kapat
24.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Doğalgazda pazarlık var

Enerji Bakanı Güler'in fiyat indirimi ve off set için bastırması karşısında Rus tarafı jest yapmaya hazırlanıyor. Gazprom, küçük bir indirim yapabileceklerini açıkladı

Rus doğalgazının Türkiye'ye maliyetinin tartışma konusu olduğu bugünlerde Mavi Akım Projesi kapsamında alınan gazın fiyatında indirim umudu doğdu. Enerji Bakanı Hilmi Güler'in, "fiyat indirimi ve off set uygulaması" için bastırması ve gerekirse uluslararası tahkime gitmeyi göze alması karşısında Rus tarafı jest yapmaya hazırlanıyor.

Geçen hafta Gazprom yetkilileri ile Botaş arasında sürdürülen pazarlıklar ilk meyvesini verdi. Yarın (Çarşamba) Ankara'ya gelmesi beklenen Gazprom yöneticileri, "küçük bir miktar" fiyat indirimine yanaşabileceklerini açıkladılar.

6 AYDIR ALMIYORUZ
Türkiye, Rus tarafı ile daha önce imzalanan protokole dayanarak, halen tamamlanmış durumda olan Mavi Akım Projesi kapsamında ilk 6 ay gaz almama hakkını kullanıyor. Bu süre, önümüzdeki Pazartesi günü doluyor. Ancak protokol Türkiye'ye, "Al ya da öde" yükümlülüğü de getiriyor. Türkiye'nin Mavi Akım'la gelecek olan gazı almasa bile gaz parasını almış gibi ödemesi zorunluluğu bulunuyor. Aksi takdirde Rus şirketi için uluslararası hakeme başvurma hakkı doğuyor.

OFF SET İSTİYORUZ
Enerji Bakanı Hilmi Güler, Gazprom şirketi yetkililerine iki konuda net mesaj verdi. Güler, Rusya ile Türkiye arasında gaz alımına ilişkin sözleşmelerin başlangıcında mal karşılığı ticaret imkanı veren "off set" hükümlerinin düzenlendiğini ortaya çıkardı ve "gazın bedelinin bir bölümünün Türk ihraç ürünleri ile ödenmesini" istedi.

Güler, gaz fiyatında da indirim talep etti ve "Sözleşmede bir tarafın açıkça aleyhine maddeler bulunması, o sözleşmenin sürdürülmesini imkansız kılar. Gerekirse uluslararası tahkime de gidilip bu konu anlatılabilir" tezini işledi.

Komarov: Ücreti mal olarak kabul etmemiz imkansız
Gazprom'un Birinci Başkan Yardımcısı Yuri Komarov ise Türkiye ile gaz konusunda yapılmış tüm sözleşmelerin fiyatlarının birleştirilmesi konularını görüştüklerini söyledi. Komarov, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ile tüm hatlardan yapılan gaz transferinin şartlarının revize edilmesini görüştüklerini belirterek, yapılmış tüm sözleşmelerdeki gaz fiyatlarının birleştirilmesi konusunu değerlendirdiklerini kaydetti. Türkiye'nin alacağı gazın ücretini hizmet veya mal olarak ödemesini istemediklerini söyleyen Komarov, ''Bu imkansız. Gazprom aldığı kredileri döviz olarak ödüyor, hizmet veya mal olarak değil'' diye konuştu. Türkiye ile Mavi Akım projesi çerçevesindeki gaz alımı ve fiyatı konusundaki değişimi görüştüklerini ifade eden Komarov, ''Biz belli değişikler yapmaya hazırız ancak gaz teslim şartlarında çok büyük bir değişiklik olmayacak. Şu anda mevcut durum oldukça zor ama tüm bu sorunlara kabul edilebilir bir çözüm bulmayı ve yasal yolları kullanmaktan uzak durmayı umuyoruz'' dedi.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır