kapat
Sabah Gazetesi 22.06.2002

TARİHİ 'SIBYAN MEKTEBİ' TURİZME AÇILIYOR

Çocuklaryine sokağaMAHKUM

YAVUZ Sultan Selim döneminde sahipsiz çocukların barınması amacıyla İdris Bitlis'nin İstanbul Eyüp'te (Pierre Loti'de) yaptığı Zeynep Hatun Sıbyan Mektebi, artık turizme açılacağı günü bekliyor. 18 Haziran'da üçüncü kez ihaleye çıkartılan mektep kompleksi, aylık 16 milyar liraya Atalar Kuyumculuk tarafından kiralandı.

Ancak bu arada ilginç bir 'çekişme' de su üstüne çıktı:İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna bundan bir süre önce "Sokak Çocukları Projesi" bağlamında tarihi Sıbyan (Çocuklar) Mektebi'nin onarılıp sokak çocuklarına tahsis edilmesi için harekete geçmişti. Bu projenin koordinasyonunu Suzan Çelik yapıyordu. Ancak Çelik, hiçbir gerekçe gösterilmeden ve Gürtuna'nın onayı alınmadan Personel ve Eğitim Daire Başkanı Nurali Kafkas tarafından Mezbahalar Müdürlüğü'ne atandı... Böylece Sıbyan Mektebi'nin sokak çocuklarına yuva olmak yerine, turizme açılmasının önündeki engel kalkmış oluyordu.

Ne var ki Suzan Çelik kanunlara aykırı olduğunu söylediği bu uygulamanın peşini bırakma niyetinde değildi. Çelik, dün savcılığa suç duyurusunda bulundu.

GÜRTUNA VE EŞİNİ SUÇLADI

Suç duyurusunun ardından adliyede basın mensuplarına açıklama yapan Suzan Çelik, Başkan Ali Müfit Gürtuna ve eşi Reyhan Gürtuna hakkında da çeşitli iddialarda bulundu. "Bu haksızlığın peşini bırakmayacağım" diyen Suzan Çelik, Gürtuna'yı sokak çocuklarını propaganga aleti olarak kullanmakla suçlarken, eşinin de bu çocuklar için hazırlanan merkezleri kendi faaliyetleri için işgal ettiğini ileri sürdü.

Çelik, projeyle ilgili sorunlar iletildiğinde, Gürtuna'nın "Sokak çocuklarını yıkayalım, paklayalım, İETT otobüslerine görkemli bir törenle bindirip şehir turu yaptıralım" dediğini ve hiçbir çözüm üretmediğini söyledi. Basında çıkan "Gürtuna sokak çocukları için ağladı" haberlerine "Onlar timsah gözyaşı" diyen Çelik, Başkan'ın eşi Reyhan Gürtuna'yı da sokak çocukları için Kartal'da yapılan binaya kadınların elişi faaliyetlerini yürütmek amacıyla herkesin gözleri önünde el koymakla suçladı. Suzan Çelik ayrıca Eminönü'nde sokak çocukları için düzenlenen 7 katlı binanın içindeki eşyanın Başkan Ali Müfit Gürtuna tarafından bilinmeyen bir yere gönderildiğini ve "Köln-Kardeş Şehir" projesi adı altında toplanan paraların da akibetinin belli olmadığını öne sürdü.

Alper URUŞ -HABER MERKEZİ