kapat
Sabah Gazetesi 10.10.2002

Nesin'in dostlarına 'İkİ cİlt' lafI var

Edebİyat dünyamızın efsanevi kalemi Aziz Nesin'in "Birlikte Yaşadığı ve Öldüğü" aydınlarla ilgili çarpıcı özel değerlendirmeleri yayımlanıyor. Aziz Nesin'in tufan kopartacak kitabında, Kemal Tahir'den Atilla İlhan'a tanınmış pek çok isim var

Ünlü yazar Aziz Nesin'in, tanınmış bir çok yazar hakkında yaptığı değerlendime 'notlar'ı gün ışığına çıkıyor. Aziz Nesin'in, Yaşar Kemal'den Çetin Altan'a, Sabahattin Eyuboğlu'dan Kemal Tahir'e kadar ünlü yazarlar hakkındaki çok konuşulacak 12 ciltten oluşan notları Aziz Nesin Vakfı tarafından önümüzdeki yıl yayımlanacak. "Birlikte yaşadıklarım Birlikte Öldüklerim" adıyla İki cilt halinde yayımlanacak kitapta bazı mektuplara da yer verilecek.

Aktüel Dergisi'nin bu hafta yayımlanan sayısında yer alan habere göre, babasının tanınmış pek çok aydınla ilgili değerlendirmelerini yayıma hazırlayan oğlu Ali Nesin, kitabın içeriğiyle ilgili şu bilgileri verdi: Babamın 'Birlikte Yaşadıklarım' diye bir dosyası vardı. Orada arkadaşları hakkında notlar var. Örneğin bir akşam bir yere gitmişler ve eve döner dönmez izlenimlerini yazmış. Bir de dosyaya arada bir de o kişi hakkında yazdığı bir yazıyı, eleştiriyi falan eklemiş. Dosya büyümüş. Dosyanın büyümesinden öteye birlikte yaşadıkları yavaş yavaş ölmeye başlamış; Eyuboğlu gibi. O zaman iki dosya yapmış ve ikinci dosyaya da 'Birlikte Öldüklerim' adını vermiş. Tabii 'Birlikte Yaşadıklarım'dosyası zamanla hem kalınlaşıyor, hem inceliyor. 'Birlikte Öldüklerim' dosyasıysa sürekli olarak kalınlaşıyor. Bu da tabii onun için büyük bir çöküntü oluyor ve üzülüyor."

"ONLARI RAHATSIZ EDECEK"

Aziz Nesin'in 1960'lardan ölümüne kadar tutuğu notlardan oluşan kitapta her şeyin yer almayacağını söyleyen Ali Nesin, bunun gerekçesini de şöyle açıklıyor: "Herşeyi yayımlayamayacağım. Herşeyi yayımlasam herhalde bu kitap çok satar ama doğru olmaz. Geride kalanlar var; onları rahatsız edecek çok şey var. Bunların doğru olduğuna inanıyorum. Bir gün yayımlanması gerektiğine de inanıyorum. Ama şimdi değil."

Kitapta, kişilerin cinselliklerinden, korkaklıklarından, solcu görünüp aslında solcu olmamalarından bahsedilen bölümlerin "en tuzlu, biberliler"i olduğunu belirten Ali Nesin, kitapta yer alacak çarpıcı değerlendirmelerle ilgili bazı ipuçları da verdi: "Dünya görüşü bakımından değil ama Kemal Tahir' i çok severdi. Necip Fazıl babama çok uzaktı ama ona da saygı duyuyordu. Haldun Taner'i Çetin Altan'ı da çok seviyor, ama anlaşamıyorlar. Zaaflarını da yazıyor ama belli ki kardeşi gibi seviyor."


Ali Nesin, "Her şeyi yayımlasam kitap çok satar ama geride kalanları rahatsız eder" dedi.