kapat
Sabah Gazetesi 23.07.2002

İsviçre'de diplomat adayı bir Türk kızı

İsviçre doğumlu Türk kızı Selma Ekiz, Bern Yabancılar Polis Müdürlüğü'nde süpervizör. Türkçe dahil 6 dil konuşan Ekiz'in en büyük amacı İsviçre'nin Ankara Büyükelçisi olmak!

GİRESUNLU Ekiz ailesinin İsviçre'de dünyaya gelen küçük kızı Selma. Henüz 25 yaşında ve İsviçre'de Yabancılar Polisi Süpervizörü olarak görev yapıyor. Genç kız, İsviçre'de yaşayan ya da yeni gelen yabancıların çalışma ve oturma müsaadesi alma, iş bulma ve her türlü pasaport işlemleri ile ilgili talepleri ve sorunlarının değerlendirilmesi, cevaplandırılması işi ile ilgileniyor.

Birçok ülkede İsviçre büyükelçiliklerinde de staj yapan Ekiz iddialı: "Bir gün mutlaka İsviçre'nin Ankara Büyükelçisi olacağım!"

Ekiz, yabancılar polis müdürlüğüne gelenler arasında ayırım yapmıyor. Ancak işi düşen Türk vatandaşlarının sorunlarını da hemen çözmeye çalışıyor.

EKONOMİ OKUDU

1977'de Biel-Bienne'de dünyaya gelen Selma, ilk ve orta öğrenimini aynı kentte tamamladı. 1995 yılında Fribourg kentinde ekonomi öğrenimi gördü.

Üniversite öğreniminin ardından Bern Yabancılar Polisi kurumunda süpervizör olarak görev yapmaya başladı. Başarılı Türk kızı, bu arada İsviçre'nin İsrail, Tunus, Lübnan, İspanya, Almanya, Dominik Cumhuriyeti ve Güney Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerdeki büyükelçiliklerinde staj yaptı.

En büyük amacının İsviçre'nin Ankara büyükelçisi olarak görev yapmak olduğunu belirten Selma Ekiz, 6 dil konuşuyor. Almanca ve Fransızca'yı ana dili gibi konuşan Ekiz, bunun yanı sıra Türkçe, İtalyanca, İngilizce ve Arapça biliyor.

İsviçre'deki Türkler'in sorunları ile yakından ilgilendiğini ifade eden Giresunlu Selma, "Türkiye'yi çok seviyorum. Aynı zamanda Türk vatandaşıyım da. Ama işim gereği mecburen Türk vatandaşlığından çıkacağım. Buna çok üzülüyorum, ancak diplomat olarak görev yapanların çifte vatandaş olmasına imkân yok" dedi.

TÜRKİYE AB ÜYESİ OLAMAZ

Yakında memleketi Giresun'a gelerek hemşehrileri ile hasret gidereceğini söyleyen Ekiz, "Bizim insanımız çok sıcak, çok içten, İsviçreli gibi donuk değil. İsviçre ile Türkiye'nin tek benzer tarafı Doğu Karadeniz'deki doğadır. Elimden geldiğince İsviçreli arkadaşlarıma Türkiye'ye gitmelerini öneriyorum. Zaten AB ülke insanları Türkiye'nin güneşi ve ucuzluğuna hayran, yoksa Türkiye'nin AB üyesi olmasını istemiyorlar. Türkiye'de sokaklardan ekmek toplayan insan manzaraları eksilmediği ve yalan söyleyen politikacılar işbaşına getirildiği sürece maalesef Türkiye AB'ye üye olamayacak" diye konuştu.

Ersin RAMOĞLU

Ahu BOZLAR (SHA)


Ekiz, için varsa yoksa kariyeri. Henüz evlenmeyi düşünmüyor.