kapat
Sabah Gazetesi 03.08.2002

Partiler fire verdi

İdam oylamasında MHP hariç tüm partiler fire verdi. DYP "İdam kalksın" dedi ama Çiller ve grup başkanvekilleri oylamaya katılmadı, Kutan da oy vermedi

ANKARA - Türkiye'nin ceza yasalarından idam cezasını kaldırması AB önünde önemli bir açılım yaratırken, TBMM'de idamın kaldırılması maddesinde bütün partiler bölündü ya da fire verdi. Bugüne kadar idamın kaldırılmasına karşı çıkan MHP, bu tutumunu sürdürdü. İdamın kaldırılmasını savunan DYP ve ANAP'tan da bu maddeye ret oyları çıktı.

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, liderler turunda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesi sırasında yapılan oylamaya yetişemedi. Bahçeli'nin yerine ise "vekalet"le ile oy kullanıldı. Bahçeli-Çiller görüşmesine katılan MHP'den Koray Aydın, Şevket Bülent Yahnici, İsmail Köse, Mehmet Gül, DYP'den Ali Rıza Gönül, Hasan Ekinci ve Ahmet İyimaya da oylamada bulunamadı. "Apo'yu affediyorsunuz" diyerek sert muhalefet yapan Aydın ve Mehmet Gül'ün oylamaya katılmaması dikkat çekti. Şevket Bülent Yahnici de "oylamaya katılmadı" görünmesine rağmen, oyunu kullandığını belirterek tutanaklara işletti. Oylamaya SP lideri Recai Kutan da katılmadı.

AKP'NİN YARISI RET, YARISI YOK

İdamın kalkmasını savunan YT ve SP de katılmayanlar olduğu için fire verirken, AKP, MHP ile birlikte idamın kaldırılmasına büyük oranda ret oyu verdi. BBP fireli biçimde ret oyu kullandı. Meclis'te bağımsız olarak yer alan 16 milletvekilinden ikisi ret oyu kullanırken, 9'u oylamaya katılmadı. 3 bağımsız ve 3 TDP'li kabul oyu verdi. Oylamada tek çekinser oyu ANAP'lı Musa Öztürk verdi. 5 oy mükerrer olduğu için geçersiz sayıldı. İlk sonuçlar 256 kabul 162 ret diye açıklanmasına rağmen tutanaklara geçen rakamlara göre idamla ilgili madde 152 ret oyuna karşılık 253 kabul oyuyla benimsendi. 123 milletvekili de oylamaya katılmadı. Oylama sonuçları şöyle:

KABUL OYLARI: ANAP: 72, DYP: 39, SP: 23, YTP: 56, DSP: 57, TDP: 3, bağımsızlar: 3, toplam 253.

RET OYLARI: AKP: 27, DYP: 6, ANAP: 2, BBP: 1, Bağımsız:2, MHP: 114, Toplam 152.

MHP VE AKP DIŞINDA RET VERENLER: 2 bağımsız, 6 DYP'li, 2 ANAP'lı, 1 BBP'li. Cemil Çiçek (Bağımsız), Mehmet Gözlükaya (DYP), Zeki Ertugay (DYP), Hüseyin Arı (BBP), İsmail Karakuyu (DYP), Rıza Akçalı (DYP); Edip Özbaş (Bağımsız), Şükrü Yürür (ANAP), Kamran İnan(ANAP), Mustafa Eren (DYP), Sabahattin Karakelle (DYP).

OYLAMAYA KATILMAYANLAR: 9 MHP'li, 40 DYP'li, 23 AKP'li, 23 SP'li, 5 YTP'li, 5 ANAP'lı, 8 DSP'li, 1 BBP'li, 9 bağ., toplam 123 kişi.

LİDERLERİN KARNESİ

DSP GENEL BAŞKANI BÜLENT ECEVİT: Seçim kararı alındıktan sonra paketin çıkarılamayacağı konusundaki açıklamalarına rağmen pakete destek verdi. Oylamaya katılıp kabul oyu kullandı. Partisinden ret oyu veren olmadı, ancak katılmayanlar oldu. DSP'nin 65 milletvekilinden 8'i oylamaya katılmadı, 57 kabul oyu çıktı.

MHP GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ: Paketin kabul edebileceği bölümlerin ikiye ayrılması isteği kabul edilmeyince baştan itibaren pakete de idamın kaldırılmasına da karşı çıktı. Oylamaya katılmadı ancak vekaletle ret oyu verdi. Partisinden kabul oyu veren çıkmadı, ancak 9 MHP'li oylamaya katılmadı. MHP'den TBMM Başkanı Ömer İzgi ve oturumu yöneten Murat Sökmenoğlu, oy hakları olmadığı için oy kullanmadı. 126 kişilik MHP grubundan 114 ret oyu çıktı.

ANAP GENEL BAŞKANI MESUT YILMAZ: Paketin en hararetli savunucusu olarak Meclis gündemine girmesini sağladı. Oylamaya katılıp kabul oyu kullandı. Partisinden 2 milletvekili ret oyu verirken 5 milletvekili de oylamaya katılmadı, 72 milletvekili kabul oyu verdi.

DYP GENEL BAŞKANI TANSU ÇİLLER: DYP'nin paketi savunmasına ve idamın kaldırılmasına destek verdiğini açıklamasına rağmen Çiller kendisi de parti yöneticileri de oylamaya katılmadı. Partisinden çok sayıda da fire verdi. 6 milletvekili ret oyu kullanırken 40 milletvekili de oylamaya katılmadı, DYP'den 39 milletvekili kabul oyu kullandı.

AKP GENEL BAŞKANI TAYYİP ERDOĞAN: Paketi destekliyor görünmesine rağmen idamın paket dışında kalması için çaba gösterdi. Kendisi Meclis'te olmadığı için oy kullanamadı. Partisinden 27 kişi ret oyu verdi, AKP'den 23 kişi de oylamaya katılmadı.

SP GENEL BAŞKANI RECAİ KUTAN: Pakete destek verdiklerini açıklamasına rağmen oylamaya katılmadı. Partisinden ret oyu veren çıkmadı ancak grubun yarısı oylamaya katılmadı. 46 vekili bulunan SP'den çıkan kabul oylarının sayısı 23'te kaldı.

YT GENEL BAŞKANI İSMAİL CEM: Pakete destek verdi ve kendisi de oylamaya katılıp kabul oyu kullandı. Partisinden ret veren çıkmadı, 5 milletvekili oylamaya katılmadı, 56 milletvekili kabul oyu verdi.