kapat
Sabah Gazetesi 17.07.2002

FAS İLE İSPANYA ARASINDAKİ 'ADA KRİZİNİN' NEDENİ BELLİ OLDU

Leyla Adası Fas Kralı'ndaneşine 'düğün hediyesi'

İngiliz The Daily Telegraph'ın iddiasına göre kriz, Kral Muhammed'in yeni evlendiği eşine 'şık' bir düğün hediyesi verme çabasıyla başladı

İSPANYA ve Fas arasında günlerdir süren "Leyla Adası" (Prejil) gerginliğini başlatan kişinin Fas Kralı 6'ncı Muhammed olduğu ortaya çıktı. Kral'ın minik adacığı yeni evlendiği eşine düğün hediyesi olarak vermek istediği öne sürülüyor. İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Daily Telegraph, iki ülke arasında siyasi ve askeri gerilime yol açan adacıkla ilgili haberinde şu ifadelere yer verdi:

Görünüşe göre kriz, Fas Kralı 6'ncı Muhammed'in eşi Prenses Selma'ya resmi nikahlarından bir gün önce bir düğün hediyesi verme çabasıyla başladı. Sersemleten bir dizi sürprizden sonra İspanya sinirle karşılık verdi ve 4 firkateyn ile çok sayıda devriye botunu bölgeye gönderdi.

İSPANYA'DAN PROTESTO

Fas'ın Leyla, İspanya'nın ise Perejil adını verdiği ada son 300 yıldır İspanya'ya ait. Fas kıyılarından sadece 200 metre açıkta bulunmasına rağmen iki ülke arasında imzalanan anlaşmayla yönetim İspanya'ya devredildi. Cebelitarık Boğazı yakınlarındaki ada bir futbol sahasından çok az büyük. Kimsenin yaşamadığı ve sadece kayalardan oluşan adacık Afrika'dan Avrupa'ya deniz yoluyla uyuşturucu ve insan kaçakçılığının kilit noktasında bulunuyor. Fas, bu trafiği önlemek gerekçesini ileri sürerek geçen hafta adacığa asker çıkardı. 12 asker, adacık üzerinde iki çadır kurdu ve kayalıkların üzerine Fas bayrağını dikti. Düğün töreni kutlamaları sona erince askerlerin geri çekileceğini tahmin eden İspanya yönetimi ilk başta sadece protesto mektubu gönderdi. Ancak Fas Dışişleri Bakanı Muhammed Benaissa'nın "Şu anda gözlem noktası için gönderilen askerlerin geri çekilmesi söz konusu değil" açıklaması üzerine tansiyon iyice tırmandı.

3 FAS ASKERİ ADADA

Adacıkta şu anda 3 Fas askeri olduğu söyleniyor. İspanyol savaş gemileri de etrafında bekliyor. Avrupa Birliği de İspanya'nın haklılığını savunarak Fas'tan, "işgal ettiği adacıktan geri çekilmesini" istiyor. Fakat Fas yetkilileri gönderilen protesto mektubuna resmi bir yanıt vermiş değil. İspanya, üyesi olduğu NATO'dan resmi bir yardım talebinde bulunmadı. Ancak birliğin, "Bir üyeye yapılmış saldırı bütün üyelere yönelik kabul edilir" maddesi doğrultusunda nasıl bir girişimde bulunacağı bilinmiyor. İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar, parlamentoda yaptığı konuşmasında "İşgalden önceki statükoya geri dönülmesi şarttır" dedi. DIŞ HABERLER


Fas Kralı'nın eşi Prenses Selma'ya hediye etmek istediği Leyla isimli 'adacık' sadece eşeklerin yaşadığı 13.5 hektarlık bir kayalık. Adada şu anda 3 Fas askerinin bulunduğu belirtiliyor, karşılarında da İspanyol savaş gemileri bekliyor.