kapat
Sabah Gazetesi 27.02.2003

Irak'a İlk bomba düştüğünde 8.5 milyar $ hesaba geçecek

Devlet Bakanı Babacan açıkladı; Türkiye ile ABD 6 milyar dolar hibe üzerine anlaştı. Türkiye vazgeçeceği her 1 milyar dolarlık hibe karşılığında 6 milyar dolarlık vadesi 15 yılı bulan kredi kullanabilecekBush yönetimi savaş bütçesini Kongre'ye sunduğunda Türkiye için 8.5 milyar dolarlık kredi tahsis edilecek. Irak savaşı başlandığında kredi kullanılabilecek. Türkiye krediyle iç ve dış borcu azaltacak

HAZİNEDEN Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, ABD'den sağlanacak savaş yardımının, 8.5 milyar dolarlık bölümünün "köprü kredi" olarak tahsis edileceğini ve harekat başlar başlamaz kullanıma hazır hale geleceğini açıkladı.

Babacan, SABAH'a yaptığı açıklamada, olası Irak Savaşı'nda Türkiye'nin ekonomik kayıplarının karşılanması için verilecek kredinin, 2004 yılına kadar IMF ile karşılıklı görüş birliği içinde kullanılacağını, 2004'ten sonra IMF gözetimine gerek kalmayacağını, bu noktada ABD'ye yeni bir teklif ilettiklerini söyledi.

"Savaş yardımı, iç ve dış borç ödemelerinde kullanılacak" diyen Babacan, tezkereye destek istediği milletvekillerine Ak Parti Grubu'nda ise "ABD'den yardım alamazsak enflasyon artar, döviz dalgalanır ve ekonomik dengeler bozulur. 1992'de yaşadığımız sorunlar yeniden yaşanabilir. Türkiye'nin uluslararası piyasalarda borçlanması zorlaşır" mesajını verdi.

KÖPRÜ KREDİ TAMAM

Devlet Bakanı Ali Babacan, Irak Operasyonu'nun ekonomik boyutuna ilişkin olarak ABD'lilerle sürdürülen pazarlıklarda gelinen son noktayı anlattı. Babacan, ABD'nin Türkiye'ye 2 milyar dolar askeri malzeme alımı hibesi vereceğini, bunun dışında 4 milyar dolar nakit hibe önerdiğini belirtti. Babacan, Türkiye'nin isterse hibeyi nakit alabileceğini, ancak bu hibeden vazgeçilecek her 1 milyar dolar için ABD'nin değişik vade ve faizde kredi önerdiğini kaydetti. Buna göre, 1 milyar dolar hibeden vazgeçilmesi halinde ortalama 6 milyar dolar kredi, 7-15 yıl vade ve libor+2 faizle verilecek. Babacan, bu hesapla Türkiye'nin, 20-30 milyar dolar arası uzun vadeli kredi sağlayabileceğine dikkat çekti.

Kredinin 8.5 milyar dolarının Kongre kararı çıkmadan "köprü kredi" olarak alınacağını ifade eden Babacan, "Bush yönetimi, savaş için ek bütçeyi Kongre'ye sunduğunda, 8.5 milyar dolar kredi Türkiye'ye kullandırılacak şekilde hazır tutulacak. Bu tutar daha sonra, nihai paketten mahsup edilecek" dedi.

Babacan, ABD'nin bu yardımı IMF programına bağlı olarak kullandırmakta da ısrar ettiğini vurguladı ve "2004'e kadar IMF ile süren programımız var. Bu çerçevede, işbirliği olacaktır. Ancak, sonrasında borç yönetimi sorunu neredeyse kalmayacak" dedi.

YARDIMSIZ SIKINTI OLUR

Babacan, Türkiye'nin savaştan kaynaklanan toplam zararının 92 milyar dolar olarak tahmin edildiğini belirterek, ABD'den alınacak yardımın bu zararı bir miktar da olsa karşılayacağını bildirdi. Babacan, milletvekillerine son olarak şu hatırlatmada bulundu:

"ABD'nin desteği olmadan uluslararası piyasalarda borçlanmamız zorlaşacak. 2003'te ödememiz gereken 73 milyar dolar iç ve dış borç bulunuyor. Bunu ödemekte sıkıntı çekebiliriz."

PİYASALAR TETİKTE BEKLİYOR

Aylardır süren ve piyasaların merakla beklediği yardım pazarlığının son erdiği haberi Hazine'rden Sorumlu DevletBakanı Ali Babacan'dan geldi. Dün Ali Babacan'ın ABD kredileriyle ilgili açıklamalarının ardından, piyasada yardım rakamı da netleşti. Yaklaşık 25 milyar doları bulan kredi rakamının iç ve dış borcun kapatılmasında kullanılacak olması piyasaları tatmin etti. Pazarlıklar sırasında, özellikle kredinin IMF'li mi yoksa IMF'siz mi kullanıcağı ekonomistler arasında büyük tartışma yaratmıştı.

Şimdi gözler, bugün TBMM görüşülecek olan tezkereye çevrildi.Dün nispeten sakin bir gün geçiren piyasalarda faiz yarım puan gerilerken, dolar TL karşısında 5 bin lira değer kaybetti. Borsa gün yüzde 0.17 yükselişle tamamladı.

t Okan MÜDERRİSOĞLU

Hüseyin ÖZALP ANKARA