kapat
Sabah Gazetesi 23.08.2002

Barzani'ye muhtıra

MGK'da Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulmasının savaş sebebi sayılması konusunda görüş birliğine varıldı

Mİllİ Güvenlik Kurulu Türkiye'nin Kuzey Irak politikasını masaya yatırdı. MGK'da ABD'nin bölgeye olası bir operasyonu sonrasında özellikle IKDP lideri Mesut Barzani'nin Türkmenlerin çoğunlukta bulunduğu Kerkük, Erbil ve Musul'u Kürt bölgesi ilan etmesi olasılığına karşı Türkiye'nin tavrı ele alındı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında Çankaya Köşkü'nde yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Irak Kürdistan Demokratik Partisi lideri Mesut Barzani'nin Kerkük, Erbil ve Musul'u ele geçirerek bölgede bağımsız bir Kürdistan kurulması yönündeki açıklamalarını ele aldı.

SAVAŞ SEBEBİ OLUR

Toplantıda, Irak'ın toprak bütünlüğünün hayatı önem taşıdığı ve olası bir operasyon sonrası ülkenin geleceğinin bütün Irak halkı tarafından belirlenmesi görüşü ağırlık kazandı. MGK'da bölgede bağımsız bir Kürt devleti kurulmasının savaş sebebi sayılması konusu da dile getirildi.

Kurul'da ayrıca üniversitilerin yeni akademik yıl öncesi sorunları ele alındı. Toplantının ilgili bölümüne YÖK Başkanı Kemal Gürüz'de katıldı. Bölücü ve yıkıcı akımların engellenmesi yönünde alınacak tedbirler masaya yatırıldı.

Kurul'da Savunma Sanayii Müsteşarı Dursun Ali Ercan'ın Savunma Sanayii Stratejisi konusunda brifing verdi. Kurul'da ayrıca Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'ndan alınarak Genelkurmay Başkanlığı'na bağlanması konusu da tartışmaya açıldı. Toplantı sonrası yayınlanan bildiride şöyle denildi:

"Toplantıda, geçen 1 aylık dönem içerisindeki güvenlik ve asayiş durumu ile güvenliği ilgilendiren dış politik gelişmeler gözden geçirilmiştir. Ayrıca Türkiye'nin savunma sanayii geliştirme stratejisi ile üniversitelerin sorunları hakkında kurula bilgi sunulmuş ve bu konularda alınması gereken önlemler görüşülmüştür."

İLK KEZ KATILANLAR

Erken seçim kararı nedeniyle Anayasa gereği atanan bağımsız bakanlar İçişleri Bakanı Muzaffer Ecemiş ve Adalet Bakanı Aysel Çelikel ise ilk kez katıldılar. Yeni bakanların toplantı öncesinde heye-canlı oldukları görüldü. ANKARA


KIVRIKOĞLU'NUN VEDA TOPLANTISI

Çankaya Köşkü'nde yapılan ve 3.5 saat süren Milli Güvenlik Kurulu toplantısına, 30 Ağustos tarihi itibariyle emekliye ayrılacak olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu son kez katıldı. Toplantıda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'na hitaben bir konuşma yaptığı ve Orgeneral Kıvrıkoğlu'nun hüzünlendiği öğrenildi.