kapat
Sabah Gazetesi 23.08.2002

Burslar arkadaştan

Avrupa'da iş yapan aile dostu bir işadamı, özel bir bursla AKP lideri Erdoğan'ın Amerika'da eğitim gören 3 çocuğunun okul masraflarını karşılıyor...

Çocuk okutmak, ister içeride olsun isterse dışarıda ailelerin belini büküyor. Çocuğunu okuta bilmek için ya çok zengin olacaksın yada zengin işadamı dostun olacak. İşte bir örnek. Önceki gün oğlu Bilal, kızları Sümeyye ve Esra'yı ABD'ye uğurlayan Recep Tayyip Erdoğan'ın çocuklarının yurtdışı eğitimlerinin finansmanı tartışma konusu oldu. Amerika'da eğitim gören 3 çocuğunun masrafının 100 bin doları bulduğu iddiasını Erdoğan avukatı aracılığı ile yalanladı.

Erdoğan'ın avukatı Hayati Yazıcı, Erdoğan'ın çocuklarının özel burs ile okuduklarını da açıkladı. Yazıcı, "Avrupa'da iş yapan aile dostu bir işadamı çocuklarının eğitimini üstlenmiş durumda. Çok yakın arkadaşı olan bu işadamının özel bursuyla okuyorlar" dedi. Yazıcı, Erdoğan'ın çocuklarına burs veren işadamının ismini ise açıklamaktan kaçındı.

KIZLARIN MASRAFI

Avukat Hayati Yazıcı, Tayyip Erdoğan'ın 4 çocuğunun birden okuduğu iddiasının da doğru olmadığını belirterek, "Büyük oğlu Burak eğitimini tamamladı. Artık Türkiye'ye döndü. Zaten evlendi barklandı. Şimdi de babasının İstanbul'da ortak olduğu şirkette çalışıyor" diye konuştu.

Indiana Üniversitesi'nde öğrenim gören AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra ve bu yıl onunla aynı okulda eğitime başlayacak olan diğer kızı Sümeyye'nin yıllık ortalama masrafı ise şöyle: Sümeyye ve Esra Erdoğan, Üniversitede 12-18 saat ders alırlarsa bir dönem için kişi başına 5 bin 138'er dolar ödeyecek. ABD eğitim sisteminde bir yılda 4 dönem olduğu için bu bedel 41 bin 104 dolar olacak. Eğer 18 saat ve üzerinde ders alırlarsa bir dönem için kişi başına 6 bin 172 dolar ödeyecekler. Bu durumda yıllık bedel, 49 bin 376 dolar olacak.

18 SAATTEN FAZLA DERS İÇİN

Sümeyye ve Esra Erdoğan kardeşler eğitim bedellerinin yanı sıra derslerin teknik hizmetleri için bir dönemde 50 dolardan yıllık 400 dolar, yurt/konaklama bedeli olarak da yıllık kişi başı 4 bin 998'er dolardan toplam 9 bin 996 dolar ödemeleri gerekiyor. Bu bedele otopark ve dersine göre staj/alan çalışması bedelleri dahil değil. Bu aktiviteleri de almaları halinde Erdoğan'ın kızları yıllık 100-500 dolar arasında bir ek bedel daha ödeyecek.

Bu durumda Sümeyye Erdoğan ve Esra Erdoğan'ın Üniversiteden 18 saatten daha fazla ders aldığı düşünülürse, yurt ve teknik bedellerle birlikte yıllık toplam Indiana Üniversitesi'ne ödeyecekleri para bedeli 59 bin 772 dolar oluyor. Bu rakama Erdoğan çiftinin küçük oğlu Bilal Erdoğan'ın yıllık 38 bin 320 dolar olan eğitim bedeli de eklenirse Tayyip Erdoğan 3 çocuğunun eğitimi için ödeyeceği miktar 98 bin 92 dolara ulaşıyor. Bu da dünkü kurlar itibariyle 160 milyar 223 milyon 275 bin 392 Türk Lirası'na karşılık geliyor. AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın aile dostu olan bir işadamından çocuklarının aldığı özel burslar olmasa, sadece 3 çocuğunun Amerika'da sürdürdükleri eğitimleri için ayda 13 buçuk milyar Türk Lirası ödemesi gerekecekti. Recep Tayyip Erdoğan, burs sayesinde bu paraları ödemekten kurtuldu.

t Hüseyin ÖZALP - (ANKARA)


ERDOĞAN ÇİFTİ ÇOCUKLARINI AMERİKA'YA UĞURLADI

AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün oğlu Necmettin Bilal ve kızları Sümeyye ve Esra'yı eşi Emine Erdoğan ile birlikte Amerika'ya uğurladı. Erdoğan'ın büyük oğlu Ahmet Burak'da İngiltere'de bulunuyor.