kapat
Sabah Gazetesi 10.03.2003

DENKTAŞ, DÜNÜRÜ BOYACI VE EROĞLU HAKKINDA ŞOK SUÇLAMALAR VAR

Kıbrıs'ı karıştıran bu iddialar çok konuşulur

Rauf Denktaş'ın, Annan Planı'na karşı çıkış nedenleri arasında arazilerinin Rumlara kalacağı iddiaları da bulunuyor

Annan Planı'nı görüşmek için Lahey'de bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş hakkındaki iddialar, Ada'yı karıştırdı. Denktaş'ın, Anna Planı'na karşı çıkmasının asıl nedeninin, "kişisel çıkarlarını koruma" kaygısı olduğu öne sürülüyor.

İddialara göre, Annan Planı'yla Rumlara bırakılacak Rum araziler arasında Rauf Denktaş'ın yanısıra dünürü Salih Boyacı ile Başbakan Derviş Eroğlu'na tahsis edilmiş tapulu ev ve arsalar da bulunuyor. Kıbrıs Cumhurbaşkanı da kamuoyuna söylediği görüşler yüzünden değil, esas olarak kendisi ve yakın çevrisinin arazilerini Rum tarafına bırakılacak olmasından duyduğu rahatsızlık nedeniyle, BM Genel Sekreteri'nin adıyla anılan Kıbrıs sorununa çözüm planına karşı çıkıyor.

HERKESE 'T' CETVELİ

1974 Barış Harekatı'ndan sonra yaşanan göçler nedeniyle çok sayıda Türk aile arazi ve gayrımenkullerini kaybetti. Bunun üzerine puanlama yöntemiyle Kuzey'e geçen Türkler'e Rum arazileri ve mülkleri verildi. Herkese belli bir puan verilirken, bu değerlerin belirlendiği çizelgelere daha sonra "T Cetveli" denildi. Ada'da, göçmek zorunda kalanlar, Barış Harekatı'na katılanlar, Türkiye'den tarımsal işgücü olarak gelen göçmenler, şehit yakınları, malül gaziler, terk edilen Rum mülklerine yerleştirildi.

1986 yılına gelindiğinde, tahsis edilen mal ve mülklerin tapularının kullanıcılarına verileceği ilan edildi. Bu süreçte bir çok kişi elindeki puana göre zaman zaman askıya çıkarılan Rum mallarına talip oldular.

Aynı yıl Rum arazilerinin tapuları dağıtılmaya başlandı. Bu tapuların uluslararası hukukta geçerliliği olmadığı ve ileri de büyük sorunlar yaratacağı bilinmesine rağmen, dağıtım gerçekleştirildi.

Şimdi Ada'da bu dağıtımlar sırasında Rauf Denktaş ile dünürü Salih Boyacı ve Derviş Eroğlu'nun aldıkları araziler ile gayrimenkuller tartışılıyor.