kapat
22.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Spor hukuku

Son 20 yılda dünya sporunda ekonomi diliminin büyümesi ulusal ve uluslararası birçok problem yarattı. Ve bu durum sözkonusu problemlerin çözümünü sağlayacak yeni bir hukuk anlayışını ve hatta hukuk dalını beraberinde getirmiştir. Buna spor hukuku diyoruz.

Bugün spor hukuku küresel düşünüldüğünde, en az 2-3 milyon insanı içerir. Ayrıca milyarlarca doların döndüğü spor ekonomisine adalet dağıtır.

Bir örnek vermek gerekirse, İngiltere Premier Ligi'nde her yıl, aşağı yukarı 420 bin insan ve yaklaşık 12 milyar sterlin, olayın içine girmektedir. 984'te IOC'nin Lozan'da kurduğu bir spor mahkemesi, bu hukuk dalını uygulamaya geçirdi.

Ancak bununla beraber Avrupa Birliği'nin genel düşünce tarzı olan liberalizmin spora ve spor hukukuna sıçraması (Bosman olayı gibi) bu dalı yeni ufuklara sürüklemiştir.

Türkiye'de örneği çok
Gelelim son örneklere. Denizli-Malatya maçında ayağı kırılan Mapeza, Denizlisporlu Coşkun Birdal'a kastı aşan hareket dolayısıyla ceza davası açmıştır.

Koca G.Saray takımına ve idarecilerine, insan haklarının amansız savunucusu asil İtalyan Devleti'nin kahraman polisi (!) tarafından Roma'da (yani İtalyanlar'ın kendi evinde) dayak atma girişiminde bulunulmuştur. Durum böyleyken, dünyada spor hukuku karışık ama bilimsel dal olmuştur. Dünyada durum böyleyken, fenersiz gezmeye alışık olduğumuz ülkemizde konu nasıldır?

Akademik anlamda spor hukuku yani "Lex Sportiva" birçok üniversitemizin hukuk fakültelerinin ve spor okullarının dikkatlerini henüz çekmemiştir. Bundan öte, 14-15 Mayıs 2001 tarihleri arasında İngiliz spor hukukçuları ve TFF'nin katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirilen uluslararası denilebilecek toplantıya dahi gerekli kuruluşlarca gereken ilgi gösterilmemiştir.

Kısaca söylemek gerekirse spor hukuku konusunda da kişisel hareketler dışında ülkemizde herhangi bir planlı aktif başlangıç yoktur.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır