kapat
Sabah Gazetesi 03.05.2003

Bingöl'de güvenliğin 2 müdürü kaydırıldı

Depremzedelerin eylemine karşı silah kullanılması Bingöl Emniyet Müdürü Özdemir ile Özel Harekât Şube Müdür Vekili Türkoğlu'nu görevinden etti

BİNGÖL'DE deprem sonrası çıkan olaylarda kurşun sıkılması Emniyet Müdürü ve Özel Harekat Şube Müdürü'nü görevlerinden etti. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun onayı ile Ankara'ya çekilen Bingöl Emniyet Müdürü Osman Nuri Özdemir'in yerine Diyarbakır Emniyet Müdürü Yardımcısı Adnan Kaçaroğlu, Özel Harekat Şube Müdür Vekili Mehmet Türkoğlu'nun yerine ise Ankara Özal Harekat Daire Başkanlığı'ndan Cemil Yurtsever atandı.

Valilik binası önünde toplanan kalabalığın arasından polis otosuna bir su şişesi atılması sonrasında polis otosunun halkın üzerine sürülmesi ile tırmanan olaylarda özel harekat timlerinin havaya ateş açması İçişleri Bakanı Aksu'yu kızdırdı.

Olaylar gün boyu Birgöl'ü gererken, Aksu'nun onayı ile Bingöl Emniyet Müdürü Osman Nuri Özdemir ile Özel Harekat Şube Müdür Vekili Mehmet Türkoğlu geçici olarak merkeze alındı. Bingöl Emniyet Müdürlüğü görevine Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı Adnan Kaçaroğlu, Özel Harekat Şube Müdürlüğü'ne ise Ankara'daki Özel Harekat Daire Başkanlığı'nda görevli Cemil Yurtsever atandı. Özdemir'in görevden bu kadar hızla alınmasında Bingöl Valisi Hüseyin Avni Coş'un da etkili olduğu öğrenildi. Coş, "halkı tahrik etmemesi" için uyardığı Emniyet Müdürü Nuri Özdemir'i, talimatlarını dinlemeyince Ankara'ya şikayet etti. Özdemir de anında bakan talimatı ile görevden alındı. Başbakanlığa ulaşan bilgilere göre Vali Coş, deprem nedeniyle gergin ve üzgün olan halkın, bölücü örgüt yandaşları tarafından tahrik edilebileceği istihbaratı üzerine emniyet birimlerinden dikkatli olmalarını istedi. Coş, Emniyet Müdürü Özdemir'e, "Özel timi geri çekin. Halkın tahrik etmeyin. Çatışma görüntüsü vermeyin" talimatlarını iletti. Ancak buna rağmen kurşun sıkılınca Coş tepkisini Ankara'ya iletti.

KRİZ MERKEZİ

Kriz merkezinde de çevre il ve ilçelerdeki çok sayıda bürokrat görevlendirildi. İçişleri Bakanlığı'nın talimatı ile Şırnak Vali Yardımcısı Osman Beyazyıldız, Erzurum Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Siirt Vali Yardımcısı Ahmet Aydın, Elazığ Vali Yardımcısı Neşet Akkoç, Mardin Vali Yardımcısı Kemal İnan, Eruh Kaymakamı Mustafa Yıldız ve Diyarbakır Vali Yardımcısı Vekili Vahdettin Özkan, Bingöl'deki Kriz Merkezi'nde çalışmaya başladı.

Atilla KORKMAZ- SHA


ÖZDEMİR SİİRT'TEN GELMİŞTİ

Merkeze alınan Emniyet Müdürü Osman Nuri Özdemir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1997 yılında Siirt'te yaptığı konuşmanın ardından 1998 yılındaki yargılama sürecinde Siirt Emniyet Müdürü olarak görev yapmıştı. Erdoğan hakkında tüm dökümanların Özdemir döneminde toparlandığı belirtildi.