kapat
Sabah Gazetesi 02.12.2002

Bu kartIn arkasInda banka yok, holdİng yok, ÖĞrencİler var

Trabzonlu 'Boyner'ler

Pahalılığa isyan eden Karadeniz Teknik Üniversiteli üç arkadaş, esnafı ikna ederek özel bir kart çıkarttı: Univercity advantage card. Kart yüzde 10-50 oranında indirim sağlıyor

BANKALARIN kart savaşları sürerken, Karadenizli üniversite öğrencileri, kendi kartlarını kendileri yarattı. Boyner Holding'in yaratıp geçtiğimiz aylarda HSBC'ye sattığı sektörün ilk taksit kartlarından Advantage Card'dan esinlenen Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden bir grup genç, kısıtlı bütçeyle okuyan üniversitelileri rahatlatmak için esnafla pazarlık yaptı. Pahalılığıyla ünlü Trabzon'da esnafı, öğrencilere indirimli satmaya ikna eden öğrenciler, "Univercity advantage card" adını verdikleri indirim kartıyla kısa sürede 7 bin öğrenciye ulaştı. 400 işyeri ile indirim anlaşması yapan gençler, öğrenci arkadaşlarına yüzde 10-50 arasında indirim imkânı sağlarken, 15 milyon liradan satışa sundukları kartlardan 105 milyar lira gelir elde etti. Ayrıca kartların yanında Telsim hattı ve 100 kontür de bedava verdiler.

ÖNCE ŞİRKET KURULDU

Trabzon'da, esnaftan yeterli destek bulamadıklarından yakınan üniversite öğrencilerinin daha ucuz yaşaması için yola çıkan Dr. Süleyman Bayraktar, İnşaat mühendisi Şerife Güneş ve Uluslararası İlişkiler öğrencisi Ramazan Sarpdere, 25 milyar lira harcayarak Etkin Ajans adında bir ajans kurdular. Sadece üniversite öğrencilerinin kullanabileceği "Univercity advantage card"ı çıkaran üç genç girişimci daha sonra Trabzon'daki 400 işyeri ile bu kartı taşıyan öğrencilere indirim yapılması konusunda anlaşma yaptı. Avantage card sahibi öğrenciler, bu kart ile indirimli alışverişin yanı sıra konser, sinema gibi organizasyonlardan da ücretsiz yararlanma hakkına sahip oldu.

Dr. Bayraktar, Şerife Güneş ve Ramazan Sarpdere kart çıkarmaya karar veriş süreçlerini şöyle anlattılar:

"Bizler Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde okuyan 40 bin öğrenciden biriyiz. Günlük alışverişimizi yaparken sıkıntılar yaşıyor, geçinemiyorduk. Diğer üniversiteli arkadaşlar da aynı dertten yakınıyordu. Üç arkadaş bir araya geldik ve bu durumla mücadele etmeye kadar verdik."

KTÜ İşletme ve İnşaat Fakültesi'nde okuyan Ayla Güngör ve Özlem Tekiner, "Trabzon çok pahalı bir kent burada yaşamak, hele öğrenci olarak yaşamak çok zor. Üstelik esnafın zaman zaman kötü muamelesi ile karşılaştığımız oldu. Bizimle aynı sıkıntıları yaşayan üç üniversiteli arkadaşımızın çıkardığı karttan edindik. Kartı alırken 15 milyon karşılığında bir GSM hattı ve 100 kontür bedava aldık, konserlere ve sinemaya bedava gitmeye başladık. Anlaşmalı yerlerden indirimli alışveriş yapmaya başladık. Halimizden çok memnunuz" dediler.

Ersin RAMOĞLU (SHA)


ÜYE SAYISI 20 bİnİ bulunca KARTI BİR bankaya devredecekler

Dr. Süleyman Bayraktar, İnşaat mühendisi Şerife Güneş, Uluslararası İlişkiler öğrencisi Ramazan Sarpdere, İşletme ve İnşaat Fakültesi öğrencisi Ayla Güngör ve Özlem Tekiner, kartlı yaşamdan memnun. Kartın yaratıcılarının hedefi, tıpkı Cem Boyner'in Advantage'ında olduğu gibi üye sayısı arttığında organizasyonu bir bankaya devretmek ve diğer üniversite şehirlerinde de kart çıkarmak.