kapat
Sabah Gazetesi 01.01.2003

Yazar olmak istiyorum deyince hayatı değişti

Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Kemal Demirel, çocukluğundan itibaren önüne çıkan güçlüklerden yılmamış. Demirel, "Asıl özürlü bizi bu durumda bırakanlar" diyor

BELDEN aşağısı felçli olan 42 yaşındaki Kemal Demirel'in yaşamı hiç de kolay olmamış. Astronomi uzmanı bir babanı 5 çocuğundan birisi olan Demirel, henüz ilkokul birinci sınıftayken omuriliğinde bir rahatsızlık meydana gelmiş. Zeynep Kamil Hastanesi'ne yatırılan Demirel'i tedavi eden Doktor Kurt Sarpyener 3 aylık tedavinin ardından küçük Kemal'i ameliyata aldı. Kemal Demirel, Sarpyener'in yanlış tedavisi yüzünden 11 yılının hastanede geçtiğini ve bu yüzden felç olduğunu iddia ediyor.

Bundan sonra bir süre hayattan kopar. 1980 yılında devrin Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e bir mektup yazar. Ardından da doktor ve hastaneye dava açar. Ancak bu, hastaneden uzaklaştırılmasına Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edilmesine sebep olur. İşte burada bir mucize gerçekleşir. Kendisini muayene eden doktor, "Gelecekte ne olmak istiyorsun?" diyince "Yazar" yanıtını verir. Doktor, onda bir ışık olduğunu görmüş ve annesine "Al götür oğlunu, ziyan olmasın" demişti.

ÖDÜLLERİ BAŞINA İŞ AÇTI

Kemal'e bir daktilo alındı, yazmaya başladı. Hatta yazıları yayımlanmaya başlamıştı. Kendisi gibi engellilerden mektuplar aldıkça yalnız olmadığını hissetti. Ondan sonrası çorap söküğü gibi geldi. Eşi Nuray'la tanıştı ve yine bir zorluğu aştı, evlendiler. 1993 yılında Bedensel Özürlüler Derneği'ni kurdu.

O günden bugüne yılda 5 bin kişiye yardımda bulundu. 80'i devlet ödülü olmak üzere 160'a yakın ödül aldı. En önemlisi derneği dev bir özürlüler imparatorluğu haline getirdi. Aslında bu başına büyük iş açtı.

Bazıları ortada büyük bir rant döndüğünü düşünerek para sızdırmaya çalıştı. Hatta ölüm tehdidi bile aldı. Ama bunlardan hiç yılmadı. Yıllardır yürüttüğü başkanlık görevi için bakın neler söylüyor: "Felsefem özürlüler adına kurulu. Kendi üretimimle ayakta durup, özürlülerin istihdam edilmesini sağlıyorum. Bu çok ağır bir yük. 2 yılda bir seçimlerimiz oluyor. Ama karşıma tek bir liste çıkmadı. Bugünkü konuma geldik ama bunların ardında hesaplar yapılıyor. Kemal Demirel'in arkasında kimler var diye. 5 yıl sonrasını hesaplayan adamım. Ölünce mal varlığımı Mehmetçik Vakfı'na bağışlayacağım."

t Kaan ÖZBEK - SHA


Kemal Demirel'in eşi Nuray (ortada) kızı Ece (en solda) ve oğlu Murat'la mutlu bir aile yaşamı var.