bu çevrelere BM'nin de dahil olduğu ifade ediliyor.

YILDA 4 MİLYAR DOLAR
Öte yandan, planın hayata geçirilmesi durumunda, yılda 4 milyar dolar sağlanabileceği ve bu paranın Irak'ın yeniden inşasında kullanılabileceği ifade edildi. İpotek planını destekleyen Amerikalı ihracatçılar, "Yönetimde bulunan yetkililer bu yılın ikinci yarısında petrol gelirlerinin 5 milyar dolara, 2004'te ise 14-15 milyara ulaşacağını belirtiler, ancak yağma ve tesislerin çok bakımsız olması nedeniyle bunun gerçekleşmesi olanaksız" diye konuştular. Planın gerçekleşmemesi durumunda, Eylül ayında yapılacak uluslararası bir konferansa katılacak zengin ülkelerin, Irak'ın yeniden inşasına katkıda bulunmaları bekleniyor.

KÂR PAYI DAĞITILABİLİR
Diğer bir gelişme ise gelecekte Irak petrolünden elde edilen gelirden Irak vatandaşlarına temettü yani kâr payı dağıtılması. ABD'li yetkililer bu sayede Irak'ı serbest piyasa ekonomisine geçirmeyi planlıyor. Ancak Irak'ta petrol kuyularına yapılan sabotajlar nedeniyle geciken yeniden yapılandırma çalışmaları bu planı bir süreliğine rafa kaldırdı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır