kapat
Sabah Gazetesi 18.12.2002

KOMUTANINDAN 'FIRÇA TAZMİNATI' KAZANMIŞTI

Hukuk devletiningereğini yaptım

Yedek subay olarak askerliğini yaparken komutanının hakaretine uğrayan hukukçu Kemal Vuraldoğan, askeri mahkemede tazminat kazanmasının öyküsünü Sabah'a anlattı. Vuraldoğan, "Adalet herkesin hakkı" dedi

Askerlİk görevini yaptığı sırada kendisine hakaret ettiğini ileri sürdüğü Üsteğmen İlker Örencik'e karşı askeri mahkemede açtığı davayı kazanarak bir ilke imza atan Asteğmen Kemal Vuraldoğan, SABAH'a konuştu.

Kemal Vuraldoğan, 9. Ana Jet Üs Komutanlığında asteğmen olarak görev yaptığı sırada Üsteğmen İlker Örencik'in hakaretine uğradığını, şikayetini bildirdiği Binbaşı Sıddık Şahingil'in ise olayı örtbas ettiğini öne sürerek askeri mahkemeye başvurdu. Vuraldoğan, Binbaşı Şahingil'in beraat ettiği davadan 300 milyon lira manevi tazminat kazandı. Ancak 10 milyar lira tazminat isteyen Vuralhan, 300 milyon lirayla yetinmeyince davayı AİHM'e taşıdı. Üsteğmen İlker Örencik'in dersanede bulunan sekiz asteğmenin yanında kendisine hakaret ettiğini iddia eden Kemal Vuraldoğan yaşadıklarını şöyle anlattı:

BOŞA İMZA ATMADIM

"Asteğmen İlker Örencik, sekiz asteğmen arkadaşın da bulunduğu derslikte bize nöbetle ilgili eğitim amaçlı ders veriyordu. Üsteğmen İlker Örencik'in yasal zorunluluktan dolayı, derse katılan herkese, dersin anlatıldığını gösterir bir belge imzalatması gerekiyor. Üsteğmen İlker Örencik bize imzalatması gereken belgeyi daha önceden hazırlamamıştı. Bize boş kağıt imzalatmak istedi. Üsteğmen İlker Örencik'in imzalamaları için önlerine koyduğu boş kağıdı altı asteğmen arkadaşım seslerini çıkarmadan imzaladılar. Sıra bana geldiğinde, ben üsteğmen Örencik'e boş kağıda imza atmayacağımı söyledim. Boş kağıdı imzalamadığım için benden sonraki bir asteğmen arkadaş da imzalamadı. Buna kızan Üsteğmen İlker Örencik bana arkadaşlarımın yanında hakaretler yağdırıp, ağıza alınmayacak küfürler sarfetti. Binbaşı Sıddık Şahingil'e olayı anlatarak kendisinden şikayetçi olduğumu söyledim. Ancak binbaşı, konuyu kapatmam için bana telkinde bulundu. Israrcı olmam karşısında da baskı ve tehditle beni davamdan vazgeçirmeye çalıştı."

BİTİNCE ŞİKAYET ETTİ

Kemal Vuraldoğan, davayı askerlik sonrasına bırakma gerekçesini ise şöyle açıkladı: "Askeriyede farklı bir işleyiş var, alt konumda olan bir kişi şikayetini önce bir üstüne iletir. Üst konumundaki kişi izin verirse ancak o zaman bir üstüne gidebilir. Binbaşı Sıddık Şahingil izin vermediği için bir üstüme ve dolayısıyla da mahkemeye başvuramadım." Konunun örtbas edilerek kapatılmak istendiğini söyleyen Kemal Vuraldoğan, "Ben davamın peşini bırakamazdım, gördüğüm hukuk eğitimi ve vicdani olarak bu davanın peşini bırakmamam gerektiği kanaatine vardım. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne başvurarak Üsteğmen İlker Örencik hakkında beşmilyar liralık hakaret ve Binbaşı Sıddık Şahingil hakkında ise olayı örtbas ettiği için beş milyar liralık manevi tazminat davası açtım" dedi.

Kemal Vuraldoğan askeri mahkemenin de yargılamayı yanlış yaptığını söyleyerek, "Bu yanlışı ve yargılamayla ilgili diğer yanlışları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürdüm" diye konuştu. Vuraldoğan, Binbaşı Sıddık Şahingil'in askeri mahkemede suçsuz bulunduğunu belirterek, "Askeri Mahkeme, Binbaşı Şahingil'i, olayı ailevi bir mesele olarak gördüğü kanaatine vararak, suçsuz buldu" dedi. Kemal Vuraldoğan, "Tazminat davasını açma nedenim, hukuk devletinin gereğinin yerine getirilmesini sağlamaktır. Adalet ve hukuk bu ülkede yaşayan herkesin hakkı" dedi.


Kemal Vuraldoğan Ankara Hukuk Fakültesi'nin bitirince askere gitmişti.