kapat
Sabah Gazetesi 11.09.2002

DİYARBAKIRLI MEHMET UÇARTURNAGURBETGEZER

Hiç bir şeyden çekmedi soyadından çektiği kadar

Diyarbakırlı Mehmet Neytullah Uçarturnagurbetgezer için kimlik çıkartmak, çocuğunu okula kaydettirmek bir dert. Ama o soyadını değiştirmeyi düşünmüyor!

MEHMET Neytullah Uçarturnagurbetgezer... Adını çok seviyor ama yine de bu uzun isim yüzünden çoğu zaman zorluklarla karşılaştığını da itiraf ediyor! Türkiye'nin en uzun soyadına sahip Diyarbakırlı Uçarturnagurbetgezer ailesinin üyesi Mehmet Neytullah'ın herşeye rağmen soyadından vazgeçmeye hiç mi hiç niyeti yok. 20 harflik soyadı sayesinde herkesin kendisini tanıdığını ve ilgiyle karşılandığını ifade eden Neytullah, en çok askerlik yaptığı dönemde zorluk çekmiş. Zira günde en az 10 kez komutana tekmil vermek zorundaymış!

"Komutanım, soyadımı ilginç bulduğu için, günde en az 10 kez tekmil verdiriyordu. Tekmil verirken de soyadımı birkaç kez tekrar ettiriyordu.'

Adını söylediğinde, herkesin şaşırdığını belirten Neytullah, "Resmi dairelerde ismimi söyleyince dalga geçtiğimi sanıyorlar. Kimliğimi çıkarıp göstermek zorunda kalıyorum" diyor ve anlatıyor, "Bir gün polis kontrolünden geçtim. Başkomiser kimliğime uzun uzun baktı, gözlerine inanamadı. Polis memurunu çağırıp, 'Bana bir kağıt kalem verin. Bu soyadını not alacağım çok ilginç dedi.'

"BU ADAMA NÖBET YAZMAM"

Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü'nde güvenlik görevlisi olarak çalışan Mehmet Neytullah Uçarturnagurbetgezer, soyadının uzun olmasından dolayı nöbet dahi tutmadığını belirterek, "Nöbetlerimizi daktilo eden personel, 'Bu adama nöbet yazmayın. Matbu evraka soyadı sığmıyor' diye çoğu zaman bana nöbet yazmaktan vazgeçiyor. Yazsa da soyadımı kısaltmak zorunda kalıyorlar" diyor.

Aynı zamanda saz çalıp şarkı söyleyen Uçarturnagurbetgezer, 13 yıl önce bir de kaset yapmış. 1989'da halk müziği ağırlıklı bir kaset çıkardığını ifade eden Uçarturnagurbetgezer, "Kasetim soyadım nedeniyle çok ilgi gördü. Kasetin kapağını gören hemen alıyordu. Şimdi imkânım olsa yine bir kaset çıkaracağım. Eminim yine çok ilgi görür" diyor.

4 çocuk babası olan Uçarturnagurbetgezer, çocuklarının okul kaydını yaparken de zorlanmış. "Güç oldu ama sonunda tümünün kayıtlarını yaptık. Tek sorun soyadlarının ayrılan sütunlara sığmaması."

Uçarturnagurbetgezer soyadını 25 civarında aile mensubu taşıyor. Bu aileye mensup genç kızlar evlenip gidince uzun soyadından kurtulmanın sevincini yaşarken, aileye yeni katılan gelinler ise uzun soyadına alışmakta oldukça zorlanıyor.

Mürsel ACAY (SHA)


Evlenen kurtuluyorgelinler yandı!

Uçarturnagurbetgezer ailesinden başka aileye gelin olanlar soyadı sıkıntısından kurtulurken, aileye katılan gelinler ise, "Yandık" demekten kendilerini alamıyor. Örneğin Mehmet Neytullah Uçarturnagurbetgezer'in eşi Emine'nin (aşağıda soldan üçüncü) evlenmeden önceki soyadı Baydemir'miş. Ancak evlenince 8 harften oluşan soyadı, bir anda 20 harf oluvermiş! Emine Hanım, "Ben bile zor alıştım. Zamanla normal gelmeye başladı."diyor.