kapat
Sabah Gazetesi 11.04.2002

Başkan okulYAKTIRDI!

Antalya talancılarına yargı yolu göründü... Antalya Ağır Ceza Mahkemesi Savcılığı, aralarında kentin en güzel beldelerinin belediye başkanlarının da bulunduğu 28'i tutuklu, 48 sanık hakkındaki iddianameyi hazırladı. İddianamede okul bile yaktırdığı ileri sürülen Belek Belediye Başkanı Yusuf Mecek'in 7 ayrı suçtan 25 ile 41 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması ve memuriyetten sürekli olarak men edilmesi istendi.

Büyük talanın sanıkları, "Nitelikli zimmet, ihaleye fesat karıştırmak, kamuya ait binayı kasten yakmak, cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak ve bu suçlara iştirak, özel sahte fatura düzenlemek, görevi kötüye kullanmak, sahte resmi evrak tanzim etmek ve bu suça iştirak" suçlarından Türk Ceza Kanunu'nun 202, 205, 219, 240, 313, 342 ve 370'inci maddeleri gereği yargılanacak.

İTFAİYECİLER SU BULAMADI!

TALANCILAR arasında en çok dikkat çekin isim görevden alınarak tutuklu yargılanan Belek Belediye Başkanı Yusuf Mecek oldu. Çünkü suç dosyasında kundaklama bulunuyordu.

İddianameye göre, kundaklama olayı 27 Kasım 2001 tarihinde meydana geldi. Başkan Mecek, Belek'te mülkiyeti belediyeye ait olan arazide boş duran Belek Beldesi İlköğretim Okulu binasını talimat vererek yaktırdı. Üstelik binanın yıkılması ve arazinin kurumlar arasında görüşülüp belediye adına kullanılmasını sağlamak dururken... Mecek, sanık Cengiz Emek'i cep telefonundan aradı ve "yakın" emrini verdi. Diğer sanıklar Musa Aksu, Taner Kök ve Hüseyin Manda da bu emri yerine getirdi.

Peki okulu yaktıranın Başkan Yusuf Mecek olduğu nasıl ortaya çıktı? Burada Jandarma titiz bir çalışma yürüterek, "teknik izleme" yaptı. Ayrıca sözkonusu kişilerin telefonları da tek tek dinlendi. Kundaklamanın Mecek ve yandaşları tarafından gerçekleştirildiği sanık Yüksel Saldı ile Cengiz Emek'in cep telefonu konuşmasından tespit edildi.

Yine iddialara göre, yangının olduğu gün itfaiye ekipleri hazırlıksızdı! Yangına müdahale etmek isteyen ekipler, su bulunmadığı gerekçesiyle araçlarına su doldurmak için zaman kaybetti. Bu süre içinde olan okula oldu, kullanılamaz hale geldi. Üstelik okul Mecek'in ev ve dükkanlarının tam önünde bulunuyordu.

Bu arada yangından önce Mecek'in Milli Eğitim'e okulun yıkılması için başvurduğu, ancak "Okulu halk eğitim merkezi yapacağız" yanıtı aldığı da ortaya çıktı.

EŞE VE SEVGİLİYE CEP TELEFONU

İDDİANAMEDE kundaklama olayının yanı sıra Mecek'in karısı ve sevgilisi olduğu öne sürülen bir kadına cep telefonu alıp belediye bütçesinden ödettiği de yer aldı. Ayrıca Belek ve Serik bölgelerindeki bazı işyerlerinden, Belek Belediyesi'ne ''yapılmış gibi gösterilen'' çeşitli işler için değişik miktarlarda çok sayıda sahte fatura kesildiği, fatura karşılığı verilen paraların Mecek ve bazı belediye görevlilerince zimmete geçirildiği belirtildi. İddianamenin son bölümünde ise sanıkların İçişleri Bakanlığı müfettişlerince düzenlenen bir rapordan anlaşıldığı belirtilerek, "sanıkların birlikte hareket ettikleri" öne sürüldü. Sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde Antalya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacak. SHA