kapat
22.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
'Atabank' Godot'yu beklerken

Ekonomik krizden alınan en büyük ders, galiba ekonomik krizden ders alınmadığıdır. Tarişbank örneği bunun en büyük kanıtlarından biri.

Önce kısa bir tarihçe:

Temmuz 2001'def Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) esas adı Milli Aydın Bankası olan Tarişbank'a el koydu.

Bu, spor olsun diye yapılan bir işlem değildi. BDDK'nın anlatımı ile Tarişbank'ın "zararı, özkaynaklarını aşarak yabancı kaynaklara sirayet (etmişti). Yükümlülüklerinin toplam değeri varlıklarının toplam değerini (aşmıştı)."fYani banka batmıştı ve, BDDK'ca "yapılan uyarılara karşın," gerekli önlemleri almamıştı. Yani hissedarlar pamuk ellerini ceplerine sokup bankanın sermayesini artırmamışlardı.

Buraya kadar iyi.

Bundan sonra Tarişbank'ın eski yöneticileri insan içine çıkmaya utanıp evlerine çekileceklerine, el konulan bankanın kendilerine iade edilmesi için mahkemeye müracaat ediyorlar. Mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar veriyor. BDDK karara uyup geçtiğimiz ay Tarişbak'ınf "yönetim ve denetimini eski ortaklarına iade ediyor."

Tarişbank gene Tarişbanklılar'ın oluyor. Yalnız, lütfen diyor BDDK, bankaya koyduğum 55 trilyon TL tutarındaki alacağımı,ffaiziyle birlikte 20. 03. 2002'ye kadar (evvelki gün) bana geri ödeyin.

Bilmem söylemeye gerek var mı, Tarişbank'ın eski yöneticileri parayı geri veremiyorlar. Ama beyanat vermek bedava olduğu için Dünya Gazetesi'ne beyanat veriyorlar:

TARİŞ Genel Müdürü Ayhan Özer, "TARİŞ'in bu kadar parası yok. Hükümet isterse Hazine'den Tarişbank'a kaynak aktarabilir. Biz de borcumuz neyse öderiz" diyor.

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin ise şöyle buyuruyor: "Biz Tarişbank'ı, bankacılık yapalım hobisiyle; 3-5 yıl önce de kurmadık. Bu banka 90 yıl önce atalarımız tarafından kuruldu. Dolayısıyla duygusal olarak bankanın yaşatılmasını istiyoruz."

Hazine "isterse" onlara kaynak aktarabilirmiş. Borçları borç imiş. Banka atalarından kalmışmış. Duygusal olarak yaşatılmalıymış.

Bunun Türkçesi şu: Biz bankayı batırdık. Bankanın, kimlere ne kadar geri dönmeyen kredi vererek batırıldığı konusunu şu anda karıştırmayın.

Hazine bize 50-60 trilyoncuk çıksın. Biz atalarımızdan kalan bankayı tekrar çalıştırmaya başlayalım. Gene batırırsak -ki bu büyük bir olasılıktır, çünkü bankacılığıfkıvıramadığımızı, bankayı batırarak kanıtladık- o zaman Allah kerim.

Peki nedir bu TARİŞ?

TARİŞ; incir, üzüm, pamuk, zeytin ve zeytinyağı tarım satış kooperatifleri birliklerinin kısa adıdır.fKendi tarifi ile, "Ege bölgesinde, 65 yerleşim biriminde 106 tarım satış kooperatifi, 127.900'ü aşkın üretici ortağı ile Türkiye'nin ilk ve en büyük kooperatif kuruluşudur." Atalarımız tarafından 1915'te kurulmuş.

Ben, Özer ve Çetin beyefendilerin yerinde olsaydım bankanın batmış olmasından, Hazine'nin, dolayısıyla halkın trilyonlarca zarara sokulmasından biraz hicap duyar, evime kapanır ve bir daha yapmayacağıma tövbe edip, beni affetmesi için ulu Tanrı'ya dua ederdim.

Ama ben -Tanrı'ya şükürler olsun- Özer ve Çetin beyefendiler değilim.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır