kapat
Sabah Gazetesi 26.05.2003

EUROVISION'U İLK KEZ KAZANDIRDI, DÜNYAYI BÜYÜLEDİ

2003

Matrix değil Sertab yılı

Eurovision'a İngilizce şarkıyla katıldığı için Türkiye'de yoğun eleştiriler alan ancak yarışmadan birincilikle dönen Sertab Erener, dünya basınından da büyük övgü aldı

Önce futbolda Dünya Üçüncülüğü, ardından Süreyya Ayhan'la gelen atletizm de Avrupa Şampiyonluğu, Dünya Güzellik Kraliçesi yarışmasında birincilik, boksör Ahmet Şamil Sam'ın şampiyonluğu...

2002'nin sonundan itibaren birbiri ardına yaşanan ve göğsümüzü kabartan "şampiyonluklara" önceki gece bir yenisi daha eklendi. Üstelik bu öyle azımsanacak, küçümsenecek bir şampiyonluk değildi. Her Türk vatandaşının bir zamanlar milli maç duygularıyla televizyon başına oturup izlediği bir olayın, nihayet birincilikle bitirilmesinin sonucuydu.

TRT ekranları başına kilitlenmiş Türkler'in, her seferinde hüsranla biten yarışmadan bize puan vermeyen "düşman" ülkeleri lanetlediği yarışmadan, Eurovision Şarkı Yarışması'ndan bu kez birincilikle ayrıldık... Yarışmaya katıldığımız 1975 yılından bu yana ilk kez Sertab Erener'in güçlü sesi sayesinde Eruovision'da birinciliği gururla, tutkuyla, sevinçle, heyecanla, şaşkınlıkla, keyifle kucakladık. 167 puan alan Türkiye; 165 puan alan Belçika'yla, 164 puan alan Rusya'yı geçti. Bütün Türkiye'yi ayağa kaldıran, sevinçten gözyaşlarına boğan Sertab ve "Every Way That I Can" adlı şarkısı sadece, Türkiye ve Türkler tarafından değil bütün dünya müzik otoriteleri tarafından büyük beğeni kazandı.

Yarışma sonrası dünyanın önde gelen medya kuruluşları ya manşetlerine ya da ikinci haberlerine Eurovision'u çıkardı. Her haberde de Sertab'ın sesi, sahne performansı, şarkısı ve kendine güvenine büyük övgüler yağdırıldı. Final gecesi öncesi İngiltere merkezli oynanan bahislerde Rus grup Tatu, favori olarak görünüyordu. 1'e 7.5 veren Tatu'yu 1'e 9 veren Sertab izliyordu. Ancak provalar, kostümlü sahne çalışmaları yapıldıkça Sertab Erener herkese, başa baş bir final gecesi olacağının mesajını verdi.

Amerİkan CNN televizyonu haberi, "Her yıl düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nı Türkiye ilk kez kazandı. Sertab Erener de ritim ve göbek dansını karıştırarak yaptığı şovuyla milyonlarca Avrupalı'nın kalbini kazandı" diye verdi.

Sertab için "Karizmatik Erener" ifadesini kullanan CNN, sanatçımızın Türkiye'de çok sevildiği, başarılı olduğu ve alt yapısının güçlü olduğuna dikkat çekti; dünyanın en başarılı tenorlarından Jose Carreras ve Latin şarkıcı Ricky Martin'le düetler yaptığını söylemeyi de ihmal etmedi. CNN, Sertab ve şarkısı için şu yorumda bulundu: Erener, Eurovision'a katılan geleneksel sulugöz baladlar ve disco tarzı şarkıların arasından sıyrıldı. CNN, ikinciliği alan Belçikalı Urban Trad grubunun sahne performansının başarısız, giysilerinin de kötü olduğunu ifade etti.

Letonya'nın başkenti Riga'da yapılan yarışma sonrası halkın görüşlerini alan CNN'e Nadya Luneva, "Gerçekten Türkiye'nin kazanmasını istiyordum. Onların şarkıları harikaydı" dedi.

Uluslararası haber ajansı AP de haberinde, "Göbek dansı ve Ortadoğu özel yeteneğinin ritmik karışımıyla Türkiye 48'inci Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazandı" diye yazdı. Ajans, Erener'in şarkısında blues müziğinin yanı sıra Arap melodileri, hip-hop tarzı esintilerin de çok iyi işlendiğini vurguladı. DIŞ HABERLER


DÜNYA BASINININ ORTAK YORUMU: SERTAB VE ŞARKISI HAKETTİ

1975'ten bu yana Eurovision'da ilk kez yüzümüzü güldüren Sertab Erener; güçlü sesi, sahne performansı ve kıyafeti ile tam puan aldı. Ritm ve göbek dansını da kullanarak, disco tarzı şarkıların arasından sıyrıldı.