kapat
Sabah Gazetesi 06.06.2002

HAYRULLAH MAHMUD

VİZYON

Geleceğin suçlusunu yetiştirmek

ALFA Yayınları Nüvit Osmay'ın "İnsan Mühendisliği" kitabını yeniden yayına hazırlamış. Editörlüğünü de sevgili dostum Mümin Sekman yapmış...

Kitap şimdiye kadar 7 baskı yapmış... Her evin kitaplığında bulunması gereken bir eser! Osmay'ın kitabının referansları da kuvvetli... Türk edebiyatının usta kalemleri Halide Edip Adıvar ve İsmail Hakkı Baltacıoğlu...

Kitapta günümüzün usta kalemi Hıncal Uluç'un da bir tavsiye yazısı yer alıyor...

Nüvit Osmay kimdir diye soranlar için şu kadarını söyleyeyim...

Osmay, Türkiye'nin Dale Carnegie'sidir. 1970-1980 döneminde 10 yıl TÜBİTAK Bilim Teknik Dergisi'nin yayın yönetmenliğini yaptı. Derginin tirajını 15 binden alıp 90 binlere tırmandırdı...

Ve... Nüvit Osmay'ın kitabından sizler için seçtiğim çok özel bir alıntı:

ABD'de, Houston Polis Müdürlüğü, ailelere çocuklarının suçlu olarak yetişmesini istemiyorlarsa, yapmaları gerekenleri içeren bir metin hazırlamış....

Houston Polis Müdürlüğü'nün hazırladığı metne göre eğer çocuğunuzun bir suçlu olarak yetişmesini istiyorsanız, şunları yapmanız yeterli:

1. Daha miniminnacıkken çocuğunuza istediği her şeyi vermeye başlayın! Bu şekilde o herkesin onun geçimini sağlamak zorunda olduğuna inanacaktır!

2. Kötü sözler söylediğinde gülün. Böylece o kendisinin akıllı olduğuna inanacaktır.

3. Ona düşünmeyi ve beynini kullanmayı hiç öğretmeyin. Ki, 21 yaşına gelince, hayatı ile ilgili kararları kendisi veremesin!

4. Yerde bıraktığı her şeyi kaldırın, kitaplarını, ayakkabılarını, elbiselerini. Onun için her şeyi siz yapın ki o bütün sorumlulukları başkalarına yüklemeye alışsın.

5. Onun önünde sık sık kavga edin ki, bu sayede aile bir gün parçalanırsa o da buna hiç şaşırmasın!

6. Ona istediği kadar harçlık verin ki hiçbir zaman kendi parasını kazanmanın ne olduğunu hiç öğrenemesin.

7. Yiyecek, içecek ve konforla ilgili bütün arzularını yerine getirin ki istediklerini her zaman elde etmeye alışsın.

8. Komşulara, öğretmenlere, polislere karşı, daima onun tarafını tutun ki, onların hepsine karşı peşin hükümleri oluşsun.

Bırakınız dövsünler,tecavüz etsinler!..

SABAH'ın yazıişleri odasındaydım Arkadaşlar bugün okuyacağınız gazete için haber toplantısı yapıyorlardı Ertan Karakanlı ile sayfaya benim yazıları yerleştiriyorduk!

Derken telefonum çaldı... Arayan Hocam Öcal Uluç. Hıncal Uluç'un ağabeyi... "Hayrullah, Hıncal'a saldırmışlar. Hastaneye kaldırmışlar diye haberler geldi. Doğru mu?" dedi.

Duyduğum bu kelimeler karşısında sersemledim. Dudaklarımdan "Ne Hıncal Uluç'a saldırı mı?" sözleri döküldü. Gözümün önünden benzincide saldıraya uğradığı o görüntüler, film şeridi gibi akıp gitti! Refleks olarak hemen merdivenlerden üçüncü kata çıkıp Hıncal Uluç'un odasına baktım. Çıkmışlardı. Telefonla ulaşmak da mümkün değildi! Sonra asistanı Yasemin'le konuştuk. Saldırıyı doğruladı.

İnanıyorum ki, Sayın Başbakanımız da Hıncal Uluç'a yapılan saldırıyı kınayacak!

Halbuki, her iktidara geldiklerinde, af çıkartmak gibi çok büyük icraatların altına imza atmamış olmasalar, bu tür saldırılar da olmayacak! Olamayacak! Adam tecavüz etmiş sal gitsin, katletmiş sal gitsin! Eh tabii ne olacak, en sonunda bu işin bu kadar ucuz olduğunu görenler de kalkıp Hıncal Uluç, hoşuna giden yazılar yazmıyor diye saldıracak! Neden?

Çünkü, bu iş bu ülkede bu kadar ucuz!

Hıncal Uluç'a saldıran o "Sayın saldırgan" inanıyorum ki, Sayın Ecevit'in Başbakan olduğu bu ülkede cezasını bulmayacak!

Bir daha söylüyorum bu-la-ma-ya-cak!

Teşekkürler size... Bu ülkeyi bu kadar yaşanmaz yapmayı becerdiğiniz için!

GUSTO

Jazz keyfi

Feza Fırat davet etti. Biz de Yalçın Gür'le Çırağan Jazz Bar'ın açılışına gittik. Bu yılki açılışa geçen yıla oranla daha büyük bir teveccüh vardı. Nedendir bilinmez! Turizm Bakanı Mustafa Taşar da oradaydı. Demek ki Taşar da bir Jazz severmiş diye Yalçın'a takılırken, bir başka Jazz sever Çevik Bir'i uzaktan gördüm...

Demek ki O da Jazz seviyormuş! SABAH'ta bir dönem birlikte çalıştığımız Kenan Akın'la keyifle purolarımızı tüttürürken (Sevgili eşine jurnallemiş gibi olmayayım), Sibel Tüzün'ün gecenin içinden süzülüp gelen enfes sesine birlikte tempo tuttuk..

POLEMİK

Malum-u ilan

Başbakan Ecevit'in doktoru Prof. Dr Mehmet Haberal "Yeminliyim diye sustum!" diyor! Bence yanlış yapıyor! Türkiye'nin geleceği söz konusu..

Ki... Haberal, Ecevit'in sağlığı ile açıklama yaptığında Türkiye'de yeni bir kriz çıkmayacak ki!..

Sadece malum-u ilan etmiş olacak!

Hepsi bu!

Edebali Hazretleri'nin vasiyeti

Edebali Hazretleri'nin Osman Gazi'ye vasiyeti:

* Ey Oğul! Beysin... Bundan sonra öfke bize, uysallık sana... Güceniklik bize, gönül almak sana... Suçlamak bize, katlanmak sana... Acizlik bize, yanılgı bize, hoş görmek sana... Geçimsizlikler, çatışmalar, uyumsuzluklar, anlaşmazlıklar bize, adalet sana... Kötü göz, şom ağız, haksız yorum bize, bağışlama sana...

*Ey Oğul! Bundan sonra bölmek bize, bütünlemek sana... Üşengeçlik bize, uyarmak, gayretlendirmek, şekillendirmek, sana...

*Ey Oğul! Sabretmesini bil. Vaktinden önce çiçek açmaz.

*Şunu da unutma! İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın.

*Ey Ogul! Yükün ağır, işin çetin, gücün kıla bağlı. Tanrı yardımcın olsun!

Bilmem bu öğütlerden birileri ders alır mı?

O birilerinin kim olduğunu söylememe gerek var mı?

Faks: 0212 315 86 83

e-mail: hmahmud@sabah.com.tr