kapat
Sabah Gazetesi 21.08.2002

Idamla yargılanan Erol Evcil'e tahliye

Musevi asıllı işadamı Nesim Malki cinayetinin azmettiricisi olarak yargılanan Evcil, tutuklu bulunduğu Kartal Özel Tip Cezaevi'nden tahliye edildi

Musevİ asıllı işadamı Nesim Malki cinayetinin azmettiricisi olduğu iddiasıyla yargılanan ve Kartal Özel Tip Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Erol Evcil dün saat 17.00 sıralarında tahliye edildi. Cezaevinden polis otosuyla çıkartılan Evcil, yakalanmadan önce başvurduğu bedelli askerlik işlemlerinin tamamlanması için önce Pendik Şehit Ali Yaşar Günaydın Karakolu'na ardından da Pendik Askerlik Şubesi'ne götürüldü. Polisin basın mensuplarının görüntü almasını engellemek için battaniye altına sakladığı Evcil'e 30 araçlık bir konvoy eşlik etti.

BATTANİYE OYUNU

Askerlik şubesinde bedelli askerlik başvurusu ile ilgili işlemleri tamamlanan Erol Evcil saat 19.45'de Bursa'ya gitmek üzere yola çıktı. Basın mensuplarının görüntü almasını istemeyen Evcil'i kapıda 4 ayrı araç bekledi. Evcil'in babası ve eniştesi battaniyeye sarılı bir kişi ile 34 YL 2553 plakalı yeşil BMW'ye bindi. Bunun üzerine basın mensupları bu kişinin Evcil olduğunu düşünerek BMW'yi takibe başladı. Konvoy TEM Otoyolu'na girdiğinde battaniyeye sarılı kişinin bir başkası olduğu, Erol Evcil'in 34 AH 200 plakalı grand cherookeye bindiği öğrenildi.

Evcil'in cezaevinden çıkıştan itibaren yanından ayrılmayan avukatı Ercan Korkmaz, "Bedelli askerlik işlemleri tamamlandı. Kendisi uygun bir zamanda askere çağrılacak. Şu an kendisi gayet iyi, serbest kaldığı için çok mutlu" diye konuştu.

Bursa Ağır Ceza Mahkemesi'nde 13 Ağustos'taki duruşmada tetikçi Burhanettin Türkeş ile birlikte tahliye edilen Evcil, Askeri Mahkeme tarafından yoklama kaçağı olduğu gerekçesiyle verilen 2 aylık hapis cezasından ötürü hemen tahliye edilmemişti.

CİNAYET AZMETTİRİCİSİ

Musevi asıllı işadamı Nesim Malki, 29 Kasım 1995'te Bursa'da uğradığı silahlı saldırı sonucu ölmüştü. Cinayettin azmettiricisi olduğu iddiasıyla aranan ve yurtdışında olduğu sanılan Erol Evcil, 27 Ekim 1999 yılında Bursa`nın Bademli Köyü'nde saklandığı bir villada, polis ekiplerince yakalanmıştı. Dönemin Bursa Emniyet Müdürü Aydın Genç, yaptığı açıklamada, "Bir yıldır Bursa'da olan adamı yakaladık" demişti. Bursa'daki sorgulamasının tamamlanmasının ardından İstanbul DGM'ye sevk edilen Erol Evcil, tutuklanarak Kartal Cezaevi'ne konulmuştu.

Malki cinayetinin tetikçisi olduğu iddiasıyla aranan Burhanettin Türkeş de, Bulgaristan'da yakalanarak, Türkiye'ye getirilmişti. Malki'nin öldürülmesiyle ilgili açılan davada, Erol Evcil'in de aralarında bulunduğu 16 sanık, İstanbul 6 No'lu DGM'nin görevsizlik kararı vermesinin ardından, 29 Mart'tan itibaren Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlamıştı. Erol Evcil hakkında Malki cinayeti davasında birlikte yargılandığı Şükrü Elverdi'nin imzasını kullanarak, bankadan 150 milyar lira kredi çektiği ve bu parayı başka bir bankada kendi hesabına geçirdiği iddiasıyla Bursa 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava ise sürüyor.

Çok kİŞİnİn baŞInI yaktI

"Sahte çürük raporu"yla askerden kaçmaya çalıştığı iddiasıyla tutuklanıp "çürük raporunun sahteliği ispatlanmadığı" gerekçesiyle tahliye ettiren Askeri Başsavcı Nihat Demirel, bu yüzden 1 yıl 2 ay hapse mahkum edildi.

Bursa eski Emniyet Müdürü Ahmet Demir, Malki cinayetinde Evcil için verilen gıyabi tutuklama kararını yerine getirmeyerek görevini ihmal etmekle suçlandı. Demir hakkında 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. ANAP'tan iki dönem milletvekili olan il başkanı Mehmet Gedik, Evcil ile arkadaş olduğunu saklamadı. Parti araçlarının benzin ihtiyacını Evcil'e ait akaryakıt istasyonundan karşıladığını, cep telefonunu kullandığını itiraf etti.

Kaan ÖZBEK- (SHA)


Erol Evcil, tahliyesinin ardından şubede bedelli askerlik işlemlerini tamamlayıp Bursa'ya gitti.