kapat
24.06.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

Hükümeti çatırdıyor

İtalya Başbakanı Berlusconi, zirve zirve gezerken koalisyon ortakları ağız dalaşına girdi. Bir önceki hükümetini de düşüren Bossi, istifayla tehdit ediyor

Afrika ülkeleri ve Türkiye'den giden kaçak göçmenler, İtalyan Başbakan Berlusconi'nin başını bugünlerde oldukça ağrıtıyor. Bu ay tam 3 bin göçmeni kıyılarında yakalayan, 200'ü denizde kaybolan ve 19'unun da cesedini bulan İtalyan yönetimi bu sorunla başa çıkma konusunda birbirlerine hakaret derecesinde sözler sarf ederek tartışmaya başladı. Reform Bakanı ve aşırı milliyetçi Kuzey Ligi partisinin başkanı sıfatıyla koalisyon ortağı olan Umberto Bossi, kıyılarda belirlenen göçmen gemilerinin top atışıyla batırılması önerisinde bulunmuştu. Bu önerisi "ciddiye alınmayan" Bossi, gazetelere yaptığı açıklamalarda hem İçişleri Bakanı Giuseppe Pisanu'yla hem de Başbakan'la "kavga etti"...

Başbakan Berlusconi'yi kaçak göçü önlemek için yeteri kadar çalışmamakla suçlayan Bossi, kavga ettiği ve görevinden alınması için baskı yaptığı İçişleri Bakanı'na şöyle dedi Eğer o (Berlusconi) Avrupa'nın dört bir yanını kuğu gibi gezerek, yemekler yiyip içki içerek bu işi yürütebileceğini sanıyorsa yanılıyor. AB liderleri birbirleriyle internette de konuşabilirler. O da evinde oturarak daha hayırlı bir iş yapar... Bossi, Pisanu için de "Hiçbir şey yapmıyor. O bir kum torbası" ifadesini kullandı. Bossi'ye La Repubblica gazetesi aracılığıyla yanıt veren İçişleri Bakanı da "Bu önemsiz bir bar kavgası" dedi. Bu ağız dalaşının önümüzdeki hafta yapılacak bakanlar kurulu toplantılarına da yansıyacağı yorumları yapılıyor.

VEKİL TRANSFER EDECEK
Berlusconi'nin başkanı olduğu Forza Italia partisi yetkilileriyle Bossi'nin bu açıklamaları ve göçmen gemilerini top ateşine tutma talebi karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Parti yöneticileri, "Top seslerinden çok Bossi'nin sessizliğini duymak isteriz. Artık susmalı. Onun bu açıklamalarını artan hava sıcaklığına bağlamak mümkün. Herhalde başına güneş geçti" yorumları yaparken koalisyonun diğer ortağı Ulusal İttifak Partisi başkanı Gianfranco Fini de Bossi'den farksız açıklamalarda bulunuyor. İki lider, göçmen gemilerinin görüldükleri yerde iki uyarı atışından sonra top atışıyla vurulmasını, göçmenler karaya çıkmayı başarırsa derhal geldikleri ülkeye iade edilmelerini yasa haline getirmeyi istiyor. Kuzey Ligi partili Senato Başkan Yardımcısı Roberto Calderoli ise Savunma Bakanı'nı "korkaklıkla" suçluyor.

Senatör, Pisanu'nun "Ben polis bakanı değilim", Savunma Bakanı'nın da "Gemilerimiz kimseye ateş açmayacak" açıklamalarına şöyle yanıt verdi Bunların ikisi de doktor olmak istiyor ama kan görmek istemiyor... Yunanistan'dan Avrupa Birliği denem başkanlığını devralmaya hazırlandığı günlerde hükümetinde yükselen kavga sesleri ve istifa tehditleri, Berlusconi'nin başını ağrıtacak gibi görünüyor.

Milletvekilleri için dokunulmazlık yasasını geçirerek hakkındaki yolsuzluk, rüşvet gibi davalardan kurtulan İtalyan Başbakan, 1994'teki hükümetini de deviren Bossi'yle başa çıkmanın yollarını arıyor. 9 yıl önce de Bossi hükümetten çekilerek Berlusconi'yi koltuğundan etmişti. Hükümet krizi yaşamak istemediği için milletvekili transferi arayışına girdiği, bossi olmadan da çoğunluğu sağlayarak Fini'yle bir hükümet kurmaya çalıştığı belirtiliyor. Berlusconi'nin bugün, Arcore beldesindeki yazlık villasında Fini ve ekibiyle "zirve" düzenlemesi bekleniyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır