kapat
Sabah Gazetesi 02.03.2003

Bu zımın son şansı olabilir

Uyuşturucu batağındaki kızını kurtarmaya çalışan Nahide Koçyiğit'in tek umudu 406 sayılı yasa. Yasa, bağımlıların devlet kontrolüne alınmasını öngörüyor

ESRAHANKoçyiğit tam on yıldır bağımlı. Yani tam 10 yıldır eroin krizlerine giriyor, tam on yıldır eroin alabilmek için akla gelebilecek her yolu deniyor, tam on yıldır kendisine yardımcı olmaya çalışanların elinden kaçıp eroine sığınıyor, tam on yıldır kendisi gibi eroinman arkadaşlarının ölümüne tanık oluyor. Ve tam 10 yıldır onu, canından çok seven annesine cehennem azabı yaşatıyor.

Nahide Koçyiğit ise eroin bağımlısı çocuğu olan bir çok ailenin aksine, tüm hakaretlerine, tüm saldırganlığına karşın kızının peşinden ayrılmıyor, ondan "umudunu" kesmiyor. Ama geçtiğimiz günlerde Esrahan'ın, tedavi için yatırıldığı Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nden beşinci kez kaçması tüm gücünü tüketmiş. "Artık dayanamıyorum" dediği noktada ise geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu'nun 406. Maddesi'nden haberdar olmuş.

DEVLETTEN MEDET UMUYOR

Kızının bu yasa çerçevesinde gözlem altına alınıp bir devlet hastanesinde tedavi edilmesini isteyen Nahide Koçyiğit Şişli Adliyesi'ne başvurmuş bile. Şu anda 32 yaşında olan kızını Narkotik Şube ile yaptığı işbirliği sayesinde bu güne kadar yaşatabildiğini söyleyen Koçyiğit, bu görevin artık devlet tarafından yürütülmesi gerektiğini söylüyor. Ancak tüm umutlarını bağladığı yasanın, Esrahan'ın durumundaki bağımlıları kapsayıp kapsamadığı 6 Mart'ta yapılacak duruşmada belli olacak.

Koçyiğit'in işletilmesini istediği 406 sayılı madde; "Savurganlığı, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı kötü yaşama tarzı ve mal varlığını kötü yönetmesi sebebiyle kendisini ve ailesini darlık ve yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan, bu yüzden devamlı korunmaya ve bakıma muhtaç olan ya da başkalarının güvenliğini tehdit eden her ergin kısıtlanır" diyor.

Salih AYDIN Güngör KARAKUŞ - SHA