kapat
Sabah Gazetesi 04.11.2002

SANDIKTA TASFİYE

Seçim merkez sağın iki büyük partisi DYP ve ANAP ile, liderleri Yılmaz ve Çiller'i siyaset sahnesinden sildi. İki lider de, yüksek oy oranları ile devraldıkları partilerini barajın altında bıraktılar

ANAP lideri Yılmaz dün genel başkanlıktan istifa kararını yakın arkadaşlarına açıklarken, Çiller'in çekilmemesi halinde muhalefet tarafından uzaklaştırılması için kongreye zorlanacağı belirtiliyor

3 KASIM 2002 seçimi de merkez sağın iki büyük partisinin çöküş sürecini frenleyemedi. Pek çok alanda aynı kaderi paylaşan bu iki parti barajı geçemeyerek merkez sağ kavramını yok olma noktasına getirdi. DYP Tansu Çiller'in, ANAP da Mesut Yılmaz'ın genel başkan olmalarının ardından sürekli bir düşüş yaşamaya başladı. ANAP, Yılmaz'ın liderliğinde oylarını yüzde 36'dan yüzde 5'lere indirirken; Çiller'in yüzde 27'de devraldığı DYP, son 5 yılda iktidar ortağı olmasına rağmen erimeyi durduramadı.

??????? Bir yıl önce kurulan AKP ise, muhalefet olmasına rağmen tek başına iktidar çoğunluğuna ulaştı. Ancak DYP ana muhalefet partisi olarak girdiği dünkü seçimlerde varlık gösteremedi. Bu sonuca gelinmesinde DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz birinci derecede sorumluluğu paylaşıyor. ANAP lideri Mesut Yılmaz dün çekilme kararını arkadaşlarına açıkladı. DYP lideri Tansu Çiller'in ise, aynı kararı almaması durumunda parti içi muhalefet tarafından, seçim kararı dolayısıyla ertelediği kongrede düşürüleceği belirtiliyor.


İlk kadIn baŞbakan olmuŞtu

1990 yılında DYP'de politikaya atıldı. 1991 yılı seçimlerinde İstanbul'dan milletvekili seçilen Çiller, Sosyal Demokrat Halkçı Parti ile kurulan, Demirel'in başbakanlığındaki koalisyon hükümetinde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev aldı. Demirel'in cumhurbaşkanı seçilerek başbakanlık görevini bırakmasından sonra DYP Genel Başkanlığı'na aday olan Çiller, 1993'te yapılan DYP Olağanüstü Genel Kurulu'nda Genel Başkan seçildi ve Türkiye'nin ilk bayan Başbakanı oldu. 1995 seçimlerinden sonra kurulan Refahyol hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.