kapat
Sabah Gazetesi 01.09.2002

KARAR HIRSIZLARI ŞOK ETTİ

Kaçak elektriğe 3 yıl hapis cezası

ANKARA- Türkiye'de ilk defa kaçak elektrik kullanan bir kişiye para cezasıyla beraber, 3 yıl hapis cezası verildi. Cezayı veren 12. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Beyazıt Boran, gerekçeli kararında Türkiye'deki elektrik kaçağının inanılmaz oranda arttığını belirterek, "Enerji Bakanlığı'nın açıklamasına göre tutar yılda 1.5 milyar doları bulmaktadır. Ülkemizin kıt olan kaynaklarını olumsuz etkileyen bu durumu engellemek bir milli sorumluluk haline gelmiştir" dedi. 3 ay boyunca kaçak elektrik kullanan Hasan Akyürek'e 3 yıl hapis veren Boran ayrıca, "Türkiye'de hakimlerin suç işleyen herkese ceza verebilecek cesareti vardır. Yolsuzluk yapan siyasilere ceza verilememesinin ayıbı hakimlerin değil, dokunulmazlık zırhını Anayasa'ya koyanlarındır" dedi.

İLKLERİN HAKİMİ

Daha önce de bir çok ilke imza atan Hakim Boran ilk olarak, "Zina, erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da suç olmamalı" talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu . Yıllar sonra 2'ye karşı 9 oyla "Zinada kadın erkek eşitliği" getirildi. Ardından çek suçlarına ilişkin hapis cezasına el attı ve iptalini sağladı.

Hakim Boran, elektrik hırsızlığına yönelik verdiği cezayı SABAH'a şöyle açıkladı: "Türkiye'deki bütün hakimlerin büyük küçük, kuvvetli zayıf ve siyasiler ayrımı olmaksızın yolsuzluk, hırsızlık yapan herkesi yargılayıp mahkum edebilecek cesareti var. Bu takım siyasilerin yolsuzluk iddiaları karşısında yargılanmamalarının ayıbı Türkiye'deki hakimlerin değildir. Bu ayıp siyasi faaliyetler dışında suç işleyen milletvekilleri ve bakanlara dokunulmazlık zırhını sağlayan hükmü Anayasa'ya koyanlarındır."

Ünsal ERGEL


Beyazıt Boran