kapat
24.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

18 bin insanı yolsuzluk öldürdü

Kore'de yapılan 'Yolsuzluk' toplantısında OECD Genel Sekreteri Johnston, "Yolsuzluk insanların hayatını kaybetmesine bile neden olabilir" diyerek 1999 Marmara Depremi'ni anlattı

Yolsuzluklarla mücadele hükümetin bir numaralı gündem maddesi haline gelirken, Türkiye uluslararası düzeyde "yolsuzluk örnekleri" arasında gösterilen ülkelerden biri haline geldi. Geçen ay Güney Kore'de yapılan "Yolsuzlukla Mücadele ve Dürüstlüğün Korunması" toplantısında, Türkiye'deki yolsuzluklar da anlatıldı. Türkiye adına Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in katıldığı toplantıda, OECD Genel Sekreteri Donald Johnston, "Yolsuzluk insanların hayatını kaybetmesine bile neden olabilir. Binaların inşasının kontrolünde rüşvet alınıp, yasa ve standartların gözetilmemesi sonucunda Türkiye'de 1999 yılındaki depremde 18 binden fazla can kaybı oldu" dedi.

YOLSUZLUĞUN BEDELİ
OECD Genel Sekreteri Johnston, yolsuzluğun ülke ekonomilerine ve toplumsal hayatına kestiği faturayı şöyle yansıttı

* Yolsuzluk ihale süreçlerini olumsuz etkiler. Kamu projelerinin maliyetinin yükselmesine, vergi yükünün veya borç stokunun ağırlaşmasına, ayrıca serbest ve adil ticaret ortamının bozulmasına sebep olur.

* Rüşvet ve yolsuzluk vatandaşların geleceğini çalar. Sağlık, eğitim gibi yaşamsal alanlara gidecek harcamalar yolsuzluk yapanların, rüşvet alanların cebine girer.

* Yolsuzluk insanların hayatını kaybetmesine bile neden olabilir. Örneğin, resmi görevlilerin, şehirlerin yapılaşması ve binaların inşasının kontrolünde rüşvet alıp yasa ve standartları gözetmemesi sonucunda Türkiye'de 1999 yılındaki büyük depremde 18 binden fazla can kaybı oldu. Aynı sebeple kısa süre önce Cezayir'deki depremde de can ve mal kaybı trajik boyutlara ulaştı.

* Yolsuzluk iş yaşamını ama özellikle yüklü miktarda rüşvet veremeyen küçük ölçekli işletmeleri olumsuz etkiler.

* Yolsuzluk ve rüşvet yabancı girişimcilerin maliyet hesaplarında öngörülemeyen bir faktör oluşturduğundan ülkeye yapılacak yatırım potansiyelini azaltır.

Maalesef mucizevi bir çözümü yok
"Bİrçok ülkede siyasal parti yöneticilerinin ihale süreçlerine müdahale ettikleri ve sorumlu memurlara baskı uyguladıkları bilinen bir gerçektir" diyen Johnston, konuşmasını şöyle sürdürdü

* Yolsuzluğun; yoksulluk, zayıf ve yetersiz politik ve ticari liderlik, kurumsal yetersizlik, kişisel hırslar gibi birçok sebebi vardır .

* Yolsuzluğun rüşvetçilere çıkar sağlamaktan başka hiçbir haklı gerekçesi, topluma hiçbir faydası yoktur.

* On yıl önce uluslararası kuruluşlar yolsuzluğu sadece politik ve ahlaki bir mesele olarak değil ekonomik bir mesele olarak da tanımlamaya başladılar.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır