kapat
Sabah Gazetesi 21.12.2002

Jr. Pavarotti'yitakdimimizdir

11 yaşındaki Sedat Can, Nilüfer'le düetyapınca tanındı. Ancak, operacı anne vebabanın oğlu Sedat; küçük yaşlardan berimüzikle içiçe. Gözde bestecisi ise Mozart

Türkİye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın gecesinde Nilüfer'le düet yaptıktan sonra, bir anda popüler sanat camiasında da ünlü olan 11 yaşındaki Sedat Can Öztoprak, küçük yaşına rağmen, opera camiasının yakından tanıdığı bir isim. Çünkü 3.5 yaşında opera dinleyen, 7 yaşında başrol oynayan, 9 yaşından beri de İstanbul Devlet Operası'nın temsillerinde rol alan küçük operacı Sedat Can'ı tanımayan yok. İşte küçük Sedat Can'ın büyük öyküsü...

JUNİOR SEDAT

Opera sanatçısı anne-babanın tek oğlu olan Sedat Can, operayla henüz 3.5 yaşındayken Almanya'da tanıştı. Anne babasının endişelenerek götürdüğü operayı büyük bir keyifle izlemesi, gelecekte operacı olacağının da ilk işaretlerini verdi. Hiçbir eğitim almamasına rağmen, CD ve anne babasının temsillerini dinleyerek, ünlü bestecilerin eserlerini notalarıyla ezberleyen Sedat Can, 7 yaşında Kassel Devlet Operası'nda, Alban Berg'in dünyanın en zor operası olarak nitelendirilen Woyzeck adlı eserinde başrollerden birini üstlendi.

EN KÜÇÜK OPERACI

Gösteriden bir gün sonra Alman basını Sedat Can'dan "Dünyanın en küçük opera sanatçısı" diye söz etti. Woyzeck'le yoğun ve hareketli bir sürece adım atan Sedat Can, Straus'un Rosencovallier Operası'nda görev alarak, dünyanın en büyük sahnesinde, Köln Filarmoni Orkestrası'yla birlikte söyledi. Küçük yıldız, bir yandan operalarda görev alırken, diğer yandan da Cantemus Çocuk Korosu'ndaki müzik eğitimine devam etti.

Babasının İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü'ne atanmasıyla birlikte 9 yaşında Türkiye'ye dönmek zorunda kalan Sedat Can, önceleri biraz bocalasa da kısa süre içinde İstanbul Devlet Operası'ndaki eserlerde rol almaya başladı.

İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı Özel İlköğretim Okulu'nun 6. sınıfında okuyan Sedat Can, şimdilik önceliği derslere verse de hayallerini Milano'daki La Scala ile New York'taki Metropolitan Operası'nda şarkı söylemek ve orkestra şefliği yapmak süslüyor. Küçük yıldızın "Dinlerken büyüleniyorum" dediği besteciler ise Verdi, Puccini, Mozart ve Berg.

ana babaya not

İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde solistlik yapan anne ve babasının gösterilerini kaçırmayan Sedat Can, onların sanat eleştirmenliğini de yapıyor, gösterilerinin ardından kritik yapıp not veriyor. Oğlunun sert eleştiriler yaptığından yakınan anne Efsun Hanım, "Her temsilimizi izler ve değerlendirmeler yapar. Onun eleştirileri bizim için çok önemlidir. Tam not verdiği nadirdir. Sedat Can tam not veriyorsa başardığımızı hissederiz" şeklinde konuşuyor.

MÜZİK HERŞEYİM

Sedat Can yetenekleri sayesinde okulunun en popüler öğrencisi. İngilizce ve Almanca bilen küçük sanatçı, bir yıldır piyano çalıyor ve beste yapıyor. Resim yapmayı da çok seven küçük operacı, katıldığı satranç turnuvalarının da şampiyonu.Yaşadıklarının kendisini şımartmadığını söyleyen Sedat Can, Nilüfer ile düet yaptığı geceyi ve tanışma hikayesini şöyle anlatıyor: "Geçen sene Nilüfer'in Rumeli Hisarı konserine gitmiştik. Ben de en önde oturuyordum. 'Çok uzaklarda' adlı şarkısını söylerken mikrofonu bana uzattı. Geri kalanına devam ettiğimde şaşırdı ve sesimi çok beğendiğini söyledi. Sonra beni sahneye çıkardı. Müzisyenleri organize edip 'O Sole mia'yı söyledim o akşam. Aradan zaman geçmesine rağmen beni unutmayarak, TEGV'in gecesine de davet etti. Severek kabul ettim tabii. Sesimi çok dikkatli korudum. Türkiye'de ilk kez bu kadar büyük bir kalabalığa şarkı söyledim. O nedenle heyecanlandım. Hata yapmaktan korktum ama herkes sesimi çok beğendiğini söyledi. Ertesi gün okulda coşkuyla karşılandım. Sahneye alıştım ve kopabileceğimi de düşünmüyorum. Müziksiz yaşayamam."

t Pervin METİN - SHA


DOĞUŞTAN MÜZİSYEN

Sedat Can 3.5 yaşında opera dinlemiş. 7'sinde başrol oynamış ve 9 yaşından beri de temsillere çıkıyor.