kapat
Sabah Gazetesi 12.04.2002

CİHAT BİLDİRİSİ NEDENİYLE DGM VE RADİKAL DOSTLARI ARASINDA KALDI

Hoca iki ateş arasında

DGM'de bir kez daha mahkum olmaktan korkan Erbakan, radikal dostlarıyla da ters düşmemek için avukatı aracılığıyla "İmza yok, bildiri yok" dedi

Bildirinin, geçen ay Erbakan'ın da katıldığı Suudi Arabistan'daki toplantıda yapılan konuşmalardan hazırlandığı, imzaların telefonla alındığı iddia edildi

RADİKAL İslamcı örgüt liderlerince yayınlandığı öne sürülen "Cihat" bildirisi, siyasi yasaklı Necmettin Erbakan'ı fena sıkıştırdı. Terörist ve rakidal İslamcı örgütlerle aynı potada görünmenin iç kamuoyunda ve yargı sistemi karşısında yarattığı sıkıntıyı aşmak için "yalanlama" yoluna giden Erbakan, bu kez de "Filistin davası" ve "cihat" konusundaki ittifaklarına karşı zor durumda kaldı.

Başbakanlığı döneminde Sudanlı dini lider Gannuşi ile gizlice görüşmesi, Libya gezisi sırasında Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi tarafından "İslam Ordusunun komutan yardımcısı" olarak takdim edilmesi hafızalarda yer eden Erbakan, "Cihat" bildirisi haberleri üzerine, dostlarıyla ters düşmemek için önce sessizliği tercih etti, kendisine ulaşmaya çalışan gazetecilerin telefonlarına çıkmadı. Ancak, dün basında yer alan haberler üzerine bu kez yargıya hesap verme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Anayasa Mahkemesi kararıyla 5 yıl siyasetten yasaklanan, son olarak "kayıp trilyon" davasında mahkum olan ve "yüz kızartıcı suç" işlediği gerekçesiyle milletvekilliği yolu kapanan Erbakan, DGM'nin başlattığı "imza" soruşturmasının mahkumiyetle sonuçlanmasından endişe ederek bildiriyi yalanlama kararı aldı. Önümüzdeki yıl siyasi yasağın kalkacağı ve yeniden partinin başına geçeceği hesabıyla RP davasını götürdüğü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden lehte karar beklerken, "cihat" bildirisinin bu davaya zarar vereceğini düşünenErbakan, kurmaylarının da aynı yöndeki görüşleri üzerine "tekzip" gönderdi.

TERS DÜŞMEYİ GÖZE ALDI

Bildiriye imza koyan Müslüman Kardeşler Örgütü, Hamas gibi radikal İslamcı örgütlerle geçmişten gelen ilişkisi bilinen Erbakan, bu ilişkileri zedelememek için de, doğrudan açıklama yapmayıp, avukatını konuşturdu. Erbakan'ın avukatı Ahmet Özdemir, yazılı bir açıklama yaparak, "Erbakan'ın Ortadoğu'daki radikal islamcı örgütlerin bildirisinde imzasının bulunduğu haberlerinin tamamının masa başında hazırlanmış, art niyetli, uydurma ve yalan" olduğunu ileri sürdü. Açıklamada şöyle denildi: "Mısır'da faaliyet gösteren Müslüman Kardeşler Örgütü'nün temsilcisi olduğu iddia edilen bir şahsa dayanılarak verilen haberin içeriğinde (tüm dünya Müslümanlarının silahlanarak İsrail'e karşı savaşa davet edildiği) ifade edilen bildiri yayınlandığı belirtilmektedir. Yine bazı politikacı ve devlet adamlarının da bu bildiriye telefon veya internet vasıtasıyla imza attıkları ileri sürülmektedir. Sayın Erbakan'ın da bu bildiriye imza koyduğu yalanı kamuoyuna aktarılmaktadır. Öncelikle şunu ifade etmek isteriz ki Sayın Erbakan'ın böyle bir bildiriden bilgi sahibi olması söz konusu değildir. Esasen böyle bir bildirinin varlığı da kuşkuludur. Sayın Erbakan Ankara'da evindedir. Bir gün önce hazırlandığı iddia edilen bildiriye fiili olarak imza koyması zaten mümkün değildir. Sayın Erbakan'ın internet veya telefonla da olsa haberi olmadığı ve içeriğini bilmediği bir metne imza atması söz konusu değildir. Yurt dışıyla da herhangi bir telefon görüşmesi olmamıştır."

SUUDİ ARABİSTAN'DA YAZILDI

Erbakan, 17- 23 Mart tarihleri arasında Suudi Arabistan'a giderek, "İslam ve Batı Diyaloğunun Geleceği" konulu toplantıya katılmıştı. Bildirinin, bu toplantıda hazırlandığı ileri sürüldü. Toplantıya, Batı dünyasının radikal İslamcı örgüt olarak tanımladığı, Hamas, Müslüman Kardeşler gibi örgüt temsilcilerinin de katıldığı, konuşmaların bir bölümünün metne dökülüp, katılanların isimleri altına yazılarak bildiriye dönüştürüldüğü iddiası ortaya atıldı. Erbakan'ın bildiriye, telefonla destek vermiş olabileceği de konuşuluyor. SP GenelBaşkanYardımcısı Temel Karamollaoğlu, bu toplantıyı Suudi Arabistan Prensi Abdullah'ın düzenlediğini belirterek şöyle konuştu: "Devlet başkanı düzeyindeki bir kişi, düzenlediği toplantıya Hamas gibi örgütlerin temsilcilerini çağırmaz. Erbakan Hoca da oraya katılanların sadece ilim adamları ve eski siyasetçiler olduğunu söyledi. Bu insanlar Hamas'ın katıldığı bir toplantıya gelir mi? Mümkün değil."


Ankara DGMSavcısı Nuh Mete Yüksel, İslamcı terör örgütlerinin hazırladığı cihat çağrısına imza atan Necmettin Erbakan hakkında inceleme başlattı. Gazete haberlerini suç duyurusu kabul eden Yüksel, suç unsuru bulursa Erbakan'ın ifadesine de başvuracak.