kapat
Sabah Gazetesi 20.09.2002

ÖNLÜK ALAMADI CANINA KIYDI

Babam için okuyupbüyük adam olacağım

Okul masraflarını karşılayamadığı için intihar eden babasının acısını yüreğinde taşıyan Ömür,"Büyüyünce kitap alamayan çocuklara yardım edeceğim" diyor

Samsun'da okulların açıldığı ilk gün, çocuğuna önlük alamadığı için intihar eden baba Cemal Can (36), herkesi üzüntüye boğmuştu. Babasının kendisi için ölmesine, minik yüreğiyle anlam veremeyen 8 yaşındaki Ömür'ün acısı yürekleri dağladı.

Küçük Ömür Can'ın kötü kaderi 2002-2003 eğitim ve öğretim yılının ilk günü başladı. O kara günün öncesinde, bir yıl önceki önlüğünü giyip, okul sevincini ailesiyle paylaşan İlköğretim 2. sınıf öğrencisi Ömür, önlüğünün küçük geldiğini söyledi. Kapıcılık yaparak geçimini güç bela sağlayan baba Cemal Can, çocuğuna parası olmadığı için önlük alamayacağını bir türlü söyleyemedi. Baba Can, ancak çocuğuna, "bugün idare et yavrum yarın bakarız " dedi ama yüreği de yandı. Ne parası, ne de parayı bulabilecek bir yer vardı. Küçük Ömür'ün okul masrafları için daha önceden para aramış bulamamıştı. Oysa Ömür doğduğunda tek amacı oğlunu büyük yerlerde görmekti.

SABAHA KADAR UYUMADI

O gece gözüne uyku girmedi talihsiz babanın gözüne. Sabah, apartmanın ekmeğini dağıttıktan sonra Ömür Can'ı okula yolcu etti, yenisini alamadığı eski önlüğüyle. İçinde bulunduğu çaresizlik, talihsiz babayı intihar etmeye itmişti. Baba Can, intihar nedenini yazdığı notu cebine koyarak, apartmanın arkasına geçti. Kopmasın diye iki kat yaparak tavandaki demire bağladığı ipi boynuna geçirerek bıraktı kendini.

İlk olarak eşi Şerife Can gördü, talihsiz babanın ipte asılı olan cansız vucudunu. Eşini öylece görünce, sinir krizi geçirdi genç kadın, feryad etti. Feryadı, yoksulluğun ve çaresizliğin çığlığıydı aslında. Ömür Can okuldan geldiğinde öğrendi kötü haberi. Babasının cebinden çıkan notta, "Ölümümden kimse sorumlu değildir. Çocuğuma kitap ve okul önlüğü alamadım. Ona iyi bakın" yazılıydı. Ömür, "Babamı isterim" diye ağlarken, annesi bir yandan ölen eşine yanıyor bir yandan da, bunca çaresizliğin içinde nasıl geçineceklerini düşünüyor.

Ömür'e sarılarak ağlayan gözü yaşlı anne, "Çok kafasına taktı parasızlığı. Ömür için ölürdü o. Öyle de yaptı. Ama bizi ortada bıraktı. Hiç bir sosyal güvencemiz yok" diye feryad etti.

BÜYÜK ADAM OLACAĞIM Annesine sarılarak ağlayan küçük Ömür, "Bir çok amca bize yardım edeceklerini söyledi. Önce bodrum kattan çıkmak istiyorum. Çünkü, babam aklıma geliyor. Hep onu görmek istiyorum" dedi. Önlüğü olmasa da okuyacağını söyleyen Ömür, "Babam, sen oku, bizi kurtar emi diyordu. Ben de babam için okuyacağım. Çocuğuna kitap ve önlük alamayanlara yardım edeceğim" diye konuştu.

Yener CABBAR


Annesine sarılarak gözyaşı döken Ömür Can, büyüyünce herkese yardım edeceğini söyledi.