kapat
Sabah Gazetesi 02.09.2002

FLORİDA'DA KARDEŞ KENT PROJESİ BAŞLATINCA...

Senato adayı Türk, basının hedefi oldu

Tarkan Öcal, yıllardır Amerika'nın Florida eyaletinde yaşayan bir Türk. Eyalet senatosuna Demokrat Parti'den girmek için seçimlere hazırlanıyor. Ancak Öcal'ın siyasi hayallerini "kardeş şehir projesi" baltalayabilir... Çünkü eyalet gazeteleri, Öcal'ın organize ettiği ve bu uğurda "vergi veren halkın parasından 24 bin dolar harcanan" projenin gerçekleşmediğini söyleyerek ağır eleştirilerde bulundu. Sun Sentinel gazetesine göre Lauderhill kentinde oturan Öcal, burasıyla birlikte Tamarac, North Lauderdale ve Sunrise kasabalarına Türkiye'den kardeş şehir buldu. Taraflar arasında ekonomik ve ticari işbirliğini artırmak amacıyla kurulan bu bağ doğrultusunda Gemlik ve Yatağan'dan ABD'ye yetkililer gitti.

2 BİN DOLARA ŞARAP KOKTEYLİ

Lauderhill yetkilileri Haziran'da masraflarını da karşılamak kaydıyla 2 Türk'ü davet etti. Ancak ziyarete 4 kişi gitti. Gazeteye göre Öcal'ın eşlik edip çevirmenliklerini üstlendiği bu kişiler için kent bütçesinden 15 bin dolar harcandı. Konaklama masraflarının dışında Florida Marlins'in beyzbol maçına gitmek için 450 dolar, lüks bir klüpte şarap kokteyli için 2 bin dolar, polis eskortları için de 2 bin dolarharcandı. Lauderhill yetkilileri, heyete sonradan eklenen 2 Türk'ün masraflarını almayı denedi ancak başaramadı.

Fatsa'dan da bir heyet kardeş şehir Tamarac'a gitti. Yine Öcal'ın düzenlediği bu ziyaret 8 bin 500 dolara mal oldu. Lauderhill Belediye Başkanı Richard Kaplan da Nisan'da Türkiye'ye geldi ve bu ziyaret Türkiye'ye 1500 dolara mal oldu. Lauderhill meclis üyesi Lee Mirsky, bir Türk tekstil ya da mermer şirketini kasabada fabrika açmaya ikna etmeye çalıştıklarını anlattı. Ancak gazete, bu kardeş kent projesinin ticareti artırmayacağı, görüşmelerin bütçenin boşa harcanmasından başka işe yaramayacağını yazdı.


TİCARETİ GELİŞTİRMEK İSTİYOR

Türkiye-Florida arasında geçen yıl 121 milyon dolarlık ticaret yapıldı. Türkiye çelik ve çimento sattı; ecza ürünü, tıbbi malzeme satın aldı. Tarkan Öcal, bu ticareti geliştirmeye çabaladığını söylüyor.