kapat
Sabah Gazetesi 31.12.2002

Mahkeme 'çete'yi bulamadı

Swissotel'i basan Muhammed Tokcan 11 yıl 10 ay hapis cezasına mahkum oldu. Mahkeme 'çete' suçunun oluşmadığına karar verdi

RUSYA'NIN Çeçenistan'a yönelik müdahalesini protesto amacıyla İstanbul Swissotel'i basan13 sanık, 3 yıl 10 ay 20 gün ile 11 yıl 10 ay 6 gün arasında çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı. Olayda çete suçunun oluşmadığına karar veren mahkeme heyeti, eylemin planlayıcısı Muhammed Emin Tokçan dışındaki sanıkları tahliye etti.

Swissotel'e 2001 Nisan ayında düzenlenen silahlı baskınla ilgili davanın İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşması dün yapıldı. Duruşmaya tutuklu sanıklar Muhammed Emin Tokcan, Emin Taş, Ali Tokcan, Ramazan Karabulut, Yüksel Özdemir, Yalçın Şahin, Atilla Kivik, Bahri Demir, Bünyamin Kivik, Hayati Ak, Mehmet Yapıcı, Serdal Seferoğlu ve Hayri Kadı katıldı. Duruşmada savunmasını yapan Tokçan, "Adalete güveniyorum" dedi. Bunun ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, tüm sanıkların üzerlerine atılı "siyasi görüşten kaynaklanan amaçla silahlı teşekkül oluşturmak ve bu teşekkülün yöneticiliğini yapmaktan" açılan kamu davasında, "atılı suçun yasal unsurları oluşmadığı" gerekçesiyle beraatlerine karar verdi.

TAHLİYE OLDULAR

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, ''hürriyeti tahdit'' ve ''meskun mahalde ateş etmek'' suçundan Tokcan'a 11 yıl 10 ay 6 gün, Emin Taş'a 8 yıl 20 gün, diğer 11 sanığa da 3 yıl 10 ay 20'şer gün hapis cezası verdi. Tüm sanıkların ''Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak'' suçundan beraatlerini kararlaştıran mahkeme heyeti, Muhammed Tokcan dışındaki 12 sanığı tutuklu kaldıkları sürenin aldıkları cezayı karşıladığı gerekçesiyle tahliye etti. Mahkemenin kararını bildirmesinden sonra sanıkların ve sanık yakınlarının sevinçle birbirlerine sarıldığı görüldü.

Muhammed Emin Tokcan, 6 Ocak 1996'da da sekiz arkadaşıyla birlikte Trabzon-Soçi seferini yapmaya hazırlanan Avrasya Feribotu'nu kaçırmıştı. Feribotu, 211 yolcu ve mürettebatıyla İstanbul'a getiren Tokcan, 72 saat sonunda eyleme İstanbul Boğazı girişinde son verdi. Muhammed Emin Tokcan ve arkadaşları bu eylem nedeniyle 30 Ocak 1996'da çıkartıldıkları İstanbul DGM tarafından tutuklandı. Çete suçundan yargılanan Tokcan, 8 yıl 10 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Tokcan, 3 Ekim 1997'de Dalaman Cezaevi'den firar etti. 29 Nisan 1999'da Atatürk Havalimanı'da sahte pasaportla yeniden yakalandı.

3 YIL SONRA ÇIKACAK

Af yasasından yararlanan Tokcan, infaz yasası uyarınca 22 Aralık 2000 tarihinde Eskişehir Cezaevi'nden tahliye edildi. Tahliyenin ardından 23 Nisan 2001 tarihinde Tokcan bu defa da 12 arkadaşıyla birlikte Swiss Otel'i bastı. Bu suçtan da 11 yıl 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Avrasya Feribotu'ndan toplam sekiz yıl 10 ay 20 gün ceza alan Tokcan, bu cezanın 37 ayını cezaevinde geçirerek tahliye olmuştu. Son aldığı ceza ile Avrasya Feribotu'ndan aldığı cezanın infazı yanan Tokcan, Avrasya Feribotu için 11 ay daha cezaevinde kalacak. Bu durumda Tokçan, toplam üç yıl sekiz ay daha yatacak.

Nejdet ÇOKAN (SHA)


TESCİLLİEYLEMCİ

Muhammed Emin Tokcan, daha önce de Trabzon-Soçi seferini yapan Avrasya Feribotu'nu 211 yolcusuyla birlikte kaçırmıştı.