KEMAL
DİNÇER 1907 FB Derneği 1907 Fenerbahçe Derneği 1992 yılında, o güne kadar F.Bahçe camiasının dışında kalmış, kendi iş alanlarında son derece başarılı işadamları tarafından kuruldu. Derneğin esas amacı ve iş ve sosyal hayatta başarılarıyla ön plana çıkmış, ancak kulübe uzak kalmış işadamlarını F.Bahçe camiasına kazandırmak ve de F.Bahçe'nin bu kişilerin birikimlerinden yararlanmasını sağlamaktı. 1907 Derneği'nin tüzüğünün başlıca maddelerinden biri üyelerinin kulübe de üye olmaları şartıydı. Tüzükteki kısıtlamalar nedeniyle bu ancak belirli oranlarda gerçekleşirken, Sn.Ali Şen tüzük değişikliğini gerçekleştirerek 1907 üyelerinin tümünün kulübe üye olmalarını sağladı. 1907 Derneği'nin kurulduğu yıldan bugüne dört büyük projesi oldu. Bunlardan ilki basketbol şubesinin yönetimiydi. Dernek ilk kurulduğu yılda, hem misyonlarına ısınmak hem de kulübe yakınlaşmak, kulübü öğrenmek amacıyla, zamanın başkanı Sn.Sazak'ın da yüreklendirmesiyle basketbol şubesinin yönetimini aldı. Şubenin yönetimini üstlendikleri üç sezon boyunca yaratılan güzel atmosfer ve kazanılan başarıların yanında çok daha önemli bir kavramı; amatör branşların yönetiminin know-how'ını yarattılar. Basketbolda TV yayın hakları, forma reklamı, saha kenarı reklamlarında ilk ciddi gelirleri yaratan 1907 Derneği oldu. Bu süreç içerisinde maddi yönden çok varlıklı işadamları imkan ve zamanlarını bu işe ayırdılar, ancak bu katkı F.Bahçe'deki klasik anlayışla cebinden maddi katkı olarak gerçekleşmedi. Sahip oldukları paradan çok daha önemli bir katkıyı yaptılar ve yönetim bilimi, vizyon, kültür ve dünya görüşlerini F.Bahçe'nin hizmetine sundular. Bunlar zaten Türkiye'nin en büyük markası F.Bahçe ile birleşince gelirler akmaya başladı.
Fenerium'un temelini attı
İkinci proje o güne kadar ihmal edilmiş olan F.Bahçe ürünlerinin satışıydı. Bu proje halen kulüp çatısı altında Fenerium adıyla ve çok başarılı şekilde yaşıyor.
Üçüncü büyük proje ise Türkiye genelinde 62 üniversitede yaklaşık 20,000 üniversiteli F.Bahçe'li genci bir çatı altında toplayan UNİFEB projesidir. Bu proje kapsamında nitelikli gençlerin, F.Bahçe'yi uzaktan seyretmek yerine F.Bahçe bilinciyle, katılımcı olmasını sağlamak ve bu genç beyinlerden F.Bahçe için projeler üretmektir. 1907 derneği iletişimin sağlanması amacıyla UNİFEB'in internet altyapısını da sağlamıştır. Bu proje Türk spor tarihindeki en güzel projelerden biridir ve de bu gençler F.Bahçe kulübünün yarınlarında çok önemli faydalar sağlayacaktır.
Dördüncü proje ise geçen hafta başladı ve F.Bahçe camiasının önemli isimleri arama konferansı ile biraraya geldiler. Amaç FB'nin yarınlarını sağlama almak, hep söylenen "dünya kulübü olmak" yolunda yapılması gerekenleri belirlemekti. Burada yönetimi eleştirmek, muhalefet yapmak gibi bir amaç da yoktu. F.Bahçe'yi içeride ve dışarıda saygın, çağdaş, demokratik, istikrarlı ve kurumsallaşmasını sağlamış bir kulüp haline getirmek amacıyla yapılması gerekenler yedi saat boyunca tartışıldı. Bu toplantının neticeleri 1907 Derneği tarafından kamuoyuna, F.Bahçe kongre üyelerine en kısa zamanda ulaştırılacak. Bu yapılan yalnızca başlangıç, daha sonra bir ekibin, yurtdışındaki başarılı örnekleri de inceleyerek tüm detaylarıyla bir hareket planı belirlemesi olacak.
|