kapat
Sabah Gazetesi 13.12.2002

Elinize sağlıkFuat öğretmen

Fuat Baş, müdürü olduğu ilköğretim okulunu veli ve esnafla elele verip yeniden yarattı. Tüm masrafları veliler karşılıyorFuat Baş'ın okulunda her öğrencinin bir bilgisayarı, her sınıfın televizyonu var. Çantasız eğitimde ödev de yok

Fuat Baş, tam 23 yıldır eğitim sisteminin içinde başarılı işlere imza atmış bir öğretmen. Kendini öğrencilerin en iyi şekilde eğitim almasına adayan Fuat Baş, şu anda Üsküdar Avni Başman İlköğretim Okulu'nun müdürü. 1996 yılında atandığı devlet okulunu, hazırladığı proje sayesinde özel okullardan farksız bir hale getirdi. Başarıya tek başına ulaşılamayacağını savunan Baş, veli, esnaf ve öğretmenlerin katkılarının büyük payı olduğunu söylüyor.

İstanbul Kazım İşmen Lisesi'ne 1995 yılında müdür muavini olarak gelen Baş, okullarda ne yapılırsa daha başarılı olunur diye sürekli düşündü. Milli Prodüktive Merkezi'nin 'Okullardan nasıl daha verim alınır?' konulu yarışmasına 'Halk Lisesi' adlı projesiyle katıldı. Projesi başarılı bulunan Fuat Baş, bu yarışmadan tam bir yıl sonra Avni Başman İlköğretim Okulu müdürlüğüne atandı.

HAYATA GEÇİRDİ

Fuat Baş atanır atanmaz kollarını sıvadı ve yoğun bir çalışma temposu içine girdi. Velileri işin içine katarak yepyeni bir okul yaratan Fuat Baş geldikleri noktayı şöyle değerlendiriyor: " İlk iş olarak velilere yapmak istediklerimizi anlattım. Velilerin sahip çıkması, desteklemesi ve yapılan bağışların anında okula yansıması işimizi kolaylaştırdı. Önce hijyen sorununu ele aldık. Daha sonra öğrencilerimizin oturduğu sıralar değişti. Her öğrencimizin velisi kendi çocuğunun oturacağı sırayı kullanacağı dolapları aldı. Velilerin yanı sıra çevredeki esnafın yardımıyla sınıflarımızın tamamına televizyon, bilgisayar ve tepegöz gibi araçlar aldık."

ŞEFFAF YÖNETİM

Öğretmenlerin maaşı dışında okulun bütün masraflarını velilerin karşıladığını anlatan Fuat Baş, bağışları ve harcama kalemlerini velilere bildirerek şeffaf yönetim uyguladıklarını söylüyor.

Fuat Baş yaşadıkları deneyimi anlatmaya şöyle devam etti: "Bu yıl 10 öğrencimiz Anadolu lisesini, iki öğrencimiz de fen lisesini kazandı. Okulumuzda çantasız eğitim yapıyoruz. Öğrenci eğitim bittikten sonra etüd çalışması yapıyor. Öğrenci bütün yapacağı ödevlerinin tamamını burada yapıyor. Evine 10-15 kilo ağırlığındaki çantasını bir daha taşımıyor. Hiçbir ders aracımız eksik değil. Hatta özel okulda bulunmayan ders araçlarımız bile var. Eğitimimizi bilgisayarlarla yapıyoruz. Bilgisayarlarımızda tüm müfredat bulunuyor. Hem göze hem kulağa hitap ederek öğrenme yüzdesini daha da yükselttik. Çantasız eğitimden sonra kitapsız eğitimi de amaçlıyoruz. Her öğrencimize laptop sağlayarak bilgisayar ortamında eğitim verilmesi en büyük amacımız."

t Pınar ŞENGÜL - HABER MERKEZİ


Fuat Baş, imece usulüyle başardı.