kapat
Sabah Gazetesi 26.02.2003

e-mail: hcil@idstudio.info

Fenerbahçe taraftarı ne istiyor?

Fenerbahçe'de Aziz Yıldırım dönemindeki başarısızlıklar karşısında taraftarlar ne istiyor? Futbol takımının başarısını... Peki futbol takımı başarılı mı? Aslında Fenerbahçe'nin kadrosu iyi. Ama yönetim aciz, teknik direktör seçimleri de hep hep hükmedilecek, "Paramı alayım da ne olursa olsun" diyen insanlar arasından (Mustafa Denizli hariç) yapılıyor.

Lorant alınmadan önce F.Bahçeli bir yönetici, İspanya'da Real Madrid, Atletico Madrid ve şu anda Barcelona'yı çalıştıran Antiç'e telefon ediyor, "Ben şimdi Almanya'ya gidiyorum. 2-3 antrenör var. Olmazsa seninle görüşeceğim" diyor. Antiç uyanık tabii... "Beni Almanya'ya gittiğinizi bildirmek için mi aradınız" yanıtını veriyor. Ve sonunda Fenerbahçe'ye Lorant geliyor.

Son Gaziantep maçında takım özellikle ilk yarıda iyi oynadı. Ama yönetim, şimdiden Lucescu'ya açık çek öneriyor. Peki G.Saray Fatih Terim'le çalışacağını kongrede açıklamıştı, o zaman aklınız neredeydi?

Şimdi Oğuz Çetin'e yazık değil mi? Daha 14 maç var, sen Lucescu'yu ayartmaya çalışıyorsun. Lucescu, Türkiye'ye gelmiş en iyi yabancı teknik direktör. Ama maksat kamuoyunu oyalayıp zaman kazanmak.

İnsan onuruyla oynanmaz

Siz kendinizi Oğuz'un yerine koyun. Ey yöneticiler... Bir insanın onuruyla bu kadar oynanır mı? Oğuz'un gelmesinin yanlış olduğunu daha göreve getirilmeden çok yazdım. Ama geldi. Hata yapmadığı sürece ona sahip çıkarım. Ama yönetim rahat durmuyor ki... Her dakika başka bir senaryo.

Kan kusan taraftarlar, borç içinde yüzen bir kulüp, bir tek doğru iş yapmayan yönetim, sokağa saçılan milyon dolarlar. Taraftar kahrolmuş, ikiye bölünmüş. Spor yazarı Abdullah Çevrim dövülüyor, failleri ortada yok? Saldırganlar 7 kişi ama hiçbiri yakalanamıyor. Daha önce kaptan Rüştü de kendi tesislerimizde dövülmüştü.

Bu kulübü kimler yönetiyor. İstanbul'a yeni emniyet müdürü atandığında işe Fenerbahçe'den başlamalı. Bu ekonomik krizde takımımı teşvik etmek için maça gideceğim, kendi taraftarımdan dayak yiyeceğim. Üniversiteli gençler beni arıyor. Kulüp için canlarını dişlerine takmışlar. Ne için? Fenerbahçe iyi olsun diye... 1907 Derneği Başkanı üniversiteli gençleri kulübe kazandırmak için uğraşıyor. Sonra başını polisten kurtarmak için paşalar devreye giriyor. Fenerbahçe'ye bunlar reva mı? İnsan bu kadar olaydan sonra "2004'e kadar kalacağım" der mi?

Ortega, Revivo, Rapajç, Washington gitti. Niye? Onlara hakettikleri paraları vermediğin için. Kemal, Ceyhun, Hakan, Serhat, Yusuf, dünyanın en iyi kalecisi Rüştü, Ümit, Abdullah, Rebrov gibi bir çok iyi oyuncun var. Huzur ver de bu insanlar futbol oynasın. Gelecek sezon için kendini kurtarmak amacıyla Beşiktaş'ın antrenörünü ayartma. Zamanı gelince git iste... Kimse duymasın. Avrupa'da 4. tur rövanşı oynayan lider Beşiktaş'a da saygısızlık etme. İnsan biraz akıllanır. Yaptığı işten düşünüp, vazgeçer.

Kulüp, niye herkesle kavgalı olsun. Bir sürü garibanı besleyip, canavar yapma. İhtiyacı olana bilet ver ama bu çocukları kendi emellerin için kullanma.

İstanbul müdürsüz kalır mı?

"Deplasmana gitmiyorum, korkuyorum" diyen eski kaptanın Selçuk Yula, niye böyle davranıyor, niye korkuyor?

Bir çok kulüpte tribünlerde barış var. Taraftarlar kendilerini kulüplerine adamış. Niye Fenerbahçe'de bunlar yaşanıyor. İpler kimin elinde, kulüp bu hale nasıl geldi, böyle mi gidecek?

TSYD Başkanı Onur Belge ne yapıyor? Abdullah Çevrim dövüldü, ne yaptı? Selçuk deplasmana gidemiyor, ne yapacak? Kocaman bir hiç. Gidip valiyle konuşup, arkadaşlarını döveni, tehdit edeni bulmak için ne bekliyor? Bu işlerin failleri yakalanıp Fenerbahçe'nin bütün taraftarları zan altında kalmaktan kurtulmalıdır.

Sayın Cumhurbaşkanım...

Benim belki haddim değil affedin... Ama İstanbul bu kadar süre emniyet müdürü olmadan kalır mı? Bir vatandaş olarak bundan rahatsızım. Bunlar hep boşluktan kaynaklanıyor. Basına kalkan elleri kim kıracak? Emniyet müdürü... Peki nerede? Belli değil... Kararname günlerdir bekliyor. Dünyanın en büyük metropollerinden İstanbul'un valisi atandı, emniyet müdürü yok. Bu boşluğu, muhtemel olayları önlemek için bu kararnamenin en kısa sürede çıkmasını sağlayın. Şu anda sokaklarda polis yok. Halkın en büyük güvencesi olan polis otolarını caddelerde göremiyoruz. Benim gördüğüm bu boşluğu gören başka yetkili yok mu? Koskoca İstanbul emniyet müdürsüz kalır mı? Sayın Abdullah Gül, Sayın Recep Tayyip Erdoğan... Lütfen bu konuyla ilgilenin.

F.Bahçe acilen halka açılmalı

Eski emniyet müdürü ve Fenerbahçe'de başkan adayı olan Lütfü Tombuş aradı. Bir de faks gönderdi. Şirketleşme konusuna Zeynep Sabancı bakıyor. Beşiktaş ve Galatasaray şirketleşti. Bu konu ile ilgili Fenerbahçe'de herhangi bir gelişme açıklanmadı.

Lütfü Tombuş'un faksında 1907'den alınan şirkette bir usülsüzlük olduğu bildiriyor. Ne olduğunu ilgililer biliyor. Lütfen bu konu düzeltilsin. Yarın kulübün başını ağrıtacak bir sorun ortaya çıkmasın.

Ben kulübün aidatının 50 milyon lira olmasına karşı değilim. Hatta daha da artırılması lazım. Ama bu olay, genel kuruldan geçmedi, oldu bittiye geldi. Dernekler tüzükle yönetilir. Fenerbahçe mutlaka halka açılmalıdır. Halka açılınca üç ayda bir kulüp denetlenir ve usülsüzlükler ortadan kalkar.

Galatasaray Başkanı Özhan Canaydın açıkladı: "Kulübün eskiden kalma 2 bin 534 kişiye 50 milyon dolar borcunu 1 yılda ödedik. Herşey denetleniyor."

O halde Fenerbahçe ne bekliyor? Yoksa hâlâ kucağa bomba koyma işi mi bekleniyor? Yönetim kulübü sıfır borçla bırakacak. Bu böyle biline!..

İki mektup

Hikaye bu ya... Stalin Rusya'yı çok kötü yönetmiş, ülke dibe vurmuş, sonunda da başkanlığı bırakmıştı. Onun yerine Kruşçev geldi. Kötü gidişin önüne geçemeyince Stalin'i ziyaret edip, sordu: "Sen tecrübelisin. Ne yapayım?"

Stalin ona iki mektup verdi ve mektuplerdan birini gösterip, "Sıkışınca bunu aç. Artık çaren kalmazsa ikinci mektubu da aç" dedi.

İşler kötü gider, ekonomi felaket, halk aç, susuz. Kruşçev birinci mektubu açar; "Bütün suçu bana at" diye yazmış Stalin. O da "Bütün bunların suçlusu Stalin'dir" demiş.

Biraz rahatlamış. Ancak işler hâlâ kötü gidiyor. Halk "İstifa" diye bağırıyor. Sokaklar göstericilerle dolu... Kruşçev ikinci mektubu açmış; "Sen de iki mektup yaz"

Fenerim'i verin

Benim istediğim tek şey Fenerbahçe'nin iyi ve başarılı olmasıdır. Ne kadar melanet varsa Fenerbahçe'de... Ben böyle bir Fenerbahçe istemiyorum. Kulübü yönetecek, insanları bütünleştirecek, doğru söyleyip, doğru işler yapacak bir yönetim istiyorum. 5 yılda Fenerbahçe hep başka olaylarla gündeme geldi. Kulübümü geri istiyorum arkadaş. Fenerbahçe'mi o muhteşemliğiyle geri istiyorum. Eleştiriden bıktım usandım artık. Kulübü iyi ellerde görüp mutlu şeyler yazmak istiyorum. Yeter artık.