kapat
22.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Anadolu peynirine iade-i itibar

Ekonomik kriz, ünlü Cemembert ve Rokfor peyrinin pabucunu dama attı. Peynir sevenler yeniden Kars Gravyeri ve Van'ın otlu peynirine dönüş yaptı

Aktüel Dergisi yeni sayısında, ithal peynirleri gözden düşüren 'yerli peynir modası'nı sayfalarına taşıdı. Ekonomik kriz, alım gücünün azalması ve döviz fiyatlarındaki artış derken, lüks restoranların masalarını süsleyen ithal peynirler, bugünlerde yerini Türk usulü yerli peynirlere bıraktı. İthal gravyerlerin kilosu 40-50 milyon liraya kadar çıkınca, kalbur üstü kesim de 'yerli malı' peynirleri yeniden keşfetti. Son günlerde market müşterileri 'Cemembert' yerine 'yarım kilo Çorum Kargı tulumu'nu tercih ediyor. İstanbul'un ünlü restoranları da yerli peynir çeşitlerini çoğaltıyor.

FİRMALAR DA 'YERLİ'YE YÖNELDİ
Önde gelen peynir ve süt üreticisi firmalar da 'yerel peynir' üretimine ağırlık vermeye başladı. Eskiden Hollanda, Fransa, Danimarka peynirlerini sofralarda bulundurmak modaydı. Artık varsa yoksa Türk peyniri. Kars Gravyeri, Van otlu peyniri, Mihalıç peyniri, sepet peyniri, örgü peynir, Çorum Kargı tulum peyniri, market vitrinlerinde alıcısını bekliyor. Peynirlerimizi 'Avrupalı' kardeşlerinden ayıran en önemli özellik, daha tuzlu olması.

BİZİMKİ TUZLU
Tuzlu olma özelliği değişken hava koşullarına uyum sağlaması için gerekiyor. 2 yıl önce yazdığı "Süt Uyanınca" adlı kitabıyla Türk peynirinin lezzetini ilk tescil eden isimlerden biri olan Prof. Dr. Artun Ünsal, Türk peynirini çok daha doğal buluyor. Türk peynirinin moda olmasını ise şöyle açıklıyor ünlü gurme: "Ekonomik kriz etken oldu. İthal peynirlerin fiyatı iki- üç misline çıktı. Ancak gösteriş meraklısı olanlar bu tüketime devam edecektir..."

Peynir deyip geçmeyin
Prof. Artun Ünsal, peynir tüketimine dair önemli tavsiyelerde bulunuyor:

* Tanıdığınız yerlerden alışveriş yapın. Ürünün geldiği yerden emin olun. Markalara değil, kalitesini koruyan markalara dikkat edin.

* Peyniri serin yerde bekletme imkânınız varsa kendi damak zevkiniz için Anadolu gezilerinde özel peynir edinebilirsiniz.

* Peynirleri dolapta muhafaza edin. Kâğıda veya nemli bir beze sararak dolabın sebze bölümünde bekletin. Yiyeceğiniz zaman kalıbın hepsini çıkarmayın. Küçük bir parça kesin ve bir saat beklesin ki hava alsın ve oda sıcaklığına alışsın.

* Yenilemeyen peynir tekrar dolaba girmez. Dışarıda uzun süre bekleyen peynir yağlarını bırakır ve kurur.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır